Krychlis 04.05.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Witam, Planuję remont całego poddasza w starym domu o konstrukcji szkieletowej i zastanawiam się nad ociepleniem poddasza pianką zamiast wełny. Na dachu mam pełne deskowanie, które na pewno zostaje oraz starą papę, którą chciałbym wymienić. Chciałbym zastosować piankę otwartokomórkową o grubości 20 cm (15 cm na wysokość krokwi + 5 cm ponad krokiew). Mam tylko wątpliwości, jaki wpływ będzie miała pianka (nawet otwartokomórkowa) na deskowanie i więżbę. Jeden z wykonawców takiego ocieplenia twierdzi, że spokojnie mogę dawać taką piankę, ale najlepiej byłoby, żebym dał na deskowanie membranę wysokoparoprzepuszczalną przystosowaną na pełne deskowanie lub ewentualnie (jeśli upieram się przy papie), to zwykłą papę na osnowie tekturowej, która nie jest tak "szczelna" jak papy wytwarzane w innej technologii, tzn., że przy takiej papie otrzymujemy możliwość dyfuzji pary wodnej I dodatkowo od strony wewnętrznej na piankę / stelaże pod płyty gk wykonawca zaleca danie folii paroprzepuszczalnej AKTYWNEJ. Osobiście mam wątpliwości co do papy na osnowie tekturowej i uważam je za nietrwałe, a z kolei co do membran, to moje przekonanie jest jeszcze mniejsze, chociaż znalazłem membranę na pełne deskowanie corotop x-tream. Podsumowując - z jednej strony chciałbym ocieplić poddasze pianką i uniknąć upałów na poddaszy spowodowanych ociepleniem wełną, bawieniem się w szczeliny wentylacyjne, krzyżowe warstwy ociepleń dla uniknięcia mostków termicznych, sznurkowanie wełny i parę innych czynności, których nie ma przy piankowaniu. Ale z drugiej strony absolutnie nie chciałbym dopuścić do tego, że taka pianka mogłaby mieć negatywny wpływ na więźbę, na deski, brak właściwej dyfuzji pary wodnej, powstanie grzyba, itp. Ktoś ma jakieś spostrzeżenia w temacie jw.? osobiste doświadczenia negatywne lub pozytywne? Byłbym niezmiernie zobowiązany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 06.05.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Też jestem zainteresowana tym tematem. Chce zapiankować poddasze nieużytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 06.05.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Piana na poddasze? Ppatrz na fotki (autor FRB Ślusarczyk) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.863155687055188.1073741915.228563737181056&type=3 Link do albumu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 06.05.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Widać, ze nie śledzisz wątków o piance na FM. Pianka ZK nie nadaje się na poddasze, a autor tych zdjęć niestety o tym nie wiedział- stad problemy z pękaniem. NA PODDASZE TYLKO PIANKA OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 07.05.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam, zdjęcia faktycznie nie wyglądają zbyt zachęcająco. Ale czy winą tych pęknięć jest fakt, że zastosowano piankę ZK, zamiast OK?! Dzwoniłem jeszcze do jednego wykonawcy, który używana pianki kanadyjskiej OK Icynene i twierdził, że absolutnie nie ma potrzeby stosowania jakiejś wymyślnej papy lub membrany na deskowanie - można śmiało dać normalną papę i nie ma również potrzeby dawania jakiejkolwiek folii paroprzepuszczalnej. Ktoś jeszcze mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami, udzielić porady, przestrzec przed pianką / zachęcić do jej stosowania. Mnie trochę odstrasza cena i niewiadoma, jeśli chodzi o wpływ na więźbę / deskowanie, ale zachęca szybka realizacji, brak jakichkolwiek szczelin / mostków termicznych i w miarę chłodne poddasze w lecie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.05.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 .. zachęca szybka realizacji, brak jakichkolwiek szczelin / mostków termicznych i w miarę chłodne poddasze w lecie. Pozdrawiam Z brakiem szczelin i mostków termicznych nie do końca się mogę zgodzić. Wszystko zależy od fachowego wykonania natrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 07.05.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Tomaszu131, piszesz czesciowo nieprawde. Aby zrobic ocieplenie dobrze i wykonane z piany trzeba polaczyc dwie te pianki. OK miedzy krokwie a nawet przykryc krokwie i na piane OK dac ZK. To jest jedyne sensowne wykonanie ocieplenia poddasza piana. Innej opcji nie ma. Bo albo bedzie tak jak piszesz kiedy uzyjemy ZK a przy OK bedziemy miec to samo jak przy ociepleniu welna. Znacznie drozej, bo marketingowcy zaczna nam wmawiac, iz 17 cm piany to 30 welny. Sa tylko dwa problemy, ktore trzeba pokonac przy powyzszym ociepleniu - do tworcy watku. Czy znajdziesz wykonawce na taka "kanapke" i czy cena Cie nie przerazi, przypuszczam, ze moze jesli wspominales juz ze samo pianowanie piana OK to dla Ciebie duzo. Inaczej pozostaje Ci znalezienie dobrej ekipy od poddaszy ktorzy robia na welnie. Tu na forum paru chlopakow jest. Nadmienie równiez, ze pomysl takiego wykonania ocieplenia nie jest moj. Pozdrawiam Edytowane 7 Maja 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 08.05.2015 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Witam, Czy naprawdę nawet to ocieplenie pianką musi być tak skomplikowane, żeby dawać najpierw piankę OK, a potem ZK? naprawdę nie wystarczy tylko OK na odeskowanym poddaszu?A jeśli miałbym ocieplać wełną, to robiłbym to sam (już raz to robiłem i wyszło bardzo dobrze), ale tym razem zamieniłbym wełnę mineralną na wełnę skalną. Chciałem wybrać piankę ze względu na szybkość realizacji i brak problemu z nagrzewającym się poddaszem w lecie (podobno przy piance nie ma takich problemów?!). Z drugiej strony decydując się na wełnę skalną te problemy z nagrzewającym się poddaszem mogą być jeszcze większe niż przy wełnie mineralnej, z powodu większej akumulacji ciepła przez wełną skalną niż przez mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.05.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Za pare miesięcy będę wstanie odpowiedzieć Ci czy pianka rzeczywiście izoluje przed nagrzewaniem się poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.05.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Innej opcji nie widze, przy ociepleniu pianka. Mozesz to zmodyfikowac, ze miedzy krokwie: przerwa wentylacyjna, welna, pozniej nie wiem jakas membrana i piana ZK. Autorowi ww pomyslu chodzi o szczelnosc domu dla pary wodnej. Ani paroizolacja ani piana OK nie jest w 100% paroszczelna a piana ZK tak. Dawanie samej piany OK, to tak jakbys mial welne, tyle, ze znacznie drozej. Albo tylko welna - skoro bylo "bardzo dobrze" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 08.05.2015 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Innej opcji nie widze, przy ociepleniu pianka. Mozesz to zmodyfikowac, ze miedzy krokwie: przerwa wentylacyjna, welna, pozniej nie wiem jakas membrana i piana ZK. Autorowi ww pomyslu chodzi o szczelnosc domu dla pary wodnej. Ani paroizolacja ani piana OK nie jest w 100% paroszczelna a piana ZK tak. Dawanie samej piany OK, to tak jakbys mial welne, tyle, ze znacznie drozej. Albo tylko welna - skoro bylo "bardzo dobrze" Pozdrawiam Faktycznie wyszło "bardzo dobrze". Ale widzę dwie wady ocieplenia wełną (z mojego punktu widzenia): 1) czas: brakuje mi go, żeby zrobić to samodzielnie, a tylko wtedy byłbym pewny, że wełna na pewno została prawidłowo ułożona, 2) nagrzewające się poddasze w lecie przy ociepleniu wełną i dodatkowo blachodachówce. O ile jeszcze wadę nr 1 jestem w stanie zniwelować i po prostu ocieplać samodzielnie po pracy / w weekendy i zaoszczędzić parę tysięcy pln, ale opóźniając inne prace, to po prostu wady nr 2 przy wełnie nie przeskoczę. Chyba, że ktoś kto już ma piankę na poddaszu (piankę OK) wypowie się, że z tą pianką w lecie wcale nie ma tak chłodno na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.05.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) Przypuszczam, ze czy 20 cm piany czy 20 cm welny bedzie sie tak samo nagrzewalo. Po prostu - za malo. Raz jeszcze Ci powtarzam, nie laduj sie w piane jak nie chcesz tego dobrze zrobic, inaczej wydasz wiecej a efekt bedziesz mial taki sam. Choc wydaje mi sie, ze decyzja w Twojej glowie juz zapadla a teraz tylko szukasz kogos aby Ci przytaknal. Poza tym tak jak Ci wspominalem masz tu na forum chlopakow, ktorzy robia poddasza i robia je bardzo, bardzo dobrze, wiec wydac te pare tysiecy za ich prace to nie duzo. Byc moze kafelkarzowi zaplacisz wiecej niz za ich skomplikowana i zlozona robote. Prosze: Rom-Kon (okolice Wawy), profi45, Rafal2011, FlashBack (nie wiem czy on robi w PL) Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 08.05.2015 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przypuszczam, ze czy 20 cm piany czy 20 cm welny bedzie sie tak samo nagrzewalo. Po prostu - za malo. Raz jeszcze Ci powtarzam, nie laduj sie w piane jak nie chcesz tego dobrze zrobic, inaczej wydasz wiecej a efekt bedziesz mial taki sam. Choc wydaje mi sie, ze decyzja w Twojej glowie juz zapadla a teraz tylko szukasz kogos aby Ci przytaknal. Poza tym tak jak Ci wspominalem masz tu na forum chlopakow, ktorzy robia poddasza i robia je bardzo, bardzo dobrze, wiec wydac te pare tysiecy za ich prace to nie duzo. Byc moze kafelkarzowi zaplacisz wiecej niz za ich skomplikowana i zlozona robote. Prosze: Rom-Kon (okolice Wawy), profi45, Rafal2011, FlashBack (nie wiem czy on robi w PL) Pozdrawiam Dzięki za rady. Decyzja w mojej w głowie jeszcze nie zapadła, chociaż dopóki nie zacząłem się wczytywać w artykuły o piankach / fora budowlane, itp. byłem zdecydowany na piankę. Temat wydawał mi się bardzo prosty: w 2 godziny masz ocieplone szczelnie poddasze i chłodno w lecie.Dopiero jak zacząłem się wczytywać w to wszystko, to dowiedziałem, że jest OK i ZK, że ZK nie na poddasze, tym bardziej odeskowane i opapowane, że w takim przypadku to tylko OK, itp. Chciałem dać 20 cm OK, Ty teraz mówisz, że to tak jakbym dał 20 cm wełny i dalej będę miał gorąco na poddaszu... nie mam powodów, żeby Ci nie wierzyć, więc właściwie dalej stoję w miejscu i wstępnie podjęta decyzja na TAK dla piany OK na moim poddaszu wyleciała z mojej głowy. I w tej chwili wygrywa wełna skalna 15 cm + 10 cm robiona samodzielnie przeze mnie, chyba, że znajdę porządną ekipę na Śląsku od ociepleń wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.05.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) Przy OK nie masz nic szczelnie, to tak jak welna wrrrrrrr :/ tylko cholernie szybko i drogoMyslisz, ze dasz paroizolacje i masz szczelnie ? Nie ! Po to pisalem Ci, ze OK i kolejna warstwa ZK. Jak Cie na to nie stac to nie rob tego. Lepiej juz nie przeplacac i zrobic na welnie. Podalem Ci namiary na fachowcow, ktorzy robia poddasza sprobuj sie z nimi skontaktowac. Kazdy z nich poda Ci bez zadnego problemu namiary na swoich poprzednich Inwestorow, gdzie robili poddasze gdzie byla blacha.Troche wiary w ludzi, sa jeszcze na tym swiecie prawdziwi fachowcy, tylko trzeba im zaplacic i poczekac na wolny termin.Poza tym jako Inwestor mozesz sobie zazyczyc (i uwazam, ze to zaden wymysl), ze kazdy z etapow chcesz odebrac osobiscie, np. ulozenie welny miedzy krokwie, ulozenie welny pod krokwiami, wykonanie paroizolacji. A nie, ze przyjedziesz i wszystko bedzie oplytowane. No chyba, ze masz pelne zaufanie do Wykonawcy.Zycze powodzenia. Pozdrawiam Edytowane 8 Maja 2015 przez zeusrulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 08.05.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Przy OK nie masz nic szczelnie, to tak jak welna wrrrrrrr :/ tylko cholernie szybko i drogo Myslisz, ze dasz paroizolacje i masz szczelnie ? Nie ! Po to pisalem Ci, ze OK i kolejna warstwa ZK. Jak Cie na to nie stac to nie rob tego. Lepiej juz nie przeplacac i zrobic na welnie. Podalem Ci namiary na fachowcow, ktorzy robia poddasza sprobuj sie z nimi skontaktowac. Kazdy z nich poda Ci bez zadnego problemu namiary na swoich poprzednich Inwestorow, gdzie robili poddasze gdzie byla blacha. Troche wiary w ludzi, sa jeszcze na tym swiecie prawdziwi fachowcy, tylko trzeba im zaplacic i poczekac na wolny termin. Poza tym jako Inwestor mozesz sobie zazyczyc (i uwazam, ze to zaden wymysl), ze kazdy z etapow chcesz odebrac osobiscie, np. ulozenie welny miedzy krokwie, ulozenie welny pod krokwiami, wykonanie paroizolacji. A nie, ze przyjedziesz i wszystko bedzie oplytowane. No chyba, ze masz pelne zaufanie do Wykonawcy. Zycze powodzenia. Pozdrawiam Dzięki za rady! A znasz może jakąś solidną ekipę od ocieplenia i płyt gk ze Śląska i jakąś dobrą firmę, która wyceniłaby mi ocieplenie pianką 15 cm OK + 5 cm ZK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 08.05.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Dzięki za rady! A znasz może jakąś solidną ekipę od ocieplenia i płyt gk ze Śląska i jakąś dobrą firmę, która wyceniłaby mi ocieplenie pianką 15 cm OK + 5 cm ZK? te 15 cm OK + 5 cm ZK byłoby już ok.? 15 cm to wysokość krokwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 08.05.2015 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 te 15 cm OK + 5 cm ZK byłoby już ok.? 15 cm to wysokość krokwi http://icynene.pl/index.php/znajdz-wykonawce np. poszukaj sobie i znajdź wykonawcę który Ci to wykona, bo to niestandardowe zamówienie. oczywiście wybór producenta piany należy do Ciebie. Czy będzie wystarczające hmm ? to zależy jaki współczynnik przenikania chcesz uzyskać. To wszystko można policzyć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekofiber.ketrzyn 22.05.2015 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dlaczego nie zdecydujesz się na celuloze? Bez kombinacji i będzie spokój latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts