olomajdan 03.05.2015 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 witam ma straszy dach bez kontr łat, kryty blachą trapezowa. chce docieplić poddasze użytkowe (kuchnia, łazienka, pokój, klatka schodowa), pomiędzy krokwie planuje dać membranę dachową (mocowaną zszywkami) dzięki czemu nie muszę mieć szczeliny wentylacyjnej pomiędzy wełną a membraną. Wymagana jest wentylacja nad membraną a ja mam tam tylko łaty ( 2,5 cm) i wyprofilowane rowki trapezowe w blasze. Czy waszym zdaniem powinienem zrobić sobie przestrzeń wentylacyjną poprzez dobicie listew do krokwi i dopiero do nich mocować membranę czy może ten trapez w blasze i i 2,5 cm łat wystarcza do z wentylowania tej wełny? Proszę o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.05.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Do boków krokwi listwy, celem wykonania szczeliny. tu musi być 3-4 cm przerwy.Oczywiście szczelinę kończysz membrana wysoko paro przepuszczalną.Jeśli krokwie, mają 16cm to zostanie na 12cm wełny i pod jeszcze warstwa 15cm i będzie przyzwoicie.Warstwa w poprzek krokwi być mysi. To takie minimum przyzwoitości izolacyjnej.Te 25 i więcej cm .. Oczywiście na końcu od wewnątrz, folia paroizolacyjna.A jeszcze trzeba zobaczyć czy aby jakieś ścianki działowe, szczytowe nie przerwą izolacji.Nie może tak być, że ściana będzie dzielić izolację na pół.Szkoda nawet się zabierać za robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olomajdan 04.05.2015 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 krokwie mają 10 - 12 cm także planuje dać listwy dystansowe 2 cm na boki krokwi i jedna po środku, następnie membranę dachową potem cienką pilśnie żeby wełna czasem nie dociskała membrany za bardzo a ta z kolei nie przysłaniała szczeliny wentylacyjnej, potem 8 cm wełny pomiędzy krokwie i 15 w poprzek to daje 23 cm. czy może lepiej dać 10 pomiędzy krokwie ale lekko ściśnięte miejscami? Nie chce dawać pod krokwie więcej niż 15 cm bo i tak pomieszczenia małe i niskie a tam kuchnia i łazienka ma być. Czy te 23 cm wystarczy? Co do ścian działowych to mam dwie i one maja być domurowane do wełny a rigips ma dochodzić do ściany czy powinien przechodzić nad ścianą działową? Dziękuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 04.05.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Powiedz mi tylko jak Ty wyprowadzisz skropliny z tej membrany do rynny albo na pas podrynnowy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olomajdan 04.05.2015 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Powiedz mi tylko jak Ty wyprowadzisz skropliny z tej membrany do rynny albo na pas podrynnowy ? Pozdrawiam na to na razie niema dobrej rady, wypchnę membranę jak najdalej się da w okap dachu i puki co skropliny będą spadać na starą deskowaną pod przybitkę. za jakiś czas będę docieplał budynek i wtedy będzie trzeba pomyśleć nad jakimś sensownym doprowadzeniem skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts