Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia gazowa ????

Recommended Posts

czy to może być duży problem?

Zastanawiam się nad rodzajem ogrzewania, gaz jest na brzegu działki, jeśli przeżyłabym koszt przyłącza (do spółki z gazownią) no i rzecz jasna - kotła, to przeciez zostaje jeszcze kotłownia, której nie mam. A chciałabym to to umieścić w piwnicy, która ma ok.2 m. wys. Czy to możliwe?

Poza tym syszałam o piecach, których nie trzeba podłączać do komina tylko podwójną rurą wyprowadza się wszystko na zewnątrz przez ścianę.. nie bardzo to rozumiem..a wydajność ponad 100% - ciekawostka..

Jestem tylko (!!!!) kobietą a mój men ciągle nie ma czasu..

Jeżeli masz dostęp do gazu ziemnego to się nie zastanawiaj tylko decyduj się na ogrzewanie gazem. Co do kotłowni to w tym przypadku nie jest żaden problem, tak naprawdę to kocioł mozesz teoretycznie powiesić gdzie chcesz. Najczęściej montowany jest w łażience lub kuchni albo w pomieszczeniu gospodarczym. Miejsce montażu uzależnine jest od przewodu kominowego. Możesz też obyć się bez komina ale wówczas musisz się zdecydować na kocioł z zamkniętą komorą spalania. W tym wypadku wystarczy dziura w zewnętrznej ścianie przez którą przeprowadzona zostaje specjalna rura w rurze, która jednocześnie pobiera powietrze i wydala spaliny. Co do sprawności powyżej 100% to rzeczywiście istnieją tzw kotły kondensacyjne, które osiągają sprawność powyżej 100%.To by było w bardzo ogólnym zarysie na tyle, więcej szczegółów powinnaś znależć na forum a i murator swego czasu dość szeroko się na ten temat rozpisywał