Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie, po prostu masz za niskie temperatury powrotnej wody do kotła i Ci się kondensują spaliny (a Twój kocioł z tego co widzę nie jest do tego przystosowany). Wyczyścisz to chemią.
masz duże wahania ciśnienia między zimnym a rozgrzanym układem?

dokładnie Ci nie odpowiem, bo to nie mój piec tylko teściów i dopiero co zainteresowałem się problemem. Na razie raz go oglądałem i sprawa wyglądała tak, że

na zimnym układzie po dobiciu wody do układu do ok. 1,3 bar, to po ok 1-2h spada już do 0,5bar, a nawet zera. Podgrzewanie niewiele podnosiło ciśnienie, ale dokładnie w tej chwili nie powiem do ilu (może do jakiś 1,6-1,8 ). W momencie gdy na piecu wskazuje 0bar, to na naczyniu przeponowym jest 1bar. Trochę mnie dziwi, że gdy na piecu jest prawidłowe ciśnienie, to w momencie odkręcania ciepłej wody w kranie i uruchomienia się pompki ciśnienie spada o jakieś 0,3-0,4bar. Jakieś sugestie? Może to być pozapowietrzany układ?

zawór bezpieczeństwa nie ma odprowadzenia do kanalizacji? może leci i nie widać?

możesz "nabić" kocioł i zamknąć zawory, będziesz wiedział czy spada na kotle czy na instalacji

zawór bezpieczeństwa jest "wolny" i nie puszcza, ale tak jak piszesz spróbuję nabić kocioł i odciąć go od instalacji tylko do tej pory nie mogłem tego uczynić bo nie ma zaworu na wyjściu. Dołożę w weekend ten zawór, bo i tak jest tam zaraz za piecem coś do poprawki to będzie taka możliwość. Chciałbym wyeliminować na razie wszystko co się da, żeby nie kuć instalacji, której nie widać, a jest w podłodze. Ale tak nawiasem, to czy zapowietrzenie instalacji mogłoby dawać takie efekty, w tak krótkim czasie?

jakby było zapowietrzone to cos by szło odpowietrznikami (trzeba miec poluzowane kapturki), możesz odpowietrzac srubą na pompie

ale jak powietrze przelatuje przez kocioł to słychac szumy

czesto takie problemy sa przy naczyniach przeponowych ale z tego co piszesz to jest ok