ewunia319 02.05.2015 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Witam wszystkichZamierzam w lipcu wystartować z budową. Domek niewielki projekt Z210 Glt 98,5 m2. Mam prośbę poradźcie mi jakie ogrzewanie zastosować. Nie ukrywam że chodzi mi o jak najmniejsze koszty!!! Z góry dzięki za info.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 02.05.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 98 metrów, Gaz ewentualnie dom pasywny i ogrzewanie na prąd. Piec na paliwo stałe odpada, za mała powierzchnia, szkoda jej na kotłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 02.05.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 98 metrów, Gaz ewentualnie dom pasywny i ogrzewanie na prąd. Piec na paliwo stałe odpada, za mała powierzchnia, szkoda jej na kotłownie. Dom pasywny - za dużo powiedziane, wystarczy energooszczędny. Ale tak jak jarek FTW pisze gaz lub prąd. Jakie masz w projekcie grubości ocieplenia, podłoga, ściany, dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiPi 02.05.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Na obecną chwilę najtaniej wychodzi ekogroszek .Gaz - owszem ale metan tzn gaz ziemny i tylko wtedy jeśli gmina połozyła gaz przy drodze, bo jeśli to miało by być LPG, to bardzo drogo wychodzi.Ja na Twoim miejscu, skoro domek niewielki, to zastanowił bym się nad podpiwniczeniem. Wtedy nie zabraknie miejsca na piec i inne graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 02.05.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Ekogroszek najtaniej - buuuuaaaahahhhhaaaa:no:, liczysz tylko eksploatację czy również inwestycję w cały system grzewczy??? Jeszcze piszesz o podpiwniczeniu dla pieca.......Kolego pomyśl o kosztach!Jak masz gaz pod domem - możesz pomyśleć o gazie.....gazu brak, tylko prąd.....obojętnie czy mała pompa PC, piecyk elektryczny+ogrzewanie wodne podłogowe, grzanie klimą czy kable grzewcze.......wybór jest!ewunia319 nie pchaj do nowego domu, tym bardziej o takiej małej powierzchni, żadnego paliwa stałego!!! Edytowane 2 Maja 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 02.05.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Pompę ciepła powietrzną - do takiego domku zamknie się z pewnością w 15 - 20tys zł. Oczywiście można też taniej jeśli się nie boisz pomp chińskich - 8 tyś + zbiornik. Jest temat np. o chińskiej pompie jula na muratorforum. Nie trzeba kominów ani specjalnego pomieszczenia więc te koszty można odliczyć . Jeśli domek nieźle ocieplony to można spokojnie pójść w prąd + klimatyzator z funkcją grzania. Taki klimatyzator to też przecież pompa ciepła. Ja posiadam pompę powietrzną w 300 metrowym domku. Za rok koszty zamykają się w 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.05.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 15 -20 tys zł czy to aby na pewno cały koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.05.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 15 -20 tys zł czy to aby na pewno cały koszt ? 15k PLN - mało, ale całość powinna się zamknąć w kwocie 20-22k PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 03.05.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Na obecną chwilę najtaniej wychodzi ekogroszek to jakiś żart? jeśli nie ma gazu (albo nawet jeśli jest), sensowne rozwiązania to (zakładam cały dom z dobrze wykonanym ogrzewaniem podłogowym): 1. pompa ciepła powietrze-woda - dla niewielkiego domu zapewne da się zrobić całą instalację z zasobnikiem CWU za 20 tys. zł. przynajmniej dla mojego bez problemu dostałem takie oferty. można jeszcze poszukać dofinansowania. 2. kociołek elektryczny (lub jeszcze lepiej - zbiornik 200-300 litrów z grzałką, zaworem trójdrożnym i pompą obiegową) - koszt 2,5 - 3,5 tys. zł + 500-700 zł za bojler do wody. zakładam również, że izolacja domu wykonana nie na zasadzie wierzeń ludowych . podstawowa zasada - im lepsza izolacja i wentylacja, tym tańszy system grzewczy (w instalacji i eksploatacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 03.05.