nirel 01.11.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ja zrobiłem tak : murek z donicami posadowiłem na fundamencie "punktowym" - czyli nawierciłem w odpowiednich miejscach otwory w ziemi na około 1 m, takie jak pod słupki ogrodzeniowe, zalałem betonem razem z prętami zbrojeniowymi wystającymi do wysokości przyszłej donicy. Pomiędzy słupkami położyłem nadproża leier'a (strong - ze zbrojeniem) jako podstawę murowanej ścianki (murowana z 12cm bloczków z betonu komórkowego ). Przy wystających prętach zbrojeniowych zostawiłem miejsce na zalanie ich betonem. W każdej warstwie spoiny dawałem zbrojenie. Całość po wyrównaniu zagruntowałem, na górnej krawędzi murku nałożyłem izolację w postaci dwuskładnikowej "gumy w płynie" (to było coś atlasa). Wewnętrzne ścianki donic wyłożyłem styropianem. Na wierzch klej i siatka do styropianu a na to tynk "baranek". Na końcu wygląda tak Ten murek i donice to jednocześnie podstawa ławki na tarasie - stąd wystające śruby. Całość wykonana w tym roku więc nie wiem jeszcze jak przetrwa zimę. Jeśli popęka to dam znać - będzie wtedy wiadomo jak nie robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 02.11.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Fajne donice. W sumie beton komórkowy 12cm jest dobry, bo to od razu kawal bloczka Czym gruntowales? Te gume w plynie polozyles po calosci wymurowanej donicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nirel 03.11.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Fajne donice. W sumie beton komórkowy 12cm jest dobry, bo to od razu kawal bloczka Czym gruntowales? Te gume w plynie polozyles po calosci wymurowanej donicy? Gruntowałem Ceresitem ct17 (o ile dobrze pamiętam) . Ta guma to był Atlas Woder Duo i nakładałem na górną krawędź całego murka (i donic) z "zawinięciem" na boczną ściankę około 15cm. Tak ustaliłem z doradcą z Atlasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
100club 03.11.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Planuję namówić męża na zrobienie takich donic. Od dawna mi się podobają i mam już w myślach cały projekt gdzie i jakie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 03.11.2016 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 nirel - dzięki za bardzo pomocne informacje.Jestem zdecydowane na taka forme. Jak będę miał jakies pytania napisze już do Ciebie na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sobgar 04.11.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 ciekawe owszem, ale ja wolę drewniane murowane są dla mnie za ciężkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nirel 21.05.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Witam po dłuższej przerwie. Donice skończone i taras przy nich prawie też. Poniżej kilka zdjęć. Donice mają już dwa lata i przez ten czas rosną w nich dwie sosny(?) . Oczywiście są podlewane. Zimę przetrwały raczej bez szwanku (donice i drzewka ). Prawdopodobnie pomocny w tym był styropian na wewnętrznych ściankach donic. Jeden problem jaki się pojawił to ciemne zacieki na tynkowanej "barankiem" powierzchni donic. Teraz gdybym je robił to górna powierzchnia murka miałaby leciutki spadek do wnętrza donic co zminimalizowałoby zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts