JTKirk 06.05.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Eeee tam podrożały, ale za to odwierty są taniej. Zresztą spójrz na stronę, do której linkuje Liwko. Nie wiem czy same pompy nie są tańsze od PC PW? ja budowałem w tym samym czasie. Mam w archiwum wyceny z tamtego okresu, które miały wpływ na to na co w końcu się zdecydowałem. większość tych wycen była tak samo kosmiczna ja te dzisiejsze, które można co jakiś czas na forum znaleźć. spojrzałem na dzisiejsze ceny i jest drożej - 2-3tys. drożej. Sama PC polskiego producenta to koszt np 12tys netto za 7,6kw (PSPC-08) lub 14,7tys netto za C-7 (ale różnią się wyposażeniem z tego co pamiętam) A już poważnie. Obecnie jest jeszcze kwestia trwałości tych urządzeń w kontekście ich ceny. Moim zdaniem warta do rozważenia przy wątpliwościach PC PW czy GZ lub w sytuacji w której ktoś nie mieszka na Śląsku i nie zajdzie wykonawcy PC PW za 25 tys. zł co do trwałości, to toczyły się swego czasu burzliwe dyskusje w wątku o PC....tego tak naprawdę nikt nie wie...czas da odpowiedź.... w dobie planowanego postarzania produktów, nie podejmuję się odpowiadać na takie pytanie cieszę się tylko, że swoją PC kupowałem już dość dawno temu i raczej na planowane postarzanie się nie załapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.05.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Na poziomy nie mam miejsca, chciałoby się mieć działkę 20 arów, ale trzeba się zadowolić mniejszą. U mnie poziomy wymiennik pod pompę 10kW wszedł na 6 arach. Przewymiarowany. Ile Ty masz/będziesz mieć pod dom i wymiennik? Czytałem też ostatnio sporo o pompach powietrznych, ale z większości artykułów wynika, że w naszym klimacie muszą być wspomagane dodatkowym źródłem. W naszym klimacie, nie muszą. Statystyki mówią, że średnia zimowa temperatura to okolice 0 stopni i się ta średnia raczej zwiększa ostatnio niż zmniejsza. Ale nawet jeśli dopadłyby nas zimy stulecia, to policz sobie w skrócie ile te 15-20 tys. wyłożone na odwierty będzie się "zwracać". Wg mnie tę kasę lepiej przeznaczyć na lepsze ocieplenie tudzież dokładniejsze jego wykonanie. Wtedy nie dosyć że pompa/piec mniejsze i tańsze, to i większe bezpieczeństwo cieplne. Sam mam w planach gruntówkę, ale tylko dlatego, że mam dosyć miejsca na poziomy i dlatego, że zachciało mi się instalacji (chłodzenie+grzanie basenu) która nie mogłaby zaistnieć na pompie powietrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.05.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 DZ poziomy i chłodzenie? - jakoś tego sobie nie wyobrażam...piszę to na podstawie temperatur jakie uzyskuje moje przewymiarowane DZ poziome latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.05.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 DZ poziomy i chłodzenie? - jakoś tego sobie nie wyobrażam...piszę to na podstawie temperatur jakie uzyskuje moje przewymiarowane DZ poziome latem Dlatego właśnie nie będzie to układ chłodzenia pasywnego, tylko aktywnego (na bazie zbiornika wody lodowej i klimakonwektora kanałowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 06.05.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Sam mam w planach gruntówkę, ale tylko dlatego, że mam dosyć miejsca na poziomy i dlatego, że zachciało mi się instalacji (chłodzenie+grzanie basenu) która nie mogłaby zaistnieć na pompie powietrznej. A to niby dlaczego pompa PW miałaby nie wytworzyć wody lodowej, czy podgrzać wody w basenie:confused: Basenu co prawda nie mam ale chłodzenie tak i w połączeniu z instalacją klimakonwektorową działa wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 07.05.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) mozesz podac link, cena wydaje sie byc atrakcyjna http://www.mora.com.pl/index.php/Pliki_do_pobrania.html?file=tl_files/pdf/Pliki%20XLS/Cennik%20zbiornikow%20Drazice%20katalogowy%2001.02.2014.pdf To są ceny katalogowe, wiadomo da się trochę uszczknąć z tego. Przyznam z ceną trochę poleciałem, miałem na myśli bufor z wewnętrznym zbiornikiem do CWU. Czy autorka postu przewiduje wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Edytowane 7 Maja 2015 przez Ssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.05.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) A to niby dlaczego pompa PW miałaby nie wytworzyć wody lodowej, czy podgrzać wody w basenie:confused: Basenu co prawda nie mam ale chłodzenie tak i w połączeniu z instalacją klimakonwektorową działa wyśmienicie. Przepraszam, tam był zakamuflowany skrót myślowy. PC PW, ze względu na pracę DZ bezpośrednio na czynniku chłodzącym, praktycznie uniemożliwia jednoczesne chłodzenie i grzanie. Tzn. albo grzeje CWU/basen i chłodzi DZ (powietrze atm.), albo chłodzi wodę lodową a wtedy grzeje DZ (znowu powietrze atm.). To trochę jałowe jak dla mnie przewalanie ciepła. Może nie są to jakieś wielkie wartości, ale jednak są. PC GW pracując zarówno po stronie ciepłej jak i zimnej na wodzie/glikolu umożliwia jednoczesne grzanie i chłodzenie poprzez hydrauliczną zmianę DZ na wodę lodową. Co więcej, analogicznie stosunkowo łatwo i niedużym kosztem można także wykonać DZ powietrzny do pompy przecież gruntowej. Jeśli chcesz "liznąć" tego zamysłu i może także wyrazić opinię, to zapraszam do DB (żeby już tutaj nie rozwlekać tematu). Edytowane 7 Maja 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.05.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 http://www.mora.com.pl/index.php/Pliki_do_pobrania.html?file=tl_files/pdf/Pliki%20XLS/Cennik%20zbiornikow%20Drazice%20katalogowy%2001.02.2014.pdf To są ceny katalogowe, wiadomo da się trochę uszczknąć z tego. Przyznam z ceną trochę poleciałem, miałem na myśli bufor z wewnętrznym zbiornikiem do CWU. Jezeli chodzi o ten bufor 750l z wezownicą to jego cena rózni sie od tych 3500 zł i wynosi wg cennika OKC 750 NTR/1MPa 8388,95 (netto) 10318,41 (brutto) a to jest bardzo drogo. Dlatego tez pytałem, za 3500 zł nic sensownego o tej pojemnosci i z wezownicą cwu nie kupimy (w ogole nie kupimy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.05.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 W naszym klimacie, nie muszą. Statystyki mówią, że średnia zimowa temperatura to okolice 0 stopni i się ta średnia raczej zwiększa ostatnio niż zmniejsza. Ale nawet jeśli dopadłyby nas zimy stulecia, to policz sobie w skrócie ile te 15-20 tys. wyłożone na odwierty będzie się "zwracać". Wg mnie tę kasę lepiej przeznaczyć na lepsze ocieplenie tudzież dokładniejsze jego wykonanie. Wtedy nie dosyć że pompa/piec mniejsze i tańsze, to i większe bezpieczeństwo cieplne. Sam mam w planach gruntówkę, ale tylko dlatego, że mam dosyć miejsca na poziomy i dlatego, że zachciało mi się instalacji (chłodzenie+grzanie basenu) która nie mogłaby zaistnieć na pompie powietrznej. Ok, zakładając dom ok. 140 mkw, 65kWh*m/rok - jakiej mocy pompę powietrzną potrzebowałbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.05.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 8kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.05.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Ok, zakładając dom ok. 140 mkw, 65kWh*m/rok - jakiej mocy pompę powietrzną potrzebowałbym. Brakuje najwazniejszego parametru do doboru czyli projektowego obciązenia cieplnego, wskaznik zapotrzebowania w tym przypadku niewiele nam mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 08.05.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przy roczym zużyciu 9100 kWh to prędzej ~5kW mocy pompy, ale to i tak tylko strzelanie, jak nie będzie podana moc szczytowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.05.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przy roczym zużyciu 9100 kWh to prędzej ~5kW mocy pompy, ale to i tak tylko strzelanie, jak nie będzie podana moc szczytowa tak, ale pozostaje jeszcze cwu, 5 kW w II taryfie szybko nie nagrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.05.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przy roczym zużyciu 9100 kWh to prędzej ~5kW mocy pompy, ale to i tak tylko strzelanie, jak nie będzie podana moc szczytowa Domy z wentylacją z odzyskiem ciepła zużywają maksymalnie 30kWh/m2 - to co więcej to błąd w wyliczeniach. Na dom 140m2 najczęściej stosuję pompę ciepła 3.5kW . Chłodzi ona latem, grzeje zimą. Im mniejsza pompa tym sprawniejsza. Na skrajne warunki (poniżej -25 lub awaria pompy) zakładam elektryczne ogrzewanie niecentralne. CWU, nigdy nie należy łączyć z ogrzewaniem domu. Pracuje to w innym okresie i na innych parametrach. Do cwu najlepiej kupić zasobnik z pompą, będziemy mieli pewność, że to właściwa i precyzyjnie do tego dobrana pompa. Niecentralnie jest najprościej i najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 08.05.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Brakuje najwazniejszego parametru do doboru czyli projektowego obciązenia cieplnego, wskaznik zapotrzebowania w tym przypadku niewiele nam mówi. Jaki ten parametr ma oznaczenie? Bo w parametrach technicznych projektu nie znalazłem obciążenia cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.05.2015 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Jaki ten parametr ma oznaczenie? Bo w parametrach technicznych projektu nie znalazłem obciążenia cieplnego. Nazewnictwo jest rózne, ja uzywam ΦHL i takie jest obowiazujace. W projekcie powinno być, jezeli nie ma to projekt do ...y. Podałes wczesniej wskaznik zapotrzebowania na ciepło, czy dotyczył on: energii uzytkowej, energii koncowej, energii pierwotnej? (Eu, Ek, Ep) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.05.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Domy z wentylacją z odzyskiem ciepła zużywają maksymalnie 30kWh/m2 - to co więcej to błąd w wyliczeniach. Nie ma Pan zadnej skali porównawczej a podaje wielkosc błedu (tak na oko). Panie Tomaszu nie wykonał Pan w zyciu ani jednych obliczen ozc, nie ma Pan do czego porównac, wszelkie wartosci i wielkosci traktuje swobodnie (czyt.: tak aby udowodnic swoje racje) ale wypowiada sie na temat wielkosci błedów niczym autorytet w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.05.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Domy z wentylacją z odzyskiem ciepła zużywają maksymalnie 30kWh/m2 - to co więcej to błąd w wyliczeniach. Na dom 140m2 najczęściej stosuję pompę ciepła 3.5kW . Chłodzi ona latem, grzeje zimą. Im mniejsza pompa tym sprawniejsza. Na skrajne warunki (poniżej -25 lub awaria pompy) zakładam elektryczne ogrzewanie niecentralne. CWU, nigdy nie należy łączyć z ogrzewaniem domu. Pracuje to w innym okresie i na innych parametrach. Do cwu najlepiej kupić zasobnik z pompą, będziemy mieli pewność, że to właściwa i precyzyjnie do tego dobrana pompa. Niecentralnie jest najprościej i najtaniej. MOŻE tak może nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Domy z wentylacją z odzyskiem ciepła zużywają maksymalnie 30kWh/m2 - to co więcej to błąd w wyliczeniach. Mój zużywa trzy razy więcej. I co mi teraz zrobisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.05.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Mój zużywa trzy razy więcej. I co mi teraz zrobisz? powie, że to przez gruntową pompę ciepła. jakbyś zainstalował kable i klimatyzator, to zużywałby trzy razy mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts