Karenz 02.05.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Nie mam licznika bo to mało potrzebny gadżet przy całkowicie własnej instalacji grzewczej .Ja mam 20/20 bo mam też podgrzewanie wody od razua skoro widać płomień to znaczy że komora raczej otwarta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.05.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Najprostsze.Wymień kocioł na kondensacyjny i jesteś "do przodu" ok.10 %. Oczywiście jeśli instalacja grzewcza spełnia warunki temp. powrotu poniżej 50 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 02.05.2015 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 O jakim orientacyjnym koszcie mówimy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 02.05.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) 5 - 5,5 k zł.np. http://archiwum.allegro.pl/oferta/termet-ecocondens-25-zasobnik-140l-sterownik-i4917927980.html Edytowane 2 Maja 2015 przez Greengaz np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 02.05.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Szkoda że wcześniej o to nie pytałem bo w zeszłym roku dołożyłem do mojego aktualnego 1400 zł bo niedługo stuknie mu 10 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.05.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Niewiedza kosztuje, ale następnym razem wybierzesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nt_Jun 19.06.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Najprostsze. Wymień kocioł na kondensacyjny i jesteś "do przodu" ok.10 %. Oczywiście jeśli instalacja grzewcza spełnia warunki temp. powrotu poniżej 50 st. C. Jakby jeszcze dodać regulację pogodową, oszczędności z tego tytułu mogą być jeszcze większe. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 19.12.2015 02:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Ok wracam do tematu z trochę lepszym przygotowaniem merytorycznym Na początek chce dobrze ustawić cały układ potem zrobić porządny audyt i na lato może nowy piec .teraz mam laura 20/20 z otwartą komorą spalania instrukcjaparametrywedług producenta sprawność 93,4 % ocieplenie powierzchnia domu itp Na początek chciałem wyregulować cała instalacje .Z tego co wyczytałem to temperatury wody C.O na ok 75-80 Ckrzywka na grzejniku ma być ustawiona tak aby wchodziło 75 C a wychodziło 55 C .temp dzienna 20 , nocna 18 CSterownik mam 1 korytarzu (najchłodniejsze miejsce ) Jak rozumiem ten regulator pogody modyfikuje temperaturę wody C.O ? Przymierzam się również do pieca kondensacyjnego , jak rozumiem moje grzejniki muszą mieć odpowiednia wydajność aby osiągnąć obiecane 105 % sprawności . Z tego co wyczytałem to do nowego pieca powinienem mieć jak najniższą temperaturę powrotu wody . Czy jest to na tyle ważne aby montować dodatkowe kaloryfery ?Co dodatkowo powinienem zamówić wraz z piecem ? Chciał bym to włączyć do wyceny .Potrzebuje pieca kondensacyjnego 2 funkcyjnego moc ok 23 Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Karenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 19.12.2015 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Trudno będzie osiągnąć rzeczywiste 105% sprawności, przy ogrzewaniu grzejnikami. Szansa na to, jest przy OP lub grzejnikach wielkopowierzchniowych. Grzejniki tradycyjne (mniejsze, standardowe) zapewniające ciepło w domu, przy kotle z otwartą komorą spalania, wymagają wyższych temp. zasilania. Kocioł kondensacyjny, zmuszony do pracy na wysokich temp. nie osiągnie rzeczywistych 105% sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 19.12.2015 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Ok rozumiem Moje grzejniki aluminiowe są przewymiarowane (2-3 krotnie )Mam też kawałek podłogówki (15 m2 )Rury do grzejników wszystkie z miedzi Planuje też dostawić jeden grzejnik więcej (tego samego typu ) Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Karenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 19.12.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Jakby jeszcze dodać regulację pogodową, oszczędności z tego tytułu mogą być jeszcze większe. Pozdrawiam, Konsultant marki Junkers Panu konsultantowi już podziękujemy bo pisze brednie , żadna pogodynka nie ma nic wspólnego z oszczędnością ,Panu się chyba pomyliło z komfortem a nie z oszczędnością . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karenz 20.12.2015 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Mam grzejniki roca jet 60moc dla 75 C jest 126 W elementDla 55 C przyjąłem 50 % Dla 8 grzejników po 13 żeberek mam 6,5 kW Według wyliczeń przy -20 potrzebuje 7,5 kW Dochodzi jeszcze 15 m2 podłogówki której mocy nie umiem policzyć . Przy grzaniu 2 pięter wychodzi zapotrzebowanie 11,5 kW a mam 8 grzejników (parter ) 8 grzejników 1 piętro czyli razem 13,5 kW + podłogówka Z rozpiski na ostatniej stronie tego pdefa http://www.purmo.com/docs/Purmo-grzejniki-niskotemperaturowe.pdfWyliczyłem że przy -1 stopniu instalacje da rade nawet przy 40 C temp wody Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Karenz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts