Kyle 05.05.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 to sporo drożej niż wodnej podłogówki zasilanej grzałką czy kabli grzewczych. ogrzewanie elektryczne tak, ale nie w tej cenie Cena katalogowa wodnego ogrzewania podłogowego to jakieś 115PLN/m2. Jeżeli dobierzemy do tego termostaty to wyjdzie jeszcze trochę więcej. Oczywiście instalator może, nam zastosować rabat ale i tak biorąc dom 100m2 wychodzi podobnie około 11-12tyś. PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.05.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Cena katalogowa wodnego ogrzewania podłogowego to jakieś 115PLN/m2. Jeżeli dobierzemy do tego termostaty to wyjdzie jeszcze trochę więcej. Oczywiście instalator może, nam zastosować rabat ale i tak biorąc dom 100m2 wychodzi podobnie około 11-12tyś. PLN. trzeba się bardzo postarać, żeby tak wysokie ceny dostać w rzeczywistym świecie. dostawałem oferty za 65-70 zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.05.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 ....Niedawno natknąłem się na ogrzewanie foliami grzewczymi...... Nowy wynalazek, który jeszcze nie znalazł uznania na polskim rynku, mimo ze w perspektywie kilku lat wychodzi DUŻO taniej niż na przykład gaz ziemny lub Pompa Ciepła. Dla przykładu koszt instalacji folii grzewczych dla domu około 100m2 wynosi jakieś 12 tysięcy PLN, a gazu ziemnego około 20 tysięcy PLN. ..... Możesz to udowodnić na liczbach /eksploatacja/, czy tylko się "natknąłeś"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyle 05.05.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 trzeba się bardzo postarać, żeby tak wysokie ceny dostać w rzeczywistym świecie. dostawałem oferty za 65-70 zł/m2. Prawdopodobnie wszystko zależy od tego czy kupujesz Chińszczyznę, czy markowe produkty. Tylko dwie pierwsze strony internetowe na które wszedłem piszą że wodne ogrzewanie podłogowe to koszt na poziomie 120zł/m2: http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/18917-koszty-wykonania-ogrzewania-podlogowego, http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,15541434,Wodne_ogrzewanie_podlogowe___metody_wykonania_i_koszty.html. Mógłbyś proszę określić sie skąd takie oferty dostawałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.05.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 (edytowane) Prawdopodobnie wszystko zależy od tego czy kupujesz Chińszczyznę, czy markowe produkty. Tylko dwie pierwsze strony internetowe na które wszedłem piszą że wodne ogrzewanie podłogowe to koszt na poziomie 120zł/m2: http://www.budujemydom.pl/ogrzewanie-podlogowe-i-grzejniki/18917-koszty-wykonania-ogrzewania-podlogowego, http://ladnydom.pl/budowa/1,106579,15541434,Wodne_ogrzewanie_podlogowe___metody_wykonania_i_koszty.html. Mógłbyś proszę określić sie skąd takie oferty dostawałeś? rury i rozdzielacze KAN lub Wavin. podrzuciłem projekt podłogówki firmie instalatorskiej (od CO, CWU, wentylacji) i taką otrzymałem ofertę. niedaleko mnie inny forumowicz sam zakupił materiały i zapłacił tylko za robociznę (inna firma niż moja) zgodną z projektem - chyba wyszło w sumie 63 zł/m2. zapytaj instalatora, a nie przytaczaj artykuły prasowe. one powstają na podstawie cen katalogowych. a że wykonałem sam podłogówkę i zapłaciłem tylko za podłączenie do rozdzielacza, to wyszło znacznie taniej niż 60 zł/m2 Edytowane 5 Maja 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 05.05.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Jeśli chodzi Ci o ja najmniejsze koszta teraz, to możesz sobie podarować fotowoltaikę, ale jeśli myślisz daleko-terminowo to ta opcja brzmi super. Ciekawe kto myśli na 40 lat do przodu (bo taki jest czas zwrotu przy ilości tego żółtego krążka na naszym niebie). Ogólnie całość to niezły bełkocik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyle 05.05.2015 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Możesz to udowodnić na liczbach /eksploatacja/, czy tylko się "natknąłeś"? Katalog, który otrzymałem i z którego czerpię informacje podaje tylko końcowy koszt instalacji. W tabeli porównuje także ten koszt z instalacją innych opcji grzewczych jak gaz ziemny, lub pompa ciepła. Podany koszt eksploatacji to 490zl/miesięcznie w przypadku folii zamontowanych pod posadzką, i 690zł/miesięcznie w przypadku folii pod panelami. Nie mam dowodów, że tak właśnie jest, ani sam nie mam takich systemów zamontowanych w domu, więc to są tylko dane przepisane z katalogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.05.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Decyzji nie podejmuje się bezrozumnie na podstawie katalogu, jak wynika z Twojego opisu, mglistego zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyle 05.05.2015 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Ciekawe kto myśli na 40 lat do przodu (bo taki jest czas zwrotu przy ilości tego żółtego krążka na naszym niebie). Ogólnie całość to niezły bełkocik. Mowa bardziej o 15 latach niż 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.05.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Mowa bardziej o 15 latach niż 40. Liczby poproszę, czy też tak mowią w katalogu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.05.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Panowie, wielu z Was chwali się na tym forum, że zrobiło sobie instalację ogrzewania gruntową PC za 20-25 tyś. Jak Wam się to udało? Ja wysłałem kilka zapytań i oferty jakie otrzymuję to 40-50 tyś. Możecie polecić jakieś firmy na Mazowszu, żebym mógł otrzymać realną wycenę (robię wyceny różnych systemów przed podjęciem decyzji o sposobie ogrzewania). Przypomniał mi się żarcik , jak to jednak babka chwaliła się drugiej jak to tanio dom zbudowała , a potem okazało się że dawała d... całej brygadzie i płaciła w naturze i tanio wyszło I tak jest z tymi wieloma podawanymi kosztami pomp podawanych przez niektórych (często sprzedawców i naganiaczy). Zapominają że o wielu kosztach , o tym ze samemy trzeba wszystko zrobić, podłączyć , wyliczyć , o dodatkowych rabatach na sprzęt i itd ... A jakoś sprzedawcy pomp z kompleksową usługą montażu i uruchomieniu nie zapominają o tych "szczegółach" i cena "trochę" się różni ... Te "bajeczki" szybko weryfikują wyceny firm ... PS. Ale uważam także że jeśli już to ogrzewanie albo gazem albo pomp ciepła. W ekogroszek nie ma co się pchać obecnie. Edytowane 6 Maja 2015 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.05.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Przypomniał mi się żarcik , jak to jednak babka chwaliła się drugiej jak to tanio dom zbudowała , a potem okazało się że dawała d... całej brygadzie i płaciła w naturze i tanio wyszło Mnie wtedy przypominają się klienci ambergoldów, skoków, płaczący kredytobiorcy we frankach po skoku kursu, jacy to oni biedni i oszukani. Wiesz, jak ktoś nie potrafi o swój tyłek zadbać, i woli go nadstawiać, to już tylko i wyłącznie jego problem. I tak jest z tymi wieloma podawanymi kosztami pomp podawanych przez niektórych (często sprzedawców i naganiaczy). Weź pod uwagę, że nie wszyscy są sprzedawcami i naganiaczami. Niektórzy zwyczajnie nie chcą wąchać smrodów z kominów i jak niektórzy (także tutaj na forum) wyłączać sobie wentylacji (bo śmierdzi w domu spalinami z komina), bo sąsiad przecież MUSI kopcić ze swojego nowo wybudowanego domu, żeby się ogrzać. Zapominają że o wielu kosztach , o tym ze samemy trzeba wszystko zrobić, podłączyć , wyliczyć , o dodatkowych rabatach na sprzęt i itd ... Czy instalatorzy kotłów na węgiel robią wymienione rzeczy za darmo? Mnie też mierzi jak przy węglu podaje się tylko cenę kotła, zapominając o innych "pierdołach". A jakoś sprzedawcy pomp z kompleksową usługą montażu i uruchomieniu nie zapominają o tych "szczegółach" i cena "trochę" się różni ... Tak samo jak różni się cena działającego ogrzewania opartego na piecu węglowym w stosunku do ceny samego kotła węglowego. Co w tym dziwnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.05.