Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki podgrzewacz pojemnościowy?

Azenis

Recommended Posts

Witam,

Przeprowadziliśmy się do domu, gdzie bojler podłączony jest do centralnego ogrzewania.

Ciepła woda zależna jest od tego pieca (węglowy) - gdy się go nie używa latem - woda jest zimna.

Chciałbym uzupełnić instalację o pojemnościowy podgrzewacz elektryczny.

Rodzina jest 3 osobowa. 2 dorosłych + dziecko.

Po pierwszym rozeznaniu zainteresowałem się modelem Galmet Neptun 120L http://www.ceneo.pl/3518031#tab=spec

Czy możecie mi podpowiedzieć, czy to jest dobry wybór?

Kompletnie się nie znam na tego typu sprzętach.

Nie mam sprecyzowanego budżetu. Chciałbym, aby było to ekonomiczne, bezawaryjne i komfortowe w użytkowaniu urządzenie.

Jeżeli okaże się, że aby "kupić i się nie martwić" należy wydać przynajmniej 2 tyś zł to jestem skłony tyle wygospodarować.

Doradzicie coś?

Jestem dziękulski :)

• 7 months później...

Ja polecam pompę ciepła do cwu.

Jeżeli masz kocioł węglowy i chcesz wygody i pewnie niskich rachunków to mogę polecić urządzenie o nazwie vitocal 060A.

Generalnie pompa ta jest przeznaczona do modernizacji instalacji stałopalnych, gdzie ma poprawić komfort przygotowania ciepłej wody, a więc brak czyszczenia kotła w okresie poza sezonem grzewczym, mniejsze roczne zużycie paliwa, czystsze powietrze itd.

Ma już wbudowany zasobnik o poj. 251 lub 254 litry w zależności od typu urządzenia.

Więcej informacji - http://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/pompy-ciepla/pompy-ciepla-do-cieplej-wody-uzytkowej/vitocal-060-a.html