Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie

ewunia319

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie, wielu z Was chwali się na tym forum, że zrobiło sobie instalację ogrzewania gruntową PC za 20-25 tyś. Jak Wam się to udało? Ja wysłałem kilka zapytań i oferty jakie otrzymuję to 40-50 tyś. :( Możecie polecić jakieś firmy na Mazowszu, żebym mógł otrzymać realną wycenę (robię wyceny różnych systemów przed podjęciem decyzji o sposobie ogrzewania).

Panowie, wielu z Was chwali się na tym forum, że zrobiło sobie instalację ogrzewania gruntową PC za 20-25 tyś. Jak Wam się to udało? Ja wysłałem kilka zapytań i oferty jakie otrzymuję to 40-50 tyś. :( Możecie polecić jakieś firmy na Mazowszu, żebym mógł otrzymać realną wycenę (robię wyceny różnych systemów przed podjęciem decyzji o sposobie ogrzewania).

Nie jest łatwo ale się da.

1. jakie szczytowe zapotrzebowanie domu na ciepło i CWU?

2. Czy można zrobić kolektor poziomy czy tylko odwierty

Oferty dotyczą rocznego zapotrzebowania ok. 65 kWh/m2*rok, moc grzewcza 5-6 kW.

Musi być odwiert.

Dla takiej mocy można zrobić około 120mb odwiertów. Podzwoń po różnych firmach (choćby z alledrogo) i popytaj o cenę. W 8-9tyś. powinieneś się zmieścić na gotowo. Zostaje ci 16-17tyś. Poszperaj w ofertach polskich producentów, bo takiej mocy można już kupić za około 12-14tyś. Do tego jakiś zbiornik i montaż i powinieneś w tych okolicach się znaleźć. Jest już wiele firm na rynku i podłączenie pompy nie powinno być problemem.

Dla takiej mocy można zrobić około 120mb odwiertów. Podzwoń po różnych firmach (choćby z alledrogo) i popytaj o cenę. W 8-9tyś. powinieneś się zmieścić na gotowo. Zostaje ci 16-17tyś. Poszperaj w ofertach polskich producentów, bo takiej mocy można już kupić za około 12-14tyś. Do tego jakiś zbiornik i montaż i powinieneś w tych okolicach się znaleźć. Jest już wiele firm na rynku i podłączenie pompy nie powinno być problemem.

Liwko, ale jaki jest sens pakować 12-15 tys. zł w odwierty, skoro przy takim zapotrzebowaniu (5-6kW) za 15 tys. można mieć niezłą powietrzną PC (o mocy 10kW z inwerterem)? Przecież te 10-15 tys. zł zaoszczędzone na odwiertach to się nie zużyje przez przyjęty ogólnie czas "amortyzacji" domu nawet gdyby ciągle w zimie były trzaskające mrozy. A wiadomo co statystyki mówią -- średnia zimowa to ~0.

Panowie, wielu z Was chwali się na tym forum, że zrobiło sobie instalację ogrzewania gruntową PC za 20-25 tyś. Ja wysłałem kilka zapytań i oferty jakie otrzymuję to 40-50 tyś. :(

Ponieważ to są ceny dla wymienników poziomych z własną robocizną. I zamyka się to wtedy w 18 tys. Przeczytaj wątek rxwx o własnoręcznej budowie kolektora i podłączeniu pompy, zobaczysz, że to nie takie trudne. Samo podłączenie pompy do instalacji jest banalnie proste, bo to urządzenie się łatwiej podłącza niż klimatyzator typu split.

Liwko, ale jaki jest sens pakować 12-15 tys. zł w odwierty, skoro przy takim zapotrzebowaniu (5-6kW) za 15 tys. można mieć niezłą powietrzną PC (o mocy 10kW z inwerterem)? Przecież te 10-15 tys. zł zaoszczędzone na odwiertach to się nie zużyje przez przyjęty ogólnie czas "amortyzacji" domu nawet gdyby ciągle w zimie były trzaskające mrozy. A wiadomo co statystyki mówią -- średnia zimowa to ~0.

Napisałem 8-9tyś. (a można taniej).

Nie wiem czy można mieć za 15tyś. porządną powietrzną, może i tak, ale pytanie dotyczyło gruntowej.

Do tego zauważ, ze odwierty robimy raz i przeżyją na pewno nie jedną powietrzną. Mogą również latem posłużyć jako źródło wody lodowej, a to dodatkowa korzyść.

Można się po raz kolejny przepychać co lepsze, ale co by nie było będzie i tak o niebo lepsze niż wszelkiej maści kotły na węgiel. Tu nawet nie ma co porównywać.

To wszystko nie jest takie proste i oczywiste.

Przyjmując 65 kwh/m2rok i 100 m2 = rocznie 6 500 kWh.

Przy założeniu PC pracuje tylko w G12 i gaz w drodze oraz jest już kotłownia/komin.

Różnica pomiedzy np. PC i gazem średnio 12 gr/kWh, co rocznie daje 780 zł. Licząc 10 lat - 7 800 zł.

Dochodzi koszt kotła na gaz ca 4 500 zł.

Razem 12 - 15 000 zł.

Mając gaz w drodze tyle warto dopłacić do PC porównujac z gazem ziemnym.

Trochę inaczej będzie to wygladało dla propanu, wykorzystania bezpośrednio prądu w G12 czy ciagnięcia gazu 50 m lub PC bez bufora.

I zupełnie inaczej wygląda kalkulacja na etapie projektu, gdy dom można wybudować bez kotłowni lub komina. Pomijając je oszczędzamy kilka tysięcy złotych.

Takie rachunki w zależności od wybranego nośnika /przyzwyczajeń, osobistych preferencji/ powinien wykonać każdy inwestor.

W każdym razie przymując skrajne różnice kosztów pomiedzy paliwami stałymi a innymi nośnikami = 7 gr, wychodzi rocznie:

650 zł oszczędności w porównaniu z gazem ziemnym, propanem lub prądem w G12 /50 zł/miesiąc/

lub

650 zł drożej w porównaniu z PC pracujacą w G12.

Takie porównanie w każdym przypadku wykazuje bezsens inwestowania w kotłownię na paliwo stałe.

Chyba rozumowanie trochę zagmatwałem :confused:

W właśnie... w majowym numerze Muratora jest artykuł czym ogrzewać w przypadku braku gazu ziemnego na działce i z niego wynika, że jak jest gaz na działce to nie ma wątpliwości co jest najtańsze. Dopiero jak nie ma gazu to autor artykułu snuje rozważania PC czy propan.

Napisałem 8-9tyś. (a można taniej).

To może podajmy, jak i w poprzednim podanym przeze mnie wątku, dla jasności -- jaki wychodzi koszt odwiertu dla 1mb? Robiłem rozeznanie 2 lata temu i nie udało się w fazie wyceny wynegocjować niżej niż 100zł/mb (z materiałami). Dlatego też zaplanowałem poziomy (inna sprawa, że poziomy ma być i tak 2x tańszy).

Nie wiem czy można mieć za 15tyś. porządną powietrzną, może i tak,

Można mieć polską za 15 tys. (z VAT 8%) 10kW z inwerterem. Za 20 tys. już z wbudowanym zasobnikiem CWU.

ale pytanie dotyczyło gruntowej.

Ale nie wiadomo dlaczego. ;)

Do tego zauważ, ze odwierty robimy raz i przeżyją na pewno nie jedną powietrzną.

Jeśli tak, to przeżyją także gruntową pompę. Problem z odwiertami taki, że trzeba je dobrze i bardzo dokładnie zrobić inaczej mogą mieć mizerne parametry i oszczędzanie na tym elemencie wyjdzie bokiem -- a poprawić w zasadzie nie ma jak (bez kolejnej inwestycji).

Mogą również latem posłużyć jako źródło wody lodowej, a to dodatkowa korzyść.

Bez użycia PC? Pytam, bo ja planuję instalację WL, ale po analizie wyszło, że żadne źródło (poza odwiertami głębinowymi "otwartymi"), w tym oczywiście odwierty "klasyczne", nie zapewni dobrych parametrów WL pozwalających działać w trybie pasywnym.

Można się po raz kolejny przepychać co lepsze, ale co by nie było będzie i tak o niebo lepsze niż wszelkiej maści kotły na węgiel. Tu nawet nie ma co porównywać.

Z tym się oczywiście zgadzam. Pozostaje zatem pytanie, dlaczego musi być koniecznie gruntowa z odwiertami.

Nie musi :) Ja wybrałem gruntową i dzisiaj też bym wybrał, tyle że wyszłaby mnie jeszcze taniej ;)

Odwierty mój kolega z całym materiałem zrobił dwa lata temu za 60zł/mb. Ja prawie 7 lat temu płaciłem 80zł/mb. Dzisiaj na bank znalazłbym taniej. :yes:

Planuję zakupić jeszcze tej wiosny (wszystko zależy od finansów) klimakonwektor kasetowy. Mi nie chodzi o znaczne obniżenie temperatury, raczej o nie dopuszczanie do przegrzewania i tutaj odwierty powinny sobie poradzić. Wyjdzie w praniu.

Gość Arturo72
Na obecną chwilę najtaniej wychodzi ekogroszek .

Chyba jaja sobie robisz człowieku albo problem z matematyką był w szkole...

W takim domu,ja osobiście poszedłbym w ogrzewanie prądem ale nie kablami a zważając,że jest to mały dom i nie sądzę,żeby było dużo domowników to i zużycie na cwu będzie niskie.

Inwestycja w ogrzewanie prądem to ok.3tys.zl czyli Kospel+bojler a rachunki zależą od tego ile dom będzie potrzebował energii.

Jeśli zapotrzebowanie będzie na poziomie domu energooszczednego czyli 40kWh/m2/rok to zużycie na ogrzewanie wyniesie w tym domu ok.4000kWh plus na cwu ok.3000kWh czyli w sumie ok.7000kWh a to da nam kwotę ok.2000zł za c.o+cwu za 12 miesięcy.

W którym miejscu kolego ZiPi ekosyf jest najtańszy ? W tym miejscu,że trzeba do niego dorobić osobne pomieszczenie ? Za darmo dają to czy inwestor za to musi zapłacić ?

A może w tym miejscu,że trzeba postawić kominy,też za darmo rozdają je przy ogrzewaniu ekosyfem ?

Może w tym miejscu,że ten dom będzie potrzebował w największe mrozy ok.3kW mocy urządzenia grzewczego a że kocioł na ekosyf będzie mocno przewymiarowany bo nie ma takich kotłów to dzięki katastrofalnej sprawności zamiast zużyć w tym domu ok.800kg ekosyfu zużyje 2-3t ekosyfu czyli prawie tyle co ogrzewanie prądem ?

Zobaczymy, jak pompy ciepła będą się zachowywać przy srogich zimach

Czy srogą zimą można nazwać -18st.C ? Jeśli tak to zachowują się bez problemu,przynajmniej moja się tak zachowuje i pracuje na ogrzewanie przy tych temperaturach ok.7h/dobę zużywając przy tym ok.3,5kWh na godzinę pracy.

Gdyby była zima jeszcze sroższa pompa pracowałaby dłużej niż 7h/dobę i tylko tyle.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
W właśnie... w majowym numerze Muratora jest artykuł czym ogrzewać w przypadku braku gazu ziemnego na działce i z niego wynika, że jak jest gaz na działce to nie ma wątpliwości co jest najtańsze. Dopiero jak nie ma gazu to autor artykułu snuje rozważania PC czy propan.

No to łaskawie pomyśl nad tym co czytałeś i się zastanów albo łykasz papkę marketingową zamiast własnych przemyśleń i matematyki,która jest bardzo wazna.

Podpowiedź masz tutaj czyli koszt 1kWh:

Prąd w G12 ok. 20 - 30 gr

Gaz ziemny ok. 23 - 25 gr

Pomijam koszty inwestycji w system ogrzewania.

I nie pomijaj kosztów inwestycji tylko weź je pod uwagę.

Ja mam gaz ziemny przy działce i zdecydowałem się na ogrzewanie prądem.

Odpowiesz czemu na podstawie cytatu Greengaz-a ?

Gość Arturo72

Do małych domów o niskim zapotrzebowaniu nikt o zdrowych zmysłach nie zaproponuje kotła na ekogroszek czy węgiel - tak małych nie ma na rynku. Skończy się co najmniej dużym zużyciem opału i smołą w kominie.

No to zapewne nie znasz forumowych sprzedawców kotłów na ekosyf ;)

Niejeden już posiada od nich o 100-200% przewymiarowany kocioł w stosunku do tego co potrzebuje :)

Sugeruje ogrzewanie elektryczne, jeśli tylko dom będzie energooszczędny.

Niedawno natknąłem się na ogrzewanie foliami grzewczymi. Słyszałem też kilka opinii na ten temat. Nowy wynalazek, który jeszcze nie znalazł uznania na polskim rynku, mimo ze w perspektywie kilku lat wychodzi DUŻO taniej niż na przykład gaz ziemny lub Pompa Ciepła. Dla przykładu koszt instalacji folii grzewczych dla domu około 100m2 wynosi jakieś 12 tysięcy PLN, a gazu ziemnego około 20 tysięcy PLN.

Ciekawym rozwiązaniem jest też możliwość połączenia ogrzewania elektrycznego z instalacją fotowoltaiczną. Dzięki czerpaniu prądu ze słońca pojawia się możliwość darmowego ogrzewania. Co prawda instalacja jest droższa (40000PLN), ale w jak już wspomniałem w perspektywie nastu lat zwraca się wielokrotnie. Przy nowej ustawie o OZE możliwe będzie tez odsprzedawanie nadprodukcji prądu. W ten sposób odpadają wszystkie koszta użytkowania prądu. Trzeba tylko zainwestować trochę więcej na etapie budowy, bądź w którymkolwiek momencie później, jeśli tylko dom ma ogrzewanie elektryczne.

Jeśli chodzi Ci o ja najmniejsze koszta teraz, to możesz sobie podarować fotowoltaikę, ale jeśli myślisz daleko-terminowo to ta opcja brzmi super.

Sugeruje ogrzewanie elektryczne, jeśli tylko dom będzie energooszczędny.

....

Jeśli chodzi Ci o ja najmniejsze koszta teraz, to możesz sobie podarować fotowoltaikę, ale jeśli myślisz daleko-terminowo to ta opcja brzmi super.

To nie jest sugerowanie, tylko zwykły spam, co zdanie to nieprawda. Przenieś sie na forumbudowlane. tam jest miejsce dla takich jak Ty.

to sporo drożej niż wodnej podłogówki zasilanej grzałką czy kabli grzewczych. ogrzewanie elektryczne tak, ale nie w tej cenie

Cena katalogowa wodnego ogrzewania podłogowego to jakieś 115PLN/m2. Jeżeli dobierzemy do tego termostaty to wyjdzie jeszcze trochę więcej. Oczywiście instalator może, nam zastosować rabat ale i tak biorąc dom 100m2 wychodzi podobnie około 11-12tyś. PLN.