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 No to łaskawie pomyśl nad tym co czytałeś i się zastanów albo łykasz papkę marketingową zamiast własnych przemyśleń i matematyki,która jest bardzo wazna. Podpowiedź masz tutaj czyli koszt 1kWh: Ja niczego nie łykam, tylko dużo czytam i się zastanawiam. We wspomnianym artykule instalacja do gazu była wyceniona jak dobrze pamiętam na 15 tys., a gruntowa pompa ciepła na ponad 50 tys. Dlatego też zadałem parę postów wyżej pytanie czy da się zrobić to taniej tak jak niektórzy piszą za 20-25 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Ja niczego nie łykam, tylko dużo czytam i się zastanawiam. We wspomnianym artykule instalacja do gazu była wyceniona jak dobrze pamiętam na 15 tys., a gruntowa pompa ciepła na ponad 50 tys. Dlatego też zadałem parę postów wyżej pytanie czy da się zrobić to taniej tak jak niektórzy piszą za 20-25 tyś. We Muratorze jako zrodle reklam dla producentow pomp nie dowiesz sie,co jest rzecza oczywista,ze gruntowa pompe mozna miec juz za 25-30tys.zl. O tym dowiesz sie na forum,ze np zamiast odwiertow mozna zrobic wymiennik poziomy i to we wlasnym zakresie za minimalny procent tego co oferuja firmy i ze polska pompa gruntowa jest tak samo technicznie dobra jak te ktore reklamuja sie w Muratorze. Czy Wy ekogroszki zamiast pomyslec lykacie wszystko z folderow reklamowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Przypomniał mi się żarcik , jak to jednak babka chwaliła się drugiej jak to tanio dom zbudowała , a potem okazało się że dawała d... całej brygadzie i płaciła w naturze i tanio wyszło I tak jest z tymi wieloma podawanymi kosztami pomp podawanych przez niektórych (często sprzedawców i naganiaczy). Zapominają że o wielu kosztach , o tym ze samemy trzeba wszystko zrobić, podłączyć , wyliczyć , o dodatkowych rabatach na sprzęt i itd ... A jakoś sprzedawcy pomp z kompleksową usługą montażu i uruchomieniu nie zapominają o tych "szczegółach" i cena "trochę" się różni ... Te "bajeczki" szybko weryfikują wyceny firm ... PS. Ale uważam także że jeśli już to ogrzewanie albo gazem albo pomp ciepła. W ekogroszek nie ma co się pchać obecnie. Czy Ty uwazasz,ze wszystkie wyceny pomp a szczegolnie powietrznych z ostatniego okresu na forum,jakie podaja inwestorzy,za calosc to sa z sufitu ? Moze pora sie obudzic z letargu peerelowskiego. Wez pod uwage,ze podlaczenie pompy do obiegu to nie stacja kosmiczna jak przy ekosyfie i nie potrzebuje zadnych dodatkowych pomp obiegowych czy zaworow 4 drogowych,mieszaczy czy innych badziewi ktore robia cene przy podlaczeniu ekosyfu. Pompa ma to wszystko w sobie w jednostce wewnetrznej a podlaczenie z pompy do rozdzielacza to tylko dwie rurki pe u mnie ok.2m i jeden zawor rozdzielajacy na cwu i ok.1m dodatkowej rurki pe do zasobnika. W ukladzie jest tylko jedna pompka obiegowa,ktora jest w jednostce wewnetrznej pompy czyli w cenie. Edytowane 6 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.05.2015 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 We Muratorze jako zrodle reklam dla producentow pomp nie dowiesz sie,co jest rzecza oczywista,ze gruntowa pompe mozna miec juz za 25-30tys.zl. O tym dowiesz sie na forum,ze np zamiast odwiertow mozna zrobic wymiennik poziomy i to we wlasnym zakresie za minimalny procent tego co oferuja firmy i ze polska pompa gruntowa jest tak samo technicznie dobra jak te ktore reklamuja sie w Muratorze. Czy Wy ekogroszki zamiast pomyslec lykacie wszystko z folderow reklamowych ? Po pierwsze nie jestem "ekogroszkiem", rozważam ogrzewanie pomiędzy gazem i PC. Po drugie u mnie w grę wchodzi tylko wymiennik pionowy. Po trzecie podczas wykonywania instalacji ogrzewania (nieważne czy gaz, PC, czy cokolwiek innego) nie przewiduję pracy własnej. Żadne samodzielne kopanie i inne rzeczy nie wchodzą w grę. I przy powyższych założeniach poszukuję rozwiązanie optymalnego dla mnie. Za ok. 15 tyś. mam kilka ofert na ogrzewanie gazowe kotłem kondensacyjnym jednofunkcyjnym z zasobnikiem. Jak na razie oferty na PC są o ok. 150% i więcej droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.05.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Jak na razie oferty na PC są o ok. 150% i więcej droższe. W takim razie zakładaj gaz. Jest czysty i bezobsługowy, tyle że trochę droższy i czasem wybuchowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 06.05.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Przypomniał mi się żarcik , jak to jednak babka chwaliła się drugiej jak to tanio dom zbudowała , a potem okazało się że dawała d... całej brygadzie i płaciła w naturze i tanio wyszło Ordynarny jesteś W wersji dowcipu, którą ja znam - to nie była baba tylko facet, nie chwalił się drugiej, tylko nowocześnie zachwalał na forach, rzeczywiście płacił w naturze ale kulturalnie tzn. "spółkował" za co miał promocje . On sam nazywał to ładnie "umiejętnością negocjacji" Morał w mojej wersji też nie był śmieszny gdy okazało się że to trochę jak z łańcuszkiem szczęścia - za promocje płacili nowi, którzy wchodzili dopiero w system, bo też chcieli być szczęśliwi A wracając do świata realnego - jeżeli ktoś nie chce się łajdaczyć w ten sposób jak pan z dowcipu i pisać o "syfie z komina" musi sam się nauczyć, szukać w okolicy taniego chłodniarza albo ryzykować i szukać na allegro taniego, dobrego gościa ze Szczecina, który tanio zamontuje na Śląsku. Moim zdaniem przy istniejących domach na dzień dzisiejszy o oszczędnościach przy zmianie raczej nie ma co mówić, kupuje się bezobsługowość. Przy nowych domach, ocieplenie i np. gaz bo późniejsza wymiana pieca to ułamek ceny Pc PW. Swoją drogą tak na marginesie - zamiast ładować się z domem obok kopcących sąsiadów i umartwiać się tym potem przez kilka lat na forach można trochę dołożyć do PC i poszukać działki w bardziej prestiżowej lokalizacji gdzie nie ma nowobogackich a w kominkach rzeczywiście pali się tylko dla klimatu. Nie wiem czy masz już lokalizacje ale człowiek wrażliwy, w tym zakresie powinien popatrzeć na dachy, popytać sąsiadów i zastanowić się czy jednak nie poszukać czegoś innego. No chyba że jest malkontentem Edytowane 6 Maja 2015 przez Regut1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.05.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Po pierwsze nie jestem "ekogroszkiem", rozważam ogrzewanie pomiędzy gazem i PC. Po drugie u mnie w grę wchodzi tylko wymiennik pionowy. Po trzecie podczas wykonywania instalacji ogrzewania (nieważne czy gaz, PC, czy cokolwiek innego) nie przewiduję pracy własnej. Żadne samodzielne kopanie i inne rzeczy nie wchodzą w grę. I przy powyższych założeniach poszukuję rozwiązanie optymalnego dla mnie. Za ok. 15 tyś. mam kilka ofert na ogrzewanie gazowe kotłem kondensacyjnym jednofunkcyjnym z zasobnikiem. Jak na razie oferty na PC są o ok. 150% i więcej droższe. No i prosta sprawa: 1kWh z gazu to 0,23zl 1kWh z pompy powietrznej to 0,10-0,12zl 1kWh z pompy gruntowej to 0,9-0,10zl. W ktorym miejscu i dlaczego gruntowa za 40-50tys.zl jest "lepsza" od powietrznej za max.25tys.zl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.05.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Po drugie u mnie w grę wchodzi tylko wymiennik pionowy. Czemu TYLKO pionowy? Po trzecie podczas wykonywania instalacji ogrzewania (nieważne czy gaz, PC, czy cokolwiek innego) nie przewiduję pracy własnej. W takim razie nie pozostaje nic innego jak się targować. Pytanie czy jesteś lepszy w negocjacjach, czy może jednak w zakasaniu rękawów. Żadne samodzielne kopanie i inne rzeczy nie wchodzą w grę. No ja też nie mam zamiaru sam kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts