kb99 30.04.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam, Ma ktos cos takiego? Mam zamiar w najblizszym czasie kupic kosiarke. Spalinowe hałasują i smierdzą i są ciężkie, elektryczne - wiadomo - kabel . Czy ktoś ma coś takiego albo coś słyszał na temat tego typu rozwiązań: http://www.narzedzia.pl/aktualnosci/aktualnosci.asp?ID=414 Seria rotak jest generalnie pozytywnie oceniana - pytanie czy wersja akumulatorowa ma podobne walory użytkowe przy braku ograniczen.... Do koszenia mam systematecznie ze 4 ary, okazjonalnie - kolejne 10. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 07.05.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Mam elektryczną kablową, ale marzy mi się bezprzewodowa. Ma ktoś doświadczenia? Dodam, że mam niewielki ogród dookoła domu gdzie jest sporo przeszkód w postaci krzewów, drzewek, kwiatów. Kabel elektryczny o to wszystko się zaczepia. np. allegro: http://www.allegro.pl/item353184537_akumulatorowa_kosiarka_rotacyjna_rotak_37_li_bosch.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.05.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Moim zdaniem jeżeli nie chcesz mieć kabla, to tylko spalinowa.Ta akumulatorowa może na początku będzie fajna, ale z czasem:- a to zapomni się naładować i przestanie kosić w połowie- a to akumulator straci swoją pojemność i przestanie kosić w połowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.05.2008 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Jak ktoś może sobie pozwolić na spalinową to szczerze polecam. Sam mam Alko chyba 5 lub 6 kM i przy koszeniu wiosennym nisko ziemi przed wertyklulacją nieźle zipi bo trawnik gęsty. Akumulatorowa by chyba stanęła. Trawnika nie jest dużo, ale jakie to ma znaczenie, że trochę cięższa od elektrycznej - przecież jej nie noszę i nie przechowuję na poddaszu. Jak trzeba wokół domu skosić i jak pisze MZ jak dużo przeszkód to pomimo małego areału warto mieć spalinową. Ja swoją kosiarką koszę 15minut, a sąsiad jak zacznie krążyć z kablem to podobny obszar kosi ponad pół godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 09.05.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Z opisu wygląda że na małe trawniki jest to fajna alternatywa dla kosiarek elektrycznych, „na kablu” ale...No właśnie jest parę ale. Po pierwsze cena. Za te pieniądze to można mieć już dosyć wypasioną spalinówkę. Plus że t u odpadają kłopoty związane z silnikiem spalinowym (wymiana oleju, odpalanie itd.)Co jest dla mnie podejrzane to fakt że podają masę parametrów ale nie te najważniejsze.Chwalą się krótkim czasem ładowania, niską wagą itd. Podają maksymalny moment obrotowy (konia z rzędem temu kto znajdzie moment pierwszej z brzegu kosiarki spalinowej lub elektrycznej, żeby porównać)Nie podają natomiast mocy silnika, czasu pracy na jednym ładowaniu, pojemności akumulatora ani żywotności akumulatora.Określenia typu „wysoka wydajność” to eufemizm który nie znaczy tak naprawdę nic.„można skosić do 600 m2 trawy” to też ciut nie jasne. Te 600 m2 to powierzchnia zalecana dla tej kosiarki, czy na jednym ładowaniu? Jeśli to drugie to warto zwrócić uwagę na słowo „do”, bo może to oznaczać że 600 to w warunkach typu idealne laboratoryjne, a w praktyce to jest np. 150m2. Tak dla przykładu na skoszenie całej działki wychodzi mi od 1 do 4 litrów paliwa, zależnie od aktualnego stanu trawnika.Na stronie Bosch-a nie znalazłem też nic na temat ile trzeba beknąć jeśli chce się dokupić akumulator.Z różnicy cen między Rotak 37 przewodowym a Rotak 37 Li z jedną baterią około 1000 zł a dla Rotak 43 i Rotak 43 Li z dwoma bateriami około 1600 zł wnioskuje że nie mało.I to by było na tyle watpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wito2008 13.05.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 a czy ktoś używał takiej podkaszarki akumulatorowej jak w linkuhttp://www.allegro.pl/item356810844_bosch_podkaszarka_akumultorowa_art_26_easytrim_gwr.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maffin 14.05.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Mam taka podkaszarkę, tylko model wyższy. Tekst pt. można kosić odcinek do 500m to bzura. Mam ten sam akumulator (pojemność) i pas trawy pomiędzy drzewkami muszę kosić na 2 ładowaniach (od samego kupna). A wymiary mojej działku w sumioe dają 140 mb. Moim zdaniem to porażka. Owszem może jest i dobra żeby podkosić parę drzewek, ale nie tyle metrów co podaje producent. Zaznaczam, ę moja trawa nie jest bardzo gęsta i wysoka. Osobiście nie polecam akumulatorówki do dłuższej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maffin 14.05.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Chciałam dokupić dodatkowy akumulator, zeby nie bawić się w przedłużanie koszenia o ładowanie. Cena ok. 380 z ł !!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 16.09.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Czy ktoś korzysta może z kosiarki akumulatorowej. Chętnie poznam opinie użytkowników. Ukształtowanie terenu wymusza na mnie zastosowanie kosiarki elektrycznej ale nie mam ochoty ganiać się z kablem i pilnować go by go nie uszkodzić nożami. kosiarki akumulatorowe (szczególnie te z akum. litowo - jonowymi) wydają się być 2 w 1 ktoś podzieli się opinią? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 17.09.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Naprawdę nikt nie korzysta z takiej kosiarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 22.09.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 No to ja juz korzystam, mimo braku opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 22.09.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 to teraz podziel się opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaba 22.09.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2009 A nie lepiej było kupić dwusuw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 18.01.2010 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Odświeżę,czy ktoś ma aktualne opinie na temat tych kosiarek akumulatorowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 19.01.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Nie mam opinii o tej kosiarce ,ale sporo wspólnego z elektromechaniką.Taka kosiarka żeby w miarę sprawnie kosić musi mieć moc co najmniej 1 kW,czyli tyle ile przeciętny rozrusznik w samochodzie benzynowym i teraz pytanie-Jaki trzeba mieć akumulator,żeby kręcić tym silnikiem 30 min.???Pobór prądu przy 1 kW i 12V wynosi ok 83A,czyli aby pracować 30 min musimy mieć akumulator 42Ah(w pełni sprawny)Wyliczenia nie uwzględniają obciążenia koszeniem.Dlatego kupiłbym kosiarkę spalinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.06.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Ja też chcę kosiarkę akumulatorową. Czy ktoś ma i może się podzielić opiniami albo ma rozeznanie które są najlepsze? Inne (spalinowa lub na kabel) odpadają więc wypowiedzi w stylu kup sobie spalinową są z mojego punktu widzenia zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.06.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2010 Asia i Robert pisz jaką masz i jak użytkowanie. przyda się dla potomnych - czyli np. dla mnie bo już nie mam siły czytać o tym że może lepiej spalinówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myrmeleotettix 25.06.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Od dwóch lat mam kosiarkę Rotak 43 LI i mogę szczerze polecić - za brak kabla gotów byłem zapłacić każdą cenę (no, prawie każdą ), a spalinówka nie wchodziła w grę - smród i hałas skutecznie mnie odstraszają, zresztą trawnik to tylko 500m (wystarczy mi spalinówka u sąsiada - jak zaczyna kosić niestety trzeba się ewakuować). Przy suchej i nie za wysokiej trawie 2 aku wystarczają na taką powierzchnię, przy gęstej/ wilgotnej/ wysokiej trzeba doładowywać, ale kosić można praktycznie bez przerwy - wystarczy podładować trochę akumulator (20-30 min.) i jazda! Manewruje sie bez problemu, z kablem koszenie trwałoby pewnie jakieś 50% dłużej. Ale trzeba mieć 2 akumulatory (są w zestawie w 43, w 37 jest zdaje się jeden), przy jednym taka kosiarka traci chyba sens, bo trzeba by robić przerwy (no, chyba że ktoś lubi, wtedy nie ma problemu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.10.2010 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 głupio się przyznać ale poszliśmy po rozum do głowy i kupiliśmy spalinową. jest boska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 05.10.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 głupio się przyznać, że się zmądrzało? raczej trzeba się chwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts