Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD WIŚNIĄ pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 5 months później...
  • 3 weeks później...

Hej Andy !

Wklejam link do projektu (dla zainteresowanych):

http://www.projektydomow.pl/index.php?act=32&sid=m3f02aab234a05&intra=a3233855bc521f35e46c3db7b658bff0&crc=37dca21bf70dc64a4b589f0e3a4012f1&lang=pl

Ja jestem zdecydowana w 99% na ten projekt. Tylko przeróbek chcę zrobić dość dużo:

Na parterze:

- zamienić kotłownię z łazienką (kotłownię troszkę powiększyć)

- zabudować podcień

- powiekszyc salon wyciagając balkon i tworząc taras na górze

Na piętrze:

- zlikwidować łazienkę , a wjej miejscu zrobic korytarz do strychowego pokoju i dwie garderoby

- zamiast pokoju 3 zrobic łazienkę (trochę ją zmniejszę)

Na dodatek muszę zrezygnowac z wykusza i okna w garażu, bo działka za wąska...

Ale po tych przeróbkach powstanie dom moich marzeń :-)

Gdybyś słyszał o takim domu już wybudowanym, to ja też pojadę nawet na drugi koniec Polski żeby go zobaczyć...

Napisz jakie przeróbki Ty planujesz?

I jaką technologię wybierasz?

Pozdrowienia !

Zuzza

Hej Zuzza!

Troszkę mnie szokujesz z ak dużymi przeróbkami. Ja w sumie szukałem domu w jaim bym robił jak najmniej przeróbek no ale bez nich się nie obędzie.

Główna przeróbka to powiększenie garażu na dustanowiskowy wówczas nad garażem uzyskuję bardzo duży pokój i w tym projekcie jest osobny korytarz do tego pokoju prowadzący obok łazienki.

Na dole jeszcze przedłużam hol wejściowy tak aby drugie drzwi były tak jak w "Dom w Tulipanach" z takim samym wejściem. Kotłownię zostawiam i na parterze zamiast typowej łazienki robię wc z kabiną prysznicową. W kotłowni pralka i suszarnia. Schody na dole schodzą niżej i przez to uzyskuję małą, zimną spiżarnię. Reszta to kosmetyka. Na górze likwiduję pokój między łązinką a pokojem naroznikowym w ten sposób, że podzieliliśmy go po połowie. Jeda część do dużej łazienki z wyjściem na balkon a druga do pokoju. Dołożyłem okno dachowe na pokojem jaki był projektowany jako największy i podzieliłem w taki sosób, że po tej stronie uzyskałem dwa identyczne pokoje z garderobami wewnątrz

Całość leci tak jak w projekcie ławy betonowe, ściany fundamentowe z bloczków, ściany z porothermu 25 P+W i dach z dachówką Raben kasztan

Jeszcze nie widziałem takiego dmu gotowego ale jestem na dobrej drodze.

Powodzenia!

HEj !

Ja też szukałam projektu, w którym nic nie trzeba zmieniać... Niestety nic takiego nie udało mi się znaleźć. Zwłaszcza, że chcę duży dom, duży ogród, a działka jest malutka :-)

Zastanawiam się nad przeróbką łazienki w taki sposób jaki opisujesz - czy nie zrobi się tam niewygodna kiszka? Jak zrobisz korytarz, to niewiele miejsca już tam zostanie.. Ja jednak bardziej jestem przekonana do zamiany jej z pokojem 3.

Co do wejścia to nie wyobrażam sobie tych okien bocznych - Zasłaniać je? Ja planuję zrezygnować z tego wystającego balkoniku nad wejsciem - i tak tam będzie daszek, a zostawic jedynie okno balkonowe z balustradą.

Jak Ci się udalo podzielić ten duży pokój? Gdzie będą wejścia do pokoi?

Mi ta duża przestrzeń pasuje - to będzie królestwo córki :-)

Pozdrowienia !

Zuzza

• 3 years później...

Hej

Jestem zdecydowany na budowę wg projektu "pod wiśnią" Archonu.

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m3f02aab234a05

Szukam osób, które budowały taki dom i podzielą się uwagami co do tego projektu i domu. Chetnie tez wysłucham uwag krytycznych co do tego projektu. Zmiany jakich zamierzam dokonać sa natępujące:

Parter:

-wydłużenie garażu do końca budynku. W dobudowanej części będzie pomieszczenie gospodarcze ale najprawdopodobniej (o ile się to uda) otwarte, czyli bez ścianki by w razie potrzeby mogły tam wjechac dwa samochody (jeżeli uda się tego garażu nie zagracić :-? ).

-podniesienie wysokości garażu by zrównac mniej/więcej strop nad garażem ze stropem reszty budynku. Większą wysokośc garażu bedzie można łatwo wykorzystać robiąc tam różne półki, tak by jaknajmniej garaż był zagracony na podłodze. Ponadto dach nad garażem będzie taki sam jak nad reszta budynku, stąd zrównanie stropu nad garażem z resztą stropu. Nad garażem, na całej jego długości, ma powstać w pełni wartościowe poddasze a nie sam strych.

-Likwidacja podcienia na tarasie czyli zabudowanie do słupa. W ten sposób o kilka metrów powiększy się salon/jadalnia ale generalnie zyskam na ustawności tych pomieszczeń.

-Zamiana kotłowni na łazienkę. Zalezy mi na dużej łazience na parterze.

-Podniesienie wysokości parteru o jeden pustak. Wg projektu parter ma wysokośc 2,6m co wg jest zdecydowanie za nisko jak takie powierzchnię. Chce uniknac efektu "piwnicy". Po podwyższeniu będzie ok 2,85m.

Poddasze:

-jak wcześniej pisałem-likwidacja strychu nad garażem na rzecz stworzenia pełnowartościowego poddasza zadaszonego jak reszta budynku.

-likwidacja ścięć przy koncach dachu. Chciąłbym by dach był klasyczny dwyspadowy. Niektórzy (rodzice :D ) namawiają mnie pozostawienie tych ścięć ale one mi się nie podobają i pewnie szybko się znudzą. Choc to pewnie rzecz gustu.

-podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak. Jej wysokość wyniesie wtedy ok 108 cm.

-Zabudowanie balkonu w pokoju z widokiem na ogród. Okno zostawie takie jak jest ale zamiast balkonu, który jest tam niepotrzebny, zrobię pewnie samą balustradę.

-pokój 5 podzele na dwa mniejsze. W ten sposób słup, który tam stoi wyląduje w ścianie :) Ponadto pokój który powstanie po tym podziale otrzyma okno połaciowe.

-zniejsze łazienkę by dojście do części "nad garażowej" poddasza było z holu.

- W ścianie szczytowej nad garażem będa dwa okna. Zapewne pokój który powstanie nad garażem bedzie miał garderobe

To chyba narazie tyle. Większość zmian wydaje mi się kosmetyką. Jednocześnie zapytam, czy takie zmiany jak dodanie lub likwidacja drzwi, okna, ścianek działowych to musi to zrobić architekt czy może kierownik budowy w trakcie jej trwania? Zapewne niektóre rozwiązania wyjdą "w praniu" i dom może się z tego powodu różnić od pierwotnego projektu. Czy takie zmiany mi "przyklepie" kierownik budowy czy będ emusiał robić jakiś projekt zastępczy?

Z góry dzięki za wsezlkie info

Pozdrawiam

• 3 months później...

Witam,

zamierzamy budować domek jak w tytule, czy ktoś z szanownych forumowiczów wybudował go lub jest w trakcie?

w projekcie urzekły nas ciekawe, zabiegowe schody, wydzielona i przez to intymna część dzienna, dostatecznie wyodrębniona jadalnia, gabinet z wyjściem na taras, a przy tym tradycyjna architektura budynku z charakterystycznym, naczółkowym dachem,

chętnie zobaczyłbym zdjęcia z realizacji ww. projektu, niestety nieiwele znalazłem jak dotąd :cry:

a oto link:

http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f02aab234a05

• 9 months później...