Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolety zewnętrzne kontra Żaluzje zewnętrzne fasadowe - co wybrać?

Recommended Posts

Witam,

Co prawda jeszcze daleko mi do tego etapu, ale już teraz chciałbym zdecydować co wybrać. Wahamy się między właśnie roletami a żaluzjami zewnętrznymi. Czy ktoś ma porównanie (użytkował jedne i drugie) ? Bądź ma w domu oba systemy (w co wątpię) ?

Moim zdaniem na korzyść rolet przemawia:

- lepsza izolacyjność przed wiatrem oraz temperaturą (bufor cieplny za oknem)

- możliwości antywłamaniowe

- pełne zaciemnienie w nocy

Na korzyść żaluzji:

- możliwość dokładnego sterowania wpadającego światła, szczególnie latem od strony południowej (gdzie nie mam zadaszenia)

- dodatkowa ochrona intymności (tj. przy spuszczonych roletach mogę widzieć wszystko na zewnątrz, ale z zewnątrz już nie koniecznie widać domowników)

- zgrabniejszy delikatny wygląd z zewnątrz a także ciekawy wygląd wewnątrz domu

Dodatkowo chyba rolety są cichsze niż żaluzje przy np. padającym deszczu? wietrze?

Początkowo brałem pod uwagę tylko rolety, ale obecnie mocno myślę nad żaluzjami. Czy sugerować się możliwościami antywłamaniowymi? (będzie przecież alarm, kamera, no i sąsiedzi) a w domu nie trzymamy kasy, jak chyba nikt obecnie. Żaluzje chyba tez w jakiś sposób uniemożliwiają włamanie.

Żaluzje/ rolety zewnętrzne nie stanowią żadnej bariery dla włamywacza. Owszem wymagają odrobinę więcej wysiłku i wygenerują nieco więcej hałasu, może dlatego lokalny obszczymur wybierze dom obok bez rolet. Podstawowym zabezpieczeniem jest alarm i czujni sąsiedzi. Alarm z modułem SMS. Mam rolety zewnętrzne wbudowane pod tynk i się sprawdzają pod tym względem, że dom można wygodnie zamknąć czy to przed słońcem, czy przed deszczem, czy przed wiatrem, czy na czas budowy. Jeszcze nie mieszkam i nie wykorzystuję ich w pełni, ale wydaje mi się, że ich montaż był jedną z lepszych decyzji. Niestety rolety nie umożliwiają tak pełnej regulacji ilości światła jak żaluzje... Edytowane przez piotrek0m

odkąd pojawiły się żaluzje zewnętrzne coraz bardziej doceniam ich właściwości użytkowe w porównaniu z roletami, przede wszystkim możliwość regulacji ilość światła wpadającego do wnętrza, czego realnie roletą nie sposób uzyskać

W banialuki o jakiejkolwiek antywłamaniowości mogą uwierzyć tylko Ci którzy blednie zakładają że włamanie następuje poprzez podniesienie rolety. W praktyce każdą roletę można sforsować do 1 minuty, im szersza tym łatwiej

Edytowane przez nikt ważny

• 8 months później...
  • 7 months później...

Witam, trochę późno i nie wiem czy juz został system wybrany, ale jako osoba bliska tematowi powiem, że jeśli architektura budynku pozwala to żaluzja fasadowa jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Przy zastosowaniu okien trzy lub cztero szybowych nie zauważamy różnicy termicznej ani akustycznej a wygląd fajniejszy. Najlepiej zastosowac żaluzje typu S lub Z gdzie są tzw. pełnego zamknięcia. W 90% stosuje sie systemy elektryczne do podnoszenia np. Elero.

Szeroka gama w ofercie firmy Anwis.