pawelpawelxxx 01.05.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Witam Będę budował garaż na 2 samochody i pomieszczenie gospodarcze razem około 80m kwadratowych. Będę robił to systemem gospodarczym i mam pytanie odnośnie fundamentów. W projekcie mam ławy na głebokosci 1,2m 40 na 40 cm i później murowanie z bloczków fundamentowych do punktu zero. Czy jeśli wyrównam teren i wykopię na całości ławy na 1,2 m wyłożę folią budowlaną włożę zbrojenie i zaleję to wszystko betonem bez żadnego malowania tą czarną mazią to będzie poprawnie ? Znajomy radzi mi abym wykopał szerokie na około 1 metr ławy 80 cm w dół, później wykopał ławy 40 na 40 wyłożył folią zalał betonem i murował z bloczków fundamentowych do punktu 0 później pomalował czarnym abizolem dał dookoła czarną folię kubełkową i później zasypał piaskiem. drugi sposób jest bardzo czasochłonny , czy jeśli skorzystam z mojego pomysłu będzie również dobrze ? Ewentualnie poproszę inny sposób aby było szybciej Edytowane 1 Maja 2015 przez pawelpawelxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 02.05.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) beton44 gdzie jesteś? Wracając do tematu- folia budowlana napewno popęka porwie sie sie podczas wkładania zbrojenia, pozniej lania betonu. Taki sposób lania fundamentów w grunt nie jest zbyt dokładny, ciężko pozniej wyprowadzić jakiś poziom. Jak już planujesz lać to najpierw wylej 40x40 ławy a potem na to postaw szalunki ścian o szer 25cm i wylej ściany Edytowane 2 Maja 2015 przez SO-JER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 02.05.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Ja właśnie u siebie też garaż robię też na 2 auta i pom. gospodarcze. Zrobiłem w sposób krytykowany na forum wykop, zalałem, nad ziemią wyszalowałem i dolałem do poziomu góry fundamentu. U mnie grunt do tego idealny, tzn twarda glina nic nie obrywało się itp. Później na fundamencie porządna izolacja pozioma i ściany. JAk skończę garaż to dom zaczynam, ale już tam będzie wykop na ławę, później ściany fundamentowe porządna izolacja pozioma i pionowa, w garażu trochę było " na skróty"Te mazidła typu dysperbit itp to tylko zmiana koloru betonu a nie izolacja. Jak chcesz zrobić porządną izolację przeciwwodną to nie w oparciu tylko o dysperbit. Edytowane 2 Maja 2015 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7oorum 17.05.2015 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Pierwsze i najważniejsze pytanie: Jaki masz grunt rodzimy i na jakim poziomie jest woda? Taka zabawa jaką zaproponowałeś w gruntach niespoistych prędzej doprowadzi Ciebie do szewskiej pasji niż do szybkiego wykonania fundamentów. Osobiście nie szedłbym na skróty i zrobiłbym po "bożemu". Odkopujesz tak jak kolega powiedział na 0.8-1.2m (w zależności od strefy przemarzania dla regionu w których będziesz budował). Potem kolejne 40cm na samą ławę. Zbroisz, wylewasz, izolujesz poziomo, stawiasz ścianę fundamentową z bloczków, izolujesz bloczki dysperbitem, wylewasz wieniec (jeśli jest w projekcie), izolujesz jeszcze raz poziomo. Minusy Twojego rozwiązania:1. zakładając grunt niespoisty, będzie CI się osypywał i wlejesz przykładowo zamiast 5 kubików, 8 kubików betonu, zaś uzyskanie regularnego kształtu ław będzie trudne2. nie wiemy jaki masz grunt, i na jakim poziomie masz ustabilizowane zwierciadło wód gruntowych - zależnie od tego być może trzeba by było wybrać grunt spomiędzy ścian fundamentowych i zagęścić, żeby Ci posadzka garażu nie wjechała do środka. Dodatkowo poziom wody oraz ukształtowanie terenu definiuje rodzaj hydroizolacji (lekka, średnia, ciężka).3. nie widzę wzmianki o izolacji termicznej? Garaż będzie nieogrzewany?4. wspomniałeś "jeśli wyrównam teren", pamiętaj o zagęszczeniu (znów w zależności od gruntu tym którym chcesz wyrównać teren), patrz punkt 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 30.05.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2015 zamowi koparke z lyzka 40cm , wykopie dziure na szerokosc 40cm , wlozy 2 warstwy foli , polozy pare ceglowek , opusci gotowe zbrojenie ( zbrojenie law robi sie poza fundamentem) na cegowki ( dystans) , zaleje betonem . I tyle :P:P:P:P:P:P:P:P:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts