Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie

ewunia319

Recommended Posts

W takim razie zakładaj gaz. Jest czysty i bezobsługowy, tyle że trochę droższy i czasem wybuchowy ;)

Zanim będę instalował c.o. minie parę lat (obecnie szukam projektu) więc do tego czasu jeszcze dużo się może zmienić w technologiach i ich cenach. Niemniej warto cały czas mieć rozeznanie w temacie.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja się powtórzę. Pompa ciepła powietrzna jest lepsza od gruntowej w lwiej większości przypadków. Gaz tylko w wypadku mocno energooszczędnych domów.

Policz koszty: instalacja + koszt ogrzewania+ serwis+ obsługa przez np 10 czy 20 lat z uwzględnieniem wzrostu cen surowców energetycznych i prądu.

Ekogroszek może być tylko opcją dla domów z kaloryferami,

ale i tam IMHO lepiej wychodzi zrobić bufor i dać kocioł bez podajnika.

Czemu TYLKO pionowy?

Na poziomy nie mam miejsca, chciałoby się mieć działkę 20 arów, ale trzeba się zadowolić mniejszą.

Czytałem też ostatnio sporo o pompach powietrznych, ale z większości artykułów wynika, że w naszym klimacie muszą być wspomagane dodatkowym źródłem. Szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto ma taką pompę więc ciężko mi się to tego odnieść.

Swoją drogą tak na marginesie - zamiast ładować się z domem obok kopcących sąsiadów i umartwiać się tym potem przez kilka lat na forach można trochę dołożyć do PC i poszukać działki w bardziej prestiżowej lokalizacji gdzie nie ma nowobogackich a w kominkach rzeczywiście pali się tylko dla klimatu. Nie wiem czy masz już lokalizacje ale człowiek wrażliwy, w tym zakresie powinien popatrzeć na dachy, popytać sąsiadów i zastanowić się czy jednak nie poszukać czegoś innego. No chyba że jest malkontentem ;-)

Aaa, to ja mam się wynosić skoro chcę mieć czysto i nie truję? Nie uważasz, że raczej powinno się dążyć do tego, aby inni przestali wreszcie kopcić i truć?

Tak się składa, że na moim osiedlu z nowo budowanymi domami nie ma problemu. Tylko jeden chce mieć w domu archaiczne ogrzewanie kotłem na węgiel, ale na razie siedzi w pace za handel prochami. Dzisiaj akurat biegłem koło jego budowy (od kilku lat stan surowy zamknięty) i nie mogłem się nadziwić trzema balkonami i tandetnymi filarami ze zdobieniami. No siara totalna!

Pozostałe to albo gaz albo PC. Faktycznie, sąsiad co ma gaz spala zimą sporo drewna, ale z roku na rok coraz mniej. Widać etat palacza w swoim domu też mu przestaje odpowiadać. Zaczyna myśleć.

Za to kilkadziesiąt metrów koło mnie biegnie ulica przy której jest nitka gazowa, ale stare klocki po kilkaset metrów każdy, ani myślą się do niej podłączyć bo drogo. A co to mnie k... obchodzi? Stać ich na takie domy, to ma ich być stać na czyste ogrzewanie! Jakim prawem mają oszczędzać kosztem mojego i mojej rodziny zdrowia? To są biedni ludzie? A gdzie tam, fury co jedna to lepsza, a domy mimo syfu warte kilka mieszkań w bloku. Bieda ich zmusza do trucia?

Gość Konto usunięte_1*
Aaa, to ja mam się wynosić skoro chcę mieć czysto i nie truję? Nie uważasz, że raczej powinno się dążyć do tego, aby inni przestali wreszcie kopcić i truć?

Tak się składa, że na moim osiedlu z nowo budowanymi domami nie ma problemu. Tylko jeden chce mieć w domu archaiczne ogrzewanie kotłem na węgiel, ale na razie siedzi w pace za handel prochami. Dzisiaj akurat biegłem koło jego budowy (od kilku lat stan surowy zamknięty) i nie mogłem się nadziwić trzema balkonami i tandetnymi filarami ze zdobieniami. No siara totalna!

Pozostałe to albo gaz albo PC. Faktycznie, sąsiad co ma gaz spala zimą sporo drewna, ale z roku na rok coraz mniej. Widać etat palacza w swoim domu też mu przestaje odpowiadać. Zaczyna myśleć.

Za to kilkadziesiąt metrów koło mnie biegnie ulica przy której jest nitka gazowa, ale stare klocki po kilkaset metrów każdy, ani myślą się do niej podłączyć bo drogo. A co to mnie k... obchodzi? Stać ich na takie domy, to ma ich być stać na czyste ogrzewanie! Jakim prawem mają oszczędzać kosztem mojego i mojej rodziny zdrowia? To są biedni ludzie? A gdzie tam, fury co jedna to lepsza, a domy mimo syfu warte kilka mieszkań w bloku. Bieda ich zmusza do trucia?

czytam i tak jak bym tego Komorowskiego słuchał

Osobiście założyłbym bufor ok 750l z wężownicą do ciepłej wody + kocioł elektryczny + podłogówka 100%.

podłogówka z rozdzielaczem- ok. 5tyś

bufor z wężownicą - ok, 3,5 tyś (fabryczny)

kocioł el - 2 tyś.

zabezpieczenia + sterowanie - max 1,5 tyś.

materiały dodatkowe ok - max 2 tyś.

robocizma max 2,5

wychodzi 16,5 i jest to myśle i tak cena maksymalna

Gość Arturo72

Czytałem też ostatnio sporo o pompach powietrznych, ale z większości artykułów wynika, że w naszym klimacie muszą być wspomagane dodatkowym źródłem. Szczerze mówiąc nie znam nikogo, kto ma taką pompę więc ciężko mi się to tego odnieść.

Ale w dalszym ciagu czytasz foldery reklamowe zamiast pomyslec i wczytac sie w tych co maja fizycznie takie pompy u siebie.

Co to znaczy "nasz klimat" wg Ciebie ? Czy -18st.C to za wysoka temp.dla naszego klimatu ?

Taka najnizsza do tej pory mialem od 3 lat a pompka se smigala bez zarzutu pracujac z moca 9kW i zuzywajac przy tym 3,5kWh na godzine pracy.

A to ile godzin bedzie pracowala zalezy od domu i mocy grzewczej. U mnie na c.o pracowala w tym czasie 7h/dobe ale u innego moze to byc 5 czy 10h,to zalezy od domu a nie od pompy.

No i od temp.zasilania ale wiadomo,ze pompa to zrodlo ciepla niskotemperaturowe i dlatego robiacy u siebie gezejniki zfrajerowali sie na maksa bo pompki nie podlacza. u mnie tem.zasilania przy w/w warunkach to 38st.C.

Edytowane przez Arturo72

Czytając Twoje posty i zapytania o lokalizacje, w których mpzp wyłącza możliwość ogrzewania paliwami stałymi, myślałem że chcesz zmienić lokalizacje. Tak na marginesie, znalazłeś już jakąś oazę szczęścia, gdzie nikt nie będzie zakłócał Twojego spokoju dymem?

A wracając do tematu wątku. Tyle pisałeś o tanich polskich PC i odwiertach z allegro. Zanim je wykasowałeś były nawet posty z linkami do cennika producenta i teza że można zmieści się w tej kwocie. Może pomożesz teraz koledze i zamiast polecać gaz, podlinkujesz ponownie to samo?

czytam i tak jak bym tego Komorowskiego słuchał

Przecież to oczywiste jak pali węglem to i handluje prochami żeby go było stać na opał ;-) Swoją drogą gdyby tak jeszcze zakazać paliw stałych wprowadzić to można mu jakąś "górę" do wyroku załatwić. Np. 2 lata za prochy i rok za spalanie węgla :-) Swoją drogą gość zupełnie nie myśli, jak teraz ta jego biedna żona da sobie radę z załadunkiem węgla?

Ten co ma gaz już nie pali w kominku to też nie dla tego że np. drewno podrożało tylko dla tego że w końcu dojrzał światopoglądowo żeby nie być palaczem we własnym domu.

Też jak to czytam to jakieś odniesienie mi się otwiera ale bardziej do czasów sprzed 90 roku i lektur o szczęściu wynikającym z bycia radzieckim pionierem. Będąc dzieckiem też marzyłem o tym żeby żyć w ZSSR. ;-)

Kemot. Jak widzisz sytuacja na rynku zmienia się dynamicznie. Jest tanio albo drogo w zależności od tego kto opisuje. Jeżeli forumowi koledzy od Pc nie pomogą, zacznij szukać sam a na koniec skalkuluj to co trzymałeś z innymi nośnikami

Edytowane przez Regut1

A wracając do tematu wątku. Tyle pisałeś o tanich polskich PC i odwiertach z allegro. Zanim je wykasowałeś były nawet posty z linkami do cennika producenta i teza że można zmieści się w tej kwocie. Może pomożesz teraz koledze i zamiast polecać gaz, podlinkujesz ponownie to samo?

Nic nie kasowałem, kasował je moderator za waszą namową.

Co do linka z cenami, proszę bardzo

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

Zobacz C7a z całym montażem. Może nie będzie to 25tyś, ale niewiele więcej. Oczywiście warto się jeszcze potargować.

szukać w okolicy taniego chłodniarza albo ryzykować i szukać na allegro taniego, dobrego gościa ze Szczecina, który tanio zamontuje na Śląsku.

Moim zdaniem przy istniejących domach na dzień dzisiejszy o oszczędnościach przy zmianie raczej nie ma co mówić, kupuje się bezobsługowość.

ciekawe to co piszesz. na Śląsku też są firmy, które zrobią kotłownię na PC w rozsądnych pieniądzach (czytaj: całość wyjdzie znacznie taniej niż kotłownia węglowa z kominem i składem opału). to że akurat ty nie potrafisz wyszukać odpowiednich ofert, nie oznacza, że takich nie ma. nie kupuje się bezobsługowości, tylko wygodny system grzewczy, często w cenie niższej niż kotłownia na ekogroszek. i nie piszcie, że komin i miejsce na węgiel jest w każdym domu, bo znam przypadki, kiedy węgiel (ekogroszek) nosi się z szopki stojącej obok domu, zbitej z pozostałości po szalunkach. takich przypadków nie bierzmy pod uwagę. kotłownia oparta na gazie (jeśli gaz blisko), PC, czy prądzie to przede wszystkim niższy koszt inwestycyjny niż kotłownia węglowa - także nie pisz, że nie ma oszczędności.

Nic nie kasowałem, kasował je moderator za waszą namową.

Co do linka z cenami, proszę bardzo

http://www.ppcpompy.eu/cennik/

Zobacz C7a z całym montażem. Może nie będzie to 25tyś, ale niewiele więcej. Oczywiście warto się jeszcze potargować.

Raczej nie moderator, on sprzątał później i ja go do tego nie namawiałem.

Moderator się ucieszy że mogłeś znów zalinkować ;-) Napisz jeszcze brutto, czy netto? Zresztą, czy to ważne? Widzisz, a powyżej pisali że gruntowa się nie kalkuluje w stosunku do powietrznej? Zresztą sam wcześniej polecałeś kemot-owi, gaz? Pewnie zapomniałeś że można tak tanio?

Raczej nie moderator, on sprzątał później i ja go do tego nie namawiałem.

Moderator się ucieszy że mogłeś znów zalinkować ;-) Napisz jeszcze brutto, czy netto? Zresztą, czy to ważne? Widzisz, a powyżej pisali że gruntowa się nie kalkuluje w stosunku do powietrznej? Zresztą sam wcześniej polecałeś kemot-owi, gaz? Pewnie zapomniałeś że można tak tanio?

Może nie ty, ale na pewno twoi koledzy węglarze.

Czy brutto czy netto jest tam napisane. A do gazu nic nie mam, kto chce to niech se go zakłada.

ciekawe to co piszesz. na Śląsku też są firmy, które zrobią kotłownię na PC w rozsądnych pieniądzach (czytaj: całość wyjdzie znacznie taniej niż kotłownia węglowa z kominem i składem opału). to że akurat ty nie potrafisz wyszukać odpowiednich ofert, nie oznacza, że takich nie ma. nie kupuje się bezobsługowości, tylko wygodny system grzewczy, często w cenie niższej niż kotłownia na ekogroszek. i nie piszcie, że komin i miejsce na węgiel jest w każdym domu, bo znam przypadki, kiedy węgiel (ekogroszek) nosi się z szopki stojącej obok domu, zbitej z pozostałości po szalunkach. takich przypadków nie bierzmy pod uwagę. kotłownia oparta na gazie (jeśli gaz blisko), PC, czy prądzie to przede wszystkim niższy koszt inwestycyjny niż kotłownia węglowa - także nie pisz, że nie ma oszczędności.

Widzisz tylko kemot nie mieszka na Śląsku, chyba że Śląsk przyjedzie do kemota - w tym ostatnim kontekście to napisałem. Z tymi kosztami miejsca na składowanie i komina to może masz racje choć nie do końca. Ale i pomieszczenie i mury mają swoją trwałość większą niż sam kocioł na eko lub GZ, który zajmuje tyle samo miejsca co PC PW . Pytanie czy ta trwałość PC PW jest analogiczna do murów? W kontekście późniejszej zmian lub zamiany na inne urządzenie płacę za wymianę samego urządzenia. Przyłącza gazu, kotłowni, komina już nie wymieniam. Przy wymianie pc pw będe musiał kiedyś ponieść koszty całego urządzenia. To taka dywagacja do rozważenia w kotekście zagadnienia PC PW czy gaz.

Widzisz, a powyżej pisali że gruntowa się nie kalkuluje w stosunku do powietrznej?

w większości przypadków będzie to prawda - w czasach gdy Liwko czy rwxw budował dom, wyglądało to zupełnie inaczej. Inne były stadardy "ciepłości" domu, nie było praktycznie pc p-w na rynku,a te który były były koszmarnie drogie. Wtedy ktoś kto miał dobre warunki gruntowe i miejsce pod DZ poziomy był wygrany..szczególnie jak nie miał dwóch lewych rąk i potrafił zrobić DZ poziome we własnym zakresie.

Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

Gruntówki od tamtego okresu podrożały, a powietrzne są dostępne powszechnie w takich cenach, że faktycznie inwestycja w gruntówkę przestaje mieć sens....sens będzie mieć tylko dla tych co sami to sobie poskładają do kupy i dla tych, którzy nie wierzą, że pc p-w wystarczy do ogrzania domu - wbrew pozorom można spotkać takich ludzików dalej całkiem sporo.

Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej.

Gruntówki od tamtego okresu podrożały, a powietrzne są dostępne powszechnie w takich cenach, że faktycznie inwestycja w gruntówkę przestaje mieć sens....sens będzie mieć tylko dla tych co sami to sobie poskładają do kupy i dla tych, którzy nie wierzą, że pc p-w wystarczy do ogrzania domu - wbrew pozorom można spotkać takich ludzików dalej całkiem sporo.

Ja doskonale pamiętam te czasy i realia, bo właśnie wtedy budowałem swój dom. Dlatego w tym co napisałem jest odrobina ukierunkowanej ironii. Mam nadzieje że autor wątku mi ją wybaczy.

A wracając do tematu ......

Eeee tam podrożały, ale za to odwierty są taniej. Zresztą spójrz na stronę, do której linkuje Liwko. Nie wiem czy same pompy nie są tańsze od PC PW?

A już poważnie. Obecnie jest jeszcze kwestia trwałości tych urządzeń w kontekście ich ceny. Moim zdaniem warta do rozważenia przy wątpliwościach PC PW czy GZ lub w sytuacji w której ktoś nie mieszka na Śląsku i nie zajdzie wykonawcy PC PW za 25 tys. zł

Edytowane przez Regut1

Osobiście założyłbym bufor ok 750l z wężownicą do ciepłej wody + kocioł elektryczny + podłogówka 100%.

podłogówka z rozdzielaczem- ok. 5tyś

bufor z wężownicą - ok, 3,5 tyś (fabryczny)

kocioł el - 2 tyś.

zabezpieczenia + sterowanie - max 1,5 tyś.

materiały dodatkowe ok - max 2 tyś.

robocizma max 2,5

wychodzi 16,5 i jest to myśle i tak cena maksymalna

Ile metrów dom?