Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże murowane donice do ogrodu

Recommended Posts

Ja zrobiłem tak :

murek z donicami posadowiłem na fundamencie "punktowym" - czyli nawierciłem w odpowiednich miejscach otwory w ziemi na około 1 m, takie jak pod słupki ogrodzeniowe, zalałem betonem razem z prętami zbrojeniowymi wystającymi do wysokości przyszłej donicy.

DSC_0751.jpg

Pomiędzy słupkami położyłem nadproża leier'a (strong - ze zbrojeniem) jako podstawę murowanej ścianki (murowana z 12cm bloczków z betonu komórkowego ). Przy wystających prętach zbrojeniowych zostawiłem miejsce na zalanie ich betonem. W każdej warstwie spoiny dawałem zbrojenie.

DSC_0765.jpgDSC_0788.jpg

Całość po wyrównaniu zagruntowałem, na górnej krawędzi murku nałożyłem izolację w postaci dwuskładnikowej "gumy w płynie" (to było coś atlasa).

Wewnętrzne ścianki donic wyłożyłem styropianem. Na wierzch klej i siatka do styropianu a na to tynk "baranek".

Na końcu wygląda tak

DSC_1047.jpgDSC_1051.jpg

Ten murek i donice to jednocześnie podstawa ławki na tarasie - stąd wystające śruby.

Całość wykonana w tym roku więc nie wiem jeszcze jak przetrwa zimę. Jeśli popęka to dam znać - będzie wtedy wiadomo jak nie robić :no:

Fajne donice. W sumie beton komórkowy 12cm jest dobry, bo to od razu kawal bloczka :)

Czym gruntowales?

Te gume w plynie polozyles po calosci wymurowanej donicy?

Gruntowałem Ceresitem ct17 (o ile dobrze pamiętam) .

Ta guma to był Atlas Woder Duo i nakładałem na górną krawędź całego murka (i donic) z "zawinięciem" na boczną ściankę około 15cm. Tak ustaliłem z doradcą z Atlasa.

• 1 year później...

Witam po dłuższej przerwie.

Donice skończone i taras przy nich prawie też.

Poniżej kilka zdjęć.

DSC_1063.jpg DSC_1065.jpg DSC_1066.jpg

Donice mają już dwa lata i przez ten czas rosną w nich dwie sosny(?) . Oczywiście są podlewane. Zimę przetrwały raczej bez szwanku (donice i drzewka ;) ).

Prawdopodobnie pomocny w tym był styropian na wewnętrznych ściankach donic.

Jeden problem jaki się pojawił to ciemne zacieki na tynkowanej "barankiem" powierzchni donic.

Teraz gdybym je robił to górna powierzchnia murka miałaby leciutki spadek do wnętrza donic co zminimalizowałoby zacieki.