Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inteligentny dom a pompa ciepla

Recommended Posts

Sztywniak - ale o co Ci chodzi ? Napisałem wszystko w poście wyżej, jeżeli interesują Cię szczegóły - wejdź na elektrodę - dział Energetyka odnawialna, poczytaj opinie osób które od wielu lat użytkują instalację PV off grid, oraz tych którzy zakupili lub są przed kupnem - także czekają za finalnymi ustaleniami w ustawie OZE.

Dlatego co chcesz teraz wyliczać ?

Co do obrzucania błotem - kto zaczął to robić i nadal jest prowokatorem, kto w wielu wątkach zachowuje się jak Macierewicz i Niesiołowski razem wzięci ?

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie. Dyskutujemy na argumenty czy obrzucamy się błotem ?

@kasprzyk: widziałeś instalację u przeciętnego Kowalskiego , która się bilansuje ? Masz jakieś wyliczenia ?

Bilansuje na jakim poziomie? Im mniejsza tym więcej zużyjesz na własne potrzeby. Wszystkie dodatkowe urządzenia typu bufor ciepła, zasobnik CWU , które jesteś w stanie włączyć w momencie produkcji, że współczynnik samokonsumpcji możesz podciągnąć w górę. W sezonie wrzesień-kwiecień, zużywam praktycznie całą PV. Później tylko CWU, jakaś zmywarka, suszarka do prania , reszta do sieci

Sztywniak - ale o co Ci chodzi ? Napisałem wszystko w poście wyżej, jeżeli interesują Cię szczegóły - wejdź na elektrodę - dział Energetyka odnawialna, poczytaj opinie osób które od wielu lat użytkują instalację PV off grid, oraz tych którzy zakupili lub są przed kupnem - także czekają za finalnymi ustaleniami w ustawie OZE.

Dlatego co chcesz teraz wyliczać ?

Co do obrzucania błotem - kto zaczął to robić i nadal jest prowokatorem, kto w wielu wątkach zachowuje się jak Macierewicz i Niesiołowski razem wzięci ?

ale mnie nie chodzi o instalacje robione przez profesjonalistów dla siebie tylko dla Kowalskich.

Nie chciałbym żeby ktoś odniósł wrażenie, że zamówi w jakiejś firmie instalacje i zacznie na tym zbijać kokosy, a to z Waszych postów wynika. Osobiście uważam , że trzeba rzetelnie informować o kosztach całkowitych i przychodach.

ale mnie nie chodzi o instalacje robione przez profesjonalistów dla siebie tylko dla Kowalskich.

Nie chciałbym żeby ktoś odniósł wrażenie, że zamówi w jakiejś firmie instalacje i zacznie na tym zbijać kokosy, a to z Waszych postów wynika. Osobiście uważam , że trzeba rzetelnie informować o kosztach całkowitych i przychodach.

O kokosach zapomnij. Czy to w OZE w dużym wydaniu czy w małym. W małym stopa zwrotu zależy od profilu zużycia prądu w domu. Im więcej energii z V zużyjesz u siebie, tym stopa zwrotu krótsza.

Zakładając dom o zużyciu 200kWh/mc i PV o mocy 3kW i 30% zuzyciu energii z PV dostaniesz:

Wpływy z FIT (360kWh) : 230 PLN/rk

Rachunek za prąd (opłata dystrybucyjna 1680 kWh): - 588

Saldo: - 354 PLN rocznie

bez PV zapłacisz :

-2400kWh*0,70 PLN: -1680 PLN

Z instalacją jesteś 1326 PLN rocznie do przodu. Im więcej zużyjesz na własne potrzeby tym lepiej.

Koszt? różnie. Bez prosumenta ok 15-17 tys PLN

Przewas : w przypadku Kowalskiego trzeba jeszcze doliczyć eksploatacyjne koszty obsługi oraz pogwarancyjne, których On sam nie wykona. To sporo pieniędzy.

Co najmniej 2 razy w miesiącu spotykam Kowalskiego, który nasłucha się głupot , których jeszcze nie rozumie ,łazi i z całym przekonaniem opowiada jak to będzie na tym zarabiał.

Oczywiście przy dofinansowaniu 80% koszty się wrócą i nawet zarobi, tylko że nie na produkcji energii, tylko na dofinansowaniu ;-)

Ja uważam , że to jest chore. Lepiej by było zlikwidować dofinansowania i zaporowe cła, co powoduje ogromny koszt instalacji. Wtedy dopiero zacznie się wydajna produkcja z PV, bo będzie w tym interes. Porównanie cen paneli w Chinach i u nas niech każdy sam sobie zrobi.

Kolego, zarzucasz mi ponownie iż z moich postów wynika, że można zbijać na tym kokosy - w którym miejscu tak napisałem ?

Jako firma (na forum jestem jako osoba prywatna, nie jestem właścicielem - o tym już wiesz) nie sprzedaliśmy żadnego zestawu - pomimo, że jest dość duże zainteresowanie - a to dla tego, że o wszystkich faktach informujemy naszych klientów - rzetelnie - tak jak właśnie Ty to widzisz. Są osoby, które krótko po pierwszych pracach nad ustawą OZE zaczęły do Nas uderzać właśnie po te instalacje - jednak do tej pory czekają na "zielone światło".

Przewas : w przypadku Kowalskiego trzeba jeszcze doliczyć eksploatacyjne koszty obsługi oraz pogwarancyjne, których On sam nie wykona. To sporo pieniędzy.

Co najmniej 2 razy w miesiącu spotykam Kowalskiego, który nasłucha się głupot , których jeszcze nie rozumie ,łazi i z całym przekonaniem opowiada jak to będzie na tym zarabiał.

Oczywiście przy dofinansowaniu 80% koszty się wrócą i nawet zarobi, tylko że nie na produkcji energii, tylko na dofinansowaniu ;-)

Ja uważam , że to jest chore. Lepiej by było zlikwidować dofinansowania i zaporowe cła, co powoduje ogromny koszt instalacji. Wtedy dopiero zacznie się wydajna produkcja z PV, bo będzie w tym interes. Porównanie cen paneli w Chinach i u nas niech każdy sam sobie zrobi.

O jakich kosztach eksploatacyjnych oraz pogwarancyjnych piszesz - konkretnie ?

W jaki sposób mamy zrobić sobie porównanie cen tutaj i za granicą - myślisz, że ktoś udostępni Tobie cenę zakupu (produkcji) konkretnego modułu w Chinach a później będziesz widział jaki ma narzut tutaj w Polsce ? Możesz podać jakiś przykład - ja bardzo chętnie chciałbym poznać cenę takiego Vitovolta 300 - tylko nie pisz, że wszystko jest produkowane w jednej fabryce i nadane są tylko właściwe naklejki.

Takich Kowalskich ja także spotykam - mówią o niskim spalaniu paliwa w ich aucie, o zawsze pięknej pogodzie nad polskim morzem kiedy się tam wybierają - Ty im wierzysz ? Taka mentalność Polaka - coś usłyszał, swoje dodał i się będzie zapierać, że tak jest na prawdę a od tego co mówią a faktycznie myślą to daleka droga.

pzdr

Problem nie jest w Chinach tylko w pazernosci polskich firm, które odbijają sobie słaby okres "bo jest dotacja" cena paneli chińskich dobrej jakości i zachodnich jest zbliżona. Najdroższe są oczywiście produkowane w PŁ ;)

Może być w tym dużo prawdy, czy jest tak faktycznie - nie wiemy. Przykładowo producent z którym współpracujemy od wielu lat, gdzie wypracowaliśmy sobie duże rabaty zakupowe na różne towary, na moduły PV daje niewielką zniżkę, twierdząc, że ceny już są tak wyśrubowane, że nie jest w stanie ich obniżyć.

MZ konkurencja obecnie jest tak duża, że producent nie powinien pozwolić sobie na tego typu zagrywki, ponieważ wie, że możemy pójść gdzie indziej.

pzdr

Uwierz, że tak jest. Kupuję duże ilości PV i znam doskonale ceny, po wejściu Prosumenta, nie nastąpił żaden krach i ceny nie poszybowały w górę. W PL poszły w górę, bo jest dotacja. Kropka

Nie zaneguję - nie mam dostatecznej wiedzy na ten temat, być może w firmie o której pisałem brane są pod uwagę także inne czynniki i dotacja nie jest jedynym powodem ustalonej ceny.