z_i_k_u 28.06.2004 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 czesc dopiero rozpocząłem swoją walkę a już pierwsza poważna bitwa. co byście szanowni forumowicze zrobili w takiej sytuacji: zrobiłem tani projekt robiąć jak teraz widzę pozorne oszczedności. Zatrudniłem natomiast bardzo dobrego kierownika budowy, który PILNUJE, w przeciwieństwie do niektórych którzy chcieli tylko podpisać. Kierownik analizując mój projekt doszedł do wniosku, iż dach jest źle zaplanowany i trzeba go zmienić. Chodzi konkretnie o krokwie koszowe które są wg niego za słabe. Jako rozwiązanie proponuje wymianę krokwi koszowych na grubsze, lub słupkowanie poddasza (5 słupków w pokojach, nie licząc tych w ścianach). Problem w tym że ja już kupiłem więźbę, wg wymiarów w projekcie. Rozmawiałem z dobrymi cieslami którzy twierdzili że da się zrobić dach bez słupkowania ale i bez zmiany krokwi. I w tej chwil wacham się pomiędzy trzema rozwiązaniami: 1. Slupkować poddasze (raczej odpada) 2. Zmienić krowkie koszowe wg pomysłu kierownika 3. Zmienić kierownika i zdać się na cieślę, do którego także mam zaufanie. Co zrobilibyście na moim miejscu, a może ktoś podsunie mi inne wyjście ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/20055-problemy-z-dachem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jArti2 28.06.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Zweryfikowałbym to przede wszystkim z konstruktorem tego projektu. Pytanie czy kierownik tylko radzi czy twierdzi ze sie pod tym nie podpisze. Skonfrontowałbym wtedy obu panów. Jeśli nie byłoby efektu, skonsultowałbym to z niezależnym ekspertem. Potem zostaje już męska decyzja (jak zwykle). Tak to już jest, że komuś musisz zaufać. Życzę trafnej decycji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/20055-problemy-z-dachem/#findComment-346391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts