Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zezwolenie na zajęcie pasa drogowego w celu prowadzenia robót

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów załatwiał te formalności jak w tytule ????? do tego muszę mieć

"zezwolenia na zajęcie pasa drogowego w celu umieszczania urządzeń infrastruktury technicznej niezwiązanych z potrzebami zarządzania drogami lub potrzebami ruchu drogowego"

Konkretnie chodzi o to ,że aby móc mieć rurę z woda pod drogą powiatową potrzebuje zezwolenia , a aby tą rurę tam zamontować muszę mieć pozwolenie na zajęcie pasa drogowego a konkretnie pobocza ,na roboty (Rurę osłonową już mam pod droga bo jak prąd ciągnęli to zapłaciłem i zrobili przebicie i zamontowali rurę osłonową, ale wody mi nie podłączą bo nie mam papierów :).

Mam już pozwolenie na budowę decyzje z powiatu iż moge tam założyć ta instalacje, i mapke jak ma ona przebiegać ,ale jeśli ktoś z forumowiczów ma może do wglądu do podpatrzenia jak powinno wyglądać

--szczegółowy i aktualny plan sytuacyjny w skali 1:1000 lub 1:500, z zaznaczeniem granic i podaniem wymiarów planowanej powierzchni zajęcia pasa drogowego.

--ogólny plan orientacyjny w skali 1:10 000 lub 1:25 000 z zaznaczeniem zajmowanego odcinka pasa drogowego oraz informacja o sposobie zabezpieczenia robót - jeżeli nie jest wymagany projekt organizacji ruchu.

Bo tego wymaga ode mnie WYDZIAŁ ZARZĄDZANIA DROGAMI to był bym wdzięczny za zdjęcia lub skan dokumentów na [email protected]

Edytowane przez roziok

Właśnie o ten projekt organizacji ruchu mi chodzi ,resztę wiem i mam ale ten projekt nie wiem jak ma wyglądać i co ma w nim być i po to mi są te czyjeś projekty .

Jeśli ktoś posiada PROJEKT ORGANIZACJI RUCHU to bym poprosił .

Edytowane przez roziok

Projekt organizacji ruchu powinien być wykonany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 23 września 2003r. w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem. Projekt musi być zrobiony na podstawie planowanych robót w obrębie pasa drogowego i indywidualnie dostosowany do istniejącej organizacji ruchu i miejsca.