alexiel 29.06.2004 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Witam wszystkich Stoje wlasnie przed wyborem zbrojenia posadzki. Jedni mówią że włókna są lepsze, drudzy twierdzą że zbrojenie z kratownicy 10 x 10 . Czy może ktoś doradzić w tej sprawie Z góry dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.06.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Czy ta posadzka ma przenosić duże obciążenia? Jeśli nie to po ci zbrojenie? Włókna stosuje się po to by nie powstawały rysy skurczowe. Ponieważ posadzkę robi się z półsuchego betonu takie rysy nie powstają. Zbrojenie stalą? Do dużych obciążeń powinieneś zatrudnić projektanta konstrukcji betonowych.Tak na marginesie zamierzasz budować dom czy halę produkcyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexiel 29.06.2004 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Dzieki za odpowiedź .Buduje dom jednorodzinny ale wszyscy moi sąsiedzi robili zbrojenie , i właśnie jeden z nich ma włókna ,a drugi zbrojenie stalowe i każdy obstaje przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.06.2004 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Jak masz za duzo kasy do wydania to daj co chcesz. Każdy materiał ma inne właściwości. Jeśli wszystkie warstwy podłogi są wykonane prawidłowo to nie stosuje się zbrojenia poza nielicznymi przypadkami np pod kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 29.06.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Jak masz za duzo kasy do wydania to daj co chcesz. Każdy materiał ma inne właściwości. Jeśli wszystkie warstwy podłogi są wykonane prawidłowo to nie stosuje się zbrojenia poza nielicznymi przypadkami np pod kominkiem. Bardzo autorytarnie wypowiadasz się w temacie o którym na oko masz blade pojęcie. Chyba że się mylę, to podaj numer uprawnień budowlanych. Pod posadzkę kładzie się siatki, których zadaniem jest między innymi rozkładanie obciążeń punktowych na większą powierzchnię oraz wzmocnieniejej, żeby nie pękła z powodu jakiegoś dociążenia. POSADZKA BĘDZIE NA MIĘKKIM PODŁOŻU (WEŁNA, STYROPIAN) I POTRAFI SIĘ DO TEGO ZAPAŚĆ. Jeśłi wszystkie ekipy, które leją posadzki, się mylą, to może powinieneś powiedzieć jak to wychodzi w Twoim wykonaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 29.06.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Wg wiedzy moich fachowców, takie kawałki siatki stalowej stosuje się ponieważ siatka plastikowa czasem (przy niestarannym lub pechowym wykonaniu) podnieść się przy wylewaniu betonu. Siatka stalowa nie ma takiej tendencji.Jaką ja będę stosował jeszcze nie wiem, bo do posadzek to min 2 miesiące mi brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.06.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Bard13 Po pierwsze przeglądnij to forum a znajdziesz wiele odpowiedzi na pytanie czy dawać czy nie.Po drugie mam ten etap za sobą i zanim podjąłem decyzję tak czy nie przeprowadziłem rozmowę z ludźmi którzy siedzą w branży oraz z kierownikiem budowy który defakto jest inspektorem nadzoru budowlanego.Wystarczy tyle argumentów czy jeszcze mam przytaczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 29.06.2004 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Pod posadzkę kładzie się siatki, których zadaniem jest między innymi rozkładanie obciążeń punktowych na większą powierzchnię oraz wzmocnieniejej, żeby nie pękła z powodu jakiegoś dociążenia. POSADZKA BĘDZIE NA MIĘKKIM PODŁOŻU (WEŁNA, STYROPIAN) I POTRAFI SIĘ DO TEGO ZAPAŚĆ. Jeśłi wszystkie ekipy, które leją posadzki, się mylą, to może powinieneś powiedzieć jak to wychodzi w Twoim wykonaniu? No właśnie jak sam powiedziałeś w przypadku "jakiegoś dociążenia" czyli jak wcześniej powiedziałem "pod kominkiem" czyli w miejscu gdzie jest duże obciążenie punktowe. A czy łóżko albo szafka jest aż tak ciężka żeby złamać wylewkę która leży na "STABILNYM PODŁOŻU A NIE NA PUSTCE POWIETRZNEJ?" No właśnie. Podłoże. Wełna czy styropian czy tez inny materiał musi być do tego przeznaczony. Nie daje się przecież styropianu FS15 pod wylewki tylko co najmniej FS20. Tak samo jest z wełną. Poza tym podłoże musi być odpowiednio wyrównane. Jesli są niewielkie nierówności to podczas układania wylewki dociśnie ona materiał izolacyjny do podłoża nośnego i nic nie powinno pekać podczas użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 04.08.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2004 Robert- Bard13 i tak ma racje a u Ciebie cieniutko z praktyką po tym co napisałeś powyżej... Stary temat, ale aż mnie korciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 05.08.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 rafallogi nie ukrywam, że ani z zawodu ani z wykształcenia nie jestem budowlańcem. Po prostu tylko zbudowałem swój dom i wypowiedzi opieram o swoje doświadczenia czasem dobre a czasem złe. Może decyzja o stosowaniu danych technologii zależy od regionu i presji otoczenia? Być może. W każdym razie siatki zbrojeniowe na podkarpaciu to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 05.08.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2004 A u nas owszem, daje się siatki zbrojeniowe.W poprzednim domu dawałem tzw siatkę zgrzewaną o oczkach chyba 10x10 i było OK. Teraz też będę dawał taka siatkę (grubość druta chyba 3,2 mm). Nie uważam tego za zbędne wydawanie pieniędzy.W przekroju będzie tak:- chudziak (już jest)- papa (folia)- styropian 10 cm- wylewka 6 cm zbrojona siatką- parkiet/płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 15.07.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Witam, odświeżam temat sprzed kilku lat, mianowicie W przekroju będzie tak: - chudziak (już jest) - papa (folia) - styropian 10 cm - wylewka 6 cm zbrojona siatką - parkiet/płytki Czy ta folia na chudziaka przed styropianem , może być zwykłą czarną folią budowlaną ??? Czy może ma być jakaś specjalna typowa pod wylewaną posadzkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts