Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie czujki ruchu + specyficzne włączanie - schemat i pytanie

Recommended Posts

Witam,

Mam plan, aby podłączyć sobie dwa obwody LEDowe, które będą mogły być zapalane czujkami ruchu. O ile z klasycznym podejściem nie mam problemu (równolegle dwie czujki) to pomyślałem, że dobrze byłoby dodać włączniki, które będą mi pozwalały ustawić 1 z 3 trybów pracy takiej czujki - i mam problem z tym jak to spiąć.

Założenia:

1. Czujki ruchu są 2 i mają działać niezależnie (bez względu, w której będzie wykryty ruch, to załączają napięcie) - tu spinam je równolegle

2. Dwa obwody LED, które mają się zaświecać - mają to robić razem - więc tu też nie problem - spinam je równolegle

3. Chciałbym ustawiać 1 z 3 opcji włącznikiem/włącznikami:

- (1) Zawsze włączone światło,

- (2) Zawsze wyłączone światło,

- (3) Działa automatyka czujek

4. Chciałbym te opcje zrealizować najchętniej na jednym włączniku (może być podwójny - świeczkowy, schodowy czy krzyżowy)

Doszedłem sobie już do tego:

A. jak to spiąć żeby mieć zawsze włączony lub wyłączony obwód (przycisk ON/OFF)

B. jak włączyć automatykę czujek (przycisk AUTO)

Ale mam problem z tym, żeby to połączyć (A) i (B), bo w sytuacji jaką mam narysowaną teoretycznie by to działało. Bez problemu zadziała stan OFF - światła zawsze wyłączone - (2), bez problemu zadziała stan ON+AUTO - światła reagują na automatykę czujek (3), ale...

... obawiam się jednego - że będzie problem z zawsze włączonymi światłami (1) - bo jak włącznik ON/OFF będzie na ON, a włącznik AUTO też na ON - to na czujki w tym schemacie zostanie podane napięcie na wejście F (a nie jak powinno być na L). Co prawda teoretycznie to nie problem, bo nigdy w tym samym czasie nie będzie napięcia na L i F, ale nie wiem na ile to dobry pomysł i na ile to dobre dla czujek (a nie mogę znaleźć o tym informacji w dokumentacji producenta).

Co sądzicie?

A może jest inny, prostszy sposób, a tylko ja jakoś kombinuję jak koń pod górę?

http://i.imgur.com/cXHeKAa.jpg