Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc, salon z aneksem 20m2 w kwadracie ;/

Recommended Posts

:-[

Mam pytanie do osób, które być może zmagały się z takim samym problemem, jak ja - otóż kwadratowy salon z aneksem kuchennym o powierzchni 20,11 m2.

Jak to ugryzc? Zależałoby mi na narożnej sofie i stoliku jadalnym dla 4 osób, ale czy da się to zrobić?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc, w załączeniu rzut mieszkania :)

mieszkanie.jpg

Patrząc na ergonomię pomieszczenia ja nie wyobrażałbym sobie innej opcji niż coś takiego:

Salon-polaczony-z-kuchnia.jpg

Obecnie w kuchni masz 60 cm blatu roboczego... I bardzo niewiele miejsca na przechowywanie. Nie wiem jaki to dla Ciebie stół 4 osobowy, ale ciężko tu wstawić stół przy którym 4 osoby wygodnie zjedzą śniadanie bez stukania się łokciami. Narożnik i tv umieściłbym jak na twoim rzucie.

Jaka jest długość lewej ściany z oknami?

Podobny układ ma moja mama, choć możliwe, że pomieszczenie większe.

Zrobiłabym zabudowę na całej górnej ścianie

Stół wolnostojący na linii wejścia i poniżej i salon jak na rzucie.

Druga opcja to kuchnia L lub U (może z płytszymi szafkami po jednej stronie) . Stół dla 4 osób 120x75 lub może nawet 140x80 powinien się zmieścić.

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/mieszkanie_zpsxtu2dbjz.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5681fd1c0868.jpg

Stół 80x120cm, nad nim powieszony tv(jeśli planujecie). Narożnik może być też w wersji lewej. Ustawienie w kuchni przykładowe bo nie wiem ile czego Ci trzeba - na rysunku bliżej narożnika jest wysoka zabudowa (słupek, wąskie cargo i lodówka) a między płyta i zlewem jest ok.120cm blatu.

Myślałam też żeby sofę postawić plecami do kuchni a wtedy tv na tle okna/drzwi tarasowych ale nie jestem do tego rozwiązania przekonana.

Rozważałam też postawienie niskiej ścianki oddzielającej trochę kuchnię ale taka ścianka wypadła by na wprost wejścia do salonu co byłoby według mnie niezbyt korzystne.

tv nad stołem chyba nie do końca fajny.

Może jednak tak?

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/mieszkanie_zpsjmqqb6g0.jpg

ścianka może być niska lub wysoka.

Ale prawdą jest, że bez szczegółowych wymiarów to takie gdybanie;)

Dalej podtrzymuje swoje stanowisko i uważam, że stół to nie jest dobry pomysł. Na tej wizce nie ma kawałka wolnej przestrzeni, jedno stoi na drugim, tv przed nosem. Kuchni nie próbowałem przenosić bo znając życie będzie zbyt duży problem z odpływami. U Alicji z kolei jak ktoś w wolnym czasie lubi pooglądać tv to także raczej odpada.

czy wchodzi w grę likwidacja malutkiego WC i zagarnięcie tej powierzchni plus kawałeczek holu na rzecz pokoju dziennego? nie będzie to możliwe tylko w wypadku jeżeli to co oddziela WC od pokoju dziennego to komin? Gdyby jednak udało się to zrealizować zyskujecie sporo miejsca na zabudowę kuchenną i tym samym więcej miejsca na pozostałe meble w pokoju.

czy wchodzi w grę likwidacja malutkiego WC i zagarnięcie tej powierzchni plus kawałeczek holu na rzecz pokoju dziennego? nie będzie to możliwe tylko w wypadku jeżeli to co oddziela WC od pokoju dziennego to komin? Gdyby jednak udało się to zrealizować zyskujecie sporo miejsca na zabudowę kuchenną i tym samym więcej miejsca na pozostałe meble w pokoju.

Przecież tam jest komin,jak niby chcesz dodać powierzchnię wc do pokoju dziennego :confused: jedynie można z niego zrobić małą garderobę przy wejściu.