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Zobaczymy, jak pompy ciepła będą się zachowywać przy srogich zimach oraz jak będą wyglądać za 10-15 lat, jaki serwis itp.To jest teraz w modzie, bo nie każdemu się chce czyścić piec i zamawiać węgiel, co oczywiście rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 03.05.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Na obecną chwilę najtaniej wychodzi ekogroszek . ..... bo jeśli to miało by być LPG, to bardzo drogo wychodzi. Wykorzystanie propanu do celów grzewczych w eksploatacji jest zbieżne z gazem ziemnym lub tańsze. Warunek własny zbiornik. Proszę - nie powielaj zasłyszanych gdzieś opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 04.05.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło. Pasywny- prądmocno energoszczędny, poniżej 40W/m^2 - gaz reszta wg aktualnych wymagań WT- pompa ciepła powietrzna. Niech tu nie opowiadają strasznych bajek o długiej i mroźniej zimie, gdyż w dobrze zaprojektowanym systemie PC- PW zawsze wykorzystuje się grzałki w celu zminimalizowania sumarycznych kosztów (zakupu i użytkowania) Do małych domów o niskim zapotrzebowaniu nikt o zdrowych zmysłach nie zaproponuje kotła na ekogroszek czy węgiel - tak małych nie ma na rynku. Skończy się co najmniej dużym zużyciem opału i smołą w kominie. A: jeszcze jedno. Warto dołożyć izolacji przy budowie domu powyżej wymagań WT, to znacznie obniży koszty systemu grzewczego. Policz sobie ile cię wyjdzie polepszenie izolacji, a ile wynosi różnica zakupu i eksploatacji pomp powierze-woda o mocach 5 kW a 8 KW. Edytowane 4 Maja 2015 przez strusp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 04.05.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Autorce proponuję standardowo wydębić od projektanta OZC (większość dużych biur oferuje to w cenie projektu), a jak nie ma, to zebrać materiały jakie przewiduje projekt, zrobić wstępne OZC samemu albo zapłacić parę groszy (wg mojego rozeznania koszt 100-300zł) i przesłać do osoby zajmującej się tym zawodowo. Potem myśleć jakie ogrzewanie zastosować. Nie na odwrót. I nie na podstawie SAMEGO metrażu. 15 -20 tys zł czy to aby na pewno cały koszt ? Tak, to cały koszt urządzenia grzewczego, choć przy takim metrażu, nawet jeśli inwestor się nie postara przy parametrach ścian i ocieplenia, to za duża kwota. Za 15 tys. i więcej to się kupuje pompę o mocy 10kW, gdy potrzeba będzie nie więcej jak 6kW. Nie wiem co w tym dziwnego. Wystarczy wpisać pompa ciepła powietrze woda w gógle i sprawdzić ceny -- są zazwyczaj podane, a negocjować zawyżonej zazwyczaj w internecie ceny nikt nie broni. oraz jak będą wyglądać za 10-15 lat, jaki serwis itp. Przecież to są urządzenia znane od 100 lat. Czemu nagle ludzie mieliby mieć problem z ich serwisowaniem? Lodówka jakoś na dużo bardziej gównianych podzespołach działa (sprężarka) niż pompa CO i daje radę działać bez serwisu przez ponad 10 lat, w samochodzie pod maską telepie instalacją pompy ciepła jak szatan, chlusta wodą błotem, coś zamarza, coś się przegrzewa, i też działa parę lat (nawet po dzwonach w drzewo), a tutaj nagle jakieś dziwne wątpliwości w stosunku do urządzenia które stać spokojnie będzie pod dachem... To jest teraz w modzie, bo nie każdemu się chce czyścić piec i zamawiać węgiel, co oczywiście rozumiem. To jest w modzie nie tylko dlatego że jest czysto, ale dlatego że jest odpowiednia ilość mocy do zapotrzebowania na ciepło i do tego oszczędnie. I się nie truje gazami siebie, rodziny i sąsiadów. Również odradzam węgiel i drewno, a co za tym idzie kominy w domu. O jakichś drakońskich nakładach pieniężnych na piwnice pod kotłownie, składy na węgiel i drewutnie, a później użeranie się z tym syfem, nie pomnę. Średniowiecze już dawno za nami, czas się w końcu ucywilizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 04.05.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Myjk, czyli jak ktoś ma kocioł na ekogroszek z nowoczesnym sterownikiem, zasobnikiem to jest w średniowieczu?Ciekawa teza. Ogólnie jeżeli chodzi o ogrzewanie, to każdy chwali to co ma.Ten co ma ekogroszek mówi że tanio, ale trzeba dbać. (nie mówi, że jest syf). Poza tym warto zrobić kilka myków, które zapewnią nam "zabezpieczenie" domu przed syfem, np obniżenie o 2 cm drzwi do kotłowni, celem zakrycia szczeliny między drzwiami a podłogą w domu, umieszczenie okna do wietrzenia itp).Ten co ma gaz mówi, że wygodnie ( ale nie mówi że drogo)Ten co ma prąd mówi że wygodnie i tanio (choć koszt samej instalacji drogi i nie wiadomo czy się zwróci, zdania są podzielone).Ps. nie przypominam sobie domu sprzed 100 lat, który wyposażony jest w PC. Ale co ja tam wiem. Ogólnie sam zdecydowałem się na ekogroszek, czas pokaże czy dobrze. Jak mnie będzie to męczyć, zostawiłem sobie wejście na kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 04.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 PS od 100 lat to ludzie palą WĘGLEM i dożywali sędziwego wieku POMIMO trucia gazami siebie i rodziny.Ciekawi mnie, czy bardziej nie szkodzi to, że całe nasze domy zasilane są energią elektryczną i promieniowaniem z nią związaną.Czas pokaże.Zdrowia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 04.05.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Ten co ma prąd mówi że wygodnie i tanio (choć koszt samej instalacji drogi i nie wiadomo czy się zwróci, zdania są podzielone). co masz na myśli pisząc "prąd" i drogi koszt instalacji? mam ogrzewanie elektryczne i cała instalacja CO razem z podłogówką, sterowaniem, małym buforem kosztowała mnie około 9 tys. zł. w krajach zachodnich ludzie nie grzeją węglem i m.in. dzięki temu żyją dłużej niż w Polsce. w Japonii w dużej mierze grzeje się domy klimatyzatorami napędzanymi energią elektryczną. tak samo w południowej Francji - klima + konwektory elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 04.05.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Chodzi mi o to, że aby prąd był ekonomiczny dom musi być dobrze zaizolowany i ocieplony. Gdy takie nie jest i straty ciepła są duże, koszt ogrzewania rośnie i to dość znacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.05.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 (edytowane) Myjk, czyli jak ktoś ma kocioł na ekogroszek z nowoczesnym sterownikiem, zasobnikiem to jest w średniowieczu? Ciekawa teza. Owszem, skorą są bardziej "nowoczesne" technologie. Ogólnie jeżeli chodzi o ogrzewanie, to każdy chwali to co ma. Ogrzewam węglem i tego sposobu nie chwalę, oraz innym nie polecam. Twoja teza jest nieprawdziwa. Ten co ma ekogroszek mówi że tanio, ale trzeba dbać. (nie mówi, że jest syf). Nie jest tanio, ani nie jest czysto. Nigdy nie było czysto i nigdy nie będzie. Mam węgiel w PIWNICY, a i tak to ścierwo lata i nosi się wszędzie, pomimo tego, że mam zsyp paliwa bezpośrednio do piwnicy i nic przez dom nie przechodzi, sort węgla dużo grubszy (a więc mniej pylący niż eko), a kotłownie odizolowaną od części mieszkalnej trzema drzwiami. Poza tym warto zrobić kilka myków, które zapewnią nam "zabezpieczenie" domu przed syfem, np obniżenie o 2 cm drzwi do kotłowni, celem zakrycia szczeliny między drzwiami a podłogą w domu, umieszczenie okna do wietrzenia itp). Podobno najlepiej wybudować piwnicę specjalnie na potrzeby pieca, a jeszcze lepiej osobną kotłownię gdzieś poza domem i zatrudnić palacza do obsługi. Wtedy będzie najlepszy myk. Ten co ma prąd mówi że wygodnie i tanio (choć koszt samej instalacji drogi i nie wiadomo czy się zwróci, zdania są podzielone). Jak nie wiesz, to nie siej fermentu. Całkiem niedawno był podobny wątek do tego, proszę: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237118-Planowanie-Instalacji-Co-i-Cwu-pomoc-w-planowaniu-i-wyborze W czasie dyskusji wyszło na to, że koszt instalacji na kablach jest o 10-15 tys. niższy niż przy kotle na eko + komin + kotłownia + podłogówka/kalafiory (o dodatkowym sprzątaniu i obsłudze nie wspominając). Instalację na wodnej podłogówce z piecem elektrycznym robi się też taniej niż na wynglu. Podobnie z pompą ciepła, można w tej samej cenie, można drożej (jak ktoś koniecznie musi mieć Panasonica albo innego Vieśśmana). Więc generalnie w przypadku Twojego stwierdzenia NIE MA SIĘ TU CO ZWRACAĆ, bo koszt instalacji jest niższy. Różnicę można zainwestować w ocieplenie (skoro i tak jakieś się kładzie i płaci się za pracę, to lepiej położyć grubsze ocieplenie) i płacić później niższe rachunki, kręcąc potencjometrem w pokoju i nie brudzić się w kotłowni. Ps. nie przypominam sobie domu sprzed 100 lat, który wyposażony jest w PC. Ale co ja tam wiem. Przypominasz sobie dom sprzed 100 lat wyposażony w kocioł z podajnikiem na ekogroszek? Poważnie, myślę, że stać Cię na nieco lepsze argumenty, skoro już tak mocno chcesz kogoś wpędzić w syf węglowy. Fakt jest taki, że układ pompy ciepła, jak i same konstrukcje, są znane i działające od dawna, a ich serwis, począwszy od zagoszczenia lodówek pod strzechami, przez klimatyzację w autach, po klimatyzację w domach, opanowany w stopniu doskonałym. W gruncie rzeczy to urządzenie jest proste jak konstrukcja cepa. Jak sobie zapragnąłem zainstalować klimatyzator w domu, chciałem to zlecić firmie. Cena usługi mnie zabiła, więc zamiast płacić instalatorowi zainwestowałem 600 zł w kurs, pojechałem do Krakowskiego COCHu gdzie dowiedziałem się dokładnie jak to wszystko działa -- nawet jedną pompę wspólnie z innymi uczestnikami kursu naprawiałem pod okiem instruktora. Serwis pompy to jest BANAŁ. Jedyne czego potrzeba (jak to wszędzie bywa) to odpowiednie narzędzia (a tych jest pod dostatkiem) i wiedza. Po kursie zainstalowałem sobie SAM klimatyzację, która 4 rok działa. Chłodzi i czasem grzeje (w okresach przejściowych). Ogólnie sam zdecydowałem się na ekogroszek, czas pokaże czy dobrze. Jak mnie będzie to męczyć, zostawiłem sobie wejście na kocioł gazowy. Zrobiłeś OZC? Co wyszło? PS od 100 lat to ludzie palą WĘGLEM i dożywali sędziwego wieku POMIMO trucia gazami siebie i rodziny. Ile w tym czasie wydali na leczenie z tytułu trucia się tymi toksycznymi i rakotwórczymi gazami "wylatającymi" z komina? Albo ile nie zarobili, ile wnuków nie zabawili, bo poszli jednak do piachu? Doliczyłeś ten element do kosztu ogrzewania węglem? Założę się, że nie. Ciekawi mnie, czy bardziej nie szkodzi to, że całe nasze domy zasilane są energią elektryczną i promieniowaniem z nią związaną. Czas pokaże. Zdrowia życzę. Również życzę zdrowia, dlatego spalaniem węgla niech się zajmą elektrownie i elektrociepłownie, wyposażone w wydajne kotły gdzie następuje dopalanie niebezpiecznych związków, do tego będące na obrzeżach miast, a nawet jeśli nie, to posiadające wysokie kominy oraz FILTRY. Chodzi mi o to, że aby prąd był ekonomiczny dom musi być dobrze zaizolowany i ocieplony. Gdy takie nie jest i straty ciepła są duże, koszt ogrzewania rośnie i to dość znacznie. W takim razie należy go docieplić. 10-15 tys. różnicy na instalacji na korzyść "drutów" starczy na całkiem pokaźną dawkę ocieplenia. Edytowane 5 Maja 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.05.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Warto uświadamiać i powtarzać w koło Macieju. W zależności od regionu kraju, dostawcy, pory roku, szczęścia, umiejętności palenia, rodzaju i sprawności kotła, itp.z pewnym przybliżeniem - koszty 1 kWh Prąd w G11 ok. 58 - 64 gr.Prąd w G12 ok. 20 - 30 grGaz ziemny ok. 23 - 25 grPropan ok. 20 - 25 grEkogroszek ok. 15 - 18 grPellet ok. 17 - 20 grPC w G11 ok. 18 - 20 grPC w G12 ok. 7 - 10 grPomijam koszty inwestycji w system ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.05.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Warto uświadamiać i powtarzać w koło Macieju. W zależności od regionu kraju, dostawcy, pory roku, szczęścia, umiejętności palenia, rodzaju i sprawności kotła, itp.z pewnym przybliżeniem - koszty 1 kWh Prąd w G11 ok. 58 - 64 gr. Prąd w G12 ok. 20 - 30 gr Gaz ziemny ok. 23 - 25 gr Propan ok. 20 - 25 gr Ekogroszek ok. 15 - 18 gr Pellet ok. 17 - 20 gr PC w G11 ok. 18 - 20 gr PC w G12 ok. 7 - 10 gr Pomijam koszty inwestycji w system ogrzewania. Ale Panie, wszyscy sąsiedzi palą groszkiem i mówią, że się opłaca. Do tego pozakładali sobie solary na dachy i mają latem ciepłą wodę za darmo. Do tego sąsiad mówił, że prądem drogo a PC ma znajomy znajomego i że nie ogrzeje to domu w duże mrozy. No i ogrzewanie podłogowe to spanie na żyłach wodnych, a wentylacja mechaniczna zużywa prąd i się nie opłaca. Ale mówię Panu, ostatnio kupiłem sobie diesla, wie Pan jak mało pali? W dodatku ja tam wiele nie jeżdżę, wiec tanio mnie wychodzi. Trzeba mieć Panie na czym czapkę nosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts