MNWAW 04.05.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witamstanąłem przed możliwościa rozbiórki dużego, poniemieckiego domku drewnianego. Dom tak na oko około sto lat. Drewno to w większości prawdopodobnie topola. W środku wszystko wygląda na zdrowe i suche. Dach w bardzo dobrym stanie, nie przecieka. Kontrukcja to grube, solidnie wyglądające bale drewniane 15x15, więźba też jest zdrowa, deski na stropie - tak na oko jakieś 5cm też wydają się nieruszone. Chciałbym rozebrać ten dom i w odzyskanego materiału postawić jakiś mniejszy drewniany dom, ewentualnie wykorzystać część materiału, a reszte dokupić. Jak, Waszym zdaniem, takie drzewo nadaje się na budowę kolejnego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartex43 04.05.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Cześć. A jak stwierdziłeś, że to topola? I z całym szacunkiem - dom oglądał ktoś z większym doświadczeniem? Jesteś absolutnie pewnien stanu drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MNWAW 04.05.2015 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Oglądał znajomy, co robi wykończeniówki i meble. Nawet jak mi ze 30% tego drewna by zostało to by wystarczyło. Bo dom zamierzam stawiać znacznie mniejszy. Bardziej się zastanawiam czy topola się nadaje i jakie są obostrzenia przy przechowywaniu, czy to po rozbiórce należałoby jakoś zaimpergnować - ewentualnie czym, itp. Edytowane 4 Maja 2015 przez MNWAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 04.05.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 pierwszy raz słyszę o domu z topoli topola jest na tyle dobra a bardziej marna że robiono z niej płoty ale domy ?. Wrzuć jakieś fotki zobaczymy co i jak bale 15x15 wcale nie są takie grube , Jak materiał jest zdrowy to można dom rozebrać i złożyć ponownie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MNWAW 04.05.2015 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 dzięki za odpowiedzi. jak pojadę na weekend to porobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeszko 07.05.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 nie było by lepszym pomysłem sprzedać go do jakiegoś skansenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MNWAW 07.05.2015 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 nie było by lepszym pomysłem sprzedać go do jakiegoś skansenu? Jakby ktoś chciał kupić to i może. Wiem, że nikłe zaiteresowanie było, bo chyba ktoś z rodziny gdzieś się podpytywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MNWAW 18.05.2015 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Zdjęcia umieściłem w swojej galerii, zobaczcie czy coś się nada z tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 18.05.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Piękna konstrukcja i kawał fajnego drewna . Pole do popisu dla kogoś kto chciałby to odnowić . Pewno kaski trochę "wetnie" ale warto takie perełki przywracać do "życia" . Na tym forum jest już kilka przykładów co można zrobić z takiego zabytku . Pokaż ( jeśli możesz ) całą chałupę z jakiejś dalszej perspektywy i trochę zbliżeń z zewnątrz i od środka może kogoś zarazisz i coś z tego powstanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MNWAW 19.05.2015 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 We mnie również ta topola budzi wątpliwości. To nie jest najlepsze drewno budowlane. No właśnie też się nad tym zastanawiam. Ale skoro stało sto lat bez impregnowania, to dlaczego ma nie postać kolejnych sto zaimpregnowane? Może wykorzystać to na szkielet + poddasze a resztę zrobić murowane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnikoPL 24.05.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Szkoda tak pięknego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MNWAW 25.05.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Szkoda tak pięknego domu. Może i szkoda, ale co z tym zrobić? Jakby ktoś chciał to rozbierać i stawiać gdzie indizej na pewno byśmy się dogadali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maripot 25.05.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Temat jest o domach z drewna więc jeśli można to zapytam czy w okolicach warszawy jest jakaś dobra firma budowlana, która stawia takie domy i któą możecie polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts