Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zbrojenie posadzki?

Recommended Posts

Czy ta posadzka ma przenosić duże obciążenia? Jeśli nie to po ci zbrojenie?

Włókna stosuje się po to by nie powstawały rysy skurczowe. Ponieważ posadzkę robi się z półsuchego betonu takie rysy nie powstają.

Zbrojenie stalą? Do dużych obciążeń powinieneś zatrudnić projektanta konstrukcji betonowych.

Tak na marginesie zamierzasz budować dom czy halę produkcyjną.

Jak masz za duzo kasy do wydania to daj co chcesz. Każdy materiał ma inne właściwości. Jeśli wszystkie warstwy podłogi są wykonane prawidłowo to nie stosuje się zbrojenia poza nielicznymi przypadkami np pod kominkiem.

Bardzo autorytarnie wypowiadasz się w temacie o którym na oko masz blade pojęcie. Chyba że się mylę, to podaj numer uprawnień budowlanych.

Pod posadzkę kładzie się siatki, których zadaniem jest między innymi rozkładanie obciążeń punktowych na większą powierzchnię oraz wzmocnieniejej, żeby nie pękła z powodu jakiegoś dociążenia. POSADZKA BĘDZIE NA MIĘKKIM PODŁOŻU (WEŁNA, STYROPIAN) I POTRAFI SIĘ DO TEGO ZAPAŚĆ.

Jeśłi wszystkie ekipy, które leją posadzki, się mylą, to może powinieneś powiedzieć jak to wychodzi w Twoim wykonaniu?

Wg wiedzy moich fachowców, takie kawałki siatki stalowej stosuje się ponieważ siatka plastikowa czasem (przy niestarannym lub pechowym wykonaniu) podnieść się przy wylewaniu betonu. Siatka stalowa nie ma takiej tendencji.

Jaką ja będę stosował jeszcze nie wiem, bo do posadzek to min 2 miesiące mi brakuje

Bard13 Po pierwsze przeglądnij to forum a znajdziesz wiele odpowiedzi na pytanie czy dawać czy nie.

Po drugie mam ten etap za sobą i zanim podjąłem decyzję tak czy nie przeprowadziłem rozmowę z ludźmi którzy siedzą w branży oraz z kierownikiem budowy który defakto jest inspektorem nadzoru budowlanego.

Wystarczy tyle argumentów czy jeszcze mam przytaczać?

Pod posadzkę kładzie się siatki, których zadaniem jest między innymi rozkładanie obciążeń punktowych na większą powierzchnię oraz wzmocnieniejej, żeby nie pękła z powodu jakiegoś dociążenia. POSADZKA BĘDZIE NA MIĘKKIM PODŁOŻU (WEŁNA, STYROPIAN) I POTRAFI SIĘ DO TEGO ZAPAŚĆ.

Jeśłi wszystkie ekipy, które leją posadzki, się mylą, to może powinieneś powiedzieć jak to wychodzi w Twoim wykonaniu?

No właśnie jak sam powiedziałeś w przypadku "jakiegoś dociążenia" czyli jak wcześniej powiedziałem "pod kominkiem" czyli w miejscu gdzie jest duże obciążenie punktowe. A czy łóżko albo szafka jest aż tak ciężka żeby złamać wylewkę która leży na "STABILNYM PODŁOŻU A NIE NA PUSTCE POWIETRZNEJ?" No właśnie. Podłoże. Wełna czy styropian czy tez inny materiał musi być do tego przeznaczony. Nie daje się przecież styropianu FS15 pod wylewki tylko co najmniej FS20. Tak samo jest z wełną. Poza tym podłoże musi być odpowiednio wyrównane. Jesli są niewielkie nierówności to podczas układania wylewki dociśnie ona materiał izolacyjny do podłoża nośnego i nic nie powinno pekać podczas użytkowania.

• 1 month później...
rafallogi nie ukrywam, że ani z zawodu ani z wykształcenia nie jestem budowlańcem. Po prostu tylko zbudowałem swój dom i wypowiedzi opieram o swoje doświadczenia czasem dobre a czasem złe. Może decyzja o stosowaniu danych technologii zależy od regionu i presji otoczenia? Być może. W każdym razie siatki zbrojeniowe na podkarpaciu to rzadkość.

A u nas owszem, daje się siatki zbrojeniowe.

W poprzednim domu dawałem tzw siatkę zgrzewaną o oczkach chyba 10x10 i było OK. Teraz też będę dawał taka siatkę (grubość druta chyba 3,2 mm). Nie uważam tego za zbędne wydawanie pieniędzy.

W przekroju będzie tak:

- chudziak (już jest)

- papa (folia)

- styropian 10 cm

- wylewka 6 cm zbrojona siatką

- parkiet/płytki

• 5 years później...

Witam, odświeżam temat sprzed kilku lat, mianowicie

W przekroju będzie tak:

- chudziak (już jest)

- papa (folia)

- styropian 10 cm

- wylewka 6 cm zbrojona siatką

- parkiet/płytki

Czy ta folia na chudziaka przed styropianem , może być zwykłą czarną folią budowlaną ??? Czy może ma być jakaś specjalna typowa pod wylewaną posadzkę ??