Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pasy po malowaniu na suficie

Recommended Posts

Witam,

Jak widac na załączonych zdjęciach na suficie mam widoczne pasy. Malowany było 3 raz Dulux white i podkład Nobiles. Na suficie jest gładź.

Czy macie pomysł może dlaczego się tak stało albo lepiej jak to pomalować aby było dobrze ? :)

Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne odpowiedzi,

DSCF6671.jpgDSCF6673.jpg

Pozdrawiam,

Witam,

Jak widac na załączonych zdjęciach na suficie mam widoczne pasy. Malowany było 3 raz Dulux white i podkład Nobiles. Na suficie jest gładź.

Czy macie pomysł może dlaczego się tak stało albo lepiej jak to pomalować aby było dobrze ? :)

[ATTACH=CONFIG]315705[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]315706[/ATTACH]

Pozdrawiam,

A więc tak. Stało się tak ponieważ gładź nie została zagruntowana odpowiednim gruntem penetrującym. W takiej sytuacji mamy do czynienia z nierówną chłonnością podłoża, czyli prościej mówiąc podłoże wssysa wode z farby, która nierówno wysycha. Niestety te trzy malowania nijak się mają do tego co bym teraz proponował. Grunt penetrujący np: optigrund ELF a na to matowa farba o długim czasie otwarcia, by miała czas "ułożyć się" na suficie np. capasilan.

Z tego co widać na fotkach popełniony został podstawowy błąd malowania sufitu. Kierunek malowania powinien przebiegać wzdłuż źródła padania światła ( podobnie jak przy układniu paneli) więc konkretnie malowanie powinno przebiegać od okna w głąb pomieszczenia,najpierw równomiernie nakładając farbę wałkiem w obie strony i ostatecznymi ruchami wałkiem w jedną stronę (od okna)- wykańczamy. Co do gruntowania- jak napisał kolega KolorStudio, z tym, że obecnie po tylu warstwach chłonność podłoża została już wyrównana więc odpuściłbym chyba gruntowanie tylko pomalował w odpowiedni sposób , dobrym wałkiem z włosiem pozostawiającym delikatną strukturkę i dobrą farbą.

KS: nie wierzę, że chłonność podłoża została wyrównana, tym bardziej, że tak naprawdę doskonale nie wiadomo co jest pod gładzią i jaką ma grubość (gładź, tynk etc).Może być tak, że miejscami farby weszło tyle i tak głęboko, że więcej nie da się (bo np. już jest sufit właściwy czyli strop z betonu) a może być tak, że jeszcze coś wejdzie. Ja bym zagruntował, czyli potraktował to co jest jako dawno temu robioną warstwę i coś z czym mamy zrobić porządek - czyli jaki grunt idzie na to a potem w zależności od stanu tego co będzie farba....

Pytanie jest jeszcze jedno: jak dobrze jest zrobiona sama gładź...

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Na swoja obronę dodam że tylko w tej części salonu malowany było poprzecznie do promini. Malowanie nr 2 wykonane było w całości zgodnie z kierunkiem padania promini.

Sciany były gruntowane po wykonaniu gładzi przez majstra, wydocznie nie wystarczająco pod malowanie.

Czy możecie podać jeszcze jakiś inny zestwa grunt + farba oprócz Caparola ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Kiedyś miałem taki problem w Łodzi z malowaniem sufitu że właśnie wychodziły pasy i nie pamiętam co to była za farba ale albo Caparol albo Tikurilla w wersji z marketu. Taką kupił inwestor. Za Chiny nie chciało wyjść dobrze - 3 razy malowane. W końcu pomalowaliśmy to Eko Śnieżką i wyszło dobrze. I nie była to wina wykonania. Sami robiliśmy gładzie, sami gruntowaliśmy- 15 lat doświadczenia w tym temacie. Po prostu farba do kitu. I poruszając tą kwestię -nie wypowiem się na temat jakości farb i producentów, każdy robi na tym czym lubi, ale jedna zasada: nie kupujcie w promocji tanich farb znanych producentów w marketach!

Kiedyś miałem taki problem w Łodzi z malowaniem sufitu że właśnie wychodziły pasy i nie pamiętam co to była za farba ale albo Caparol albo Tikurilla w wersji z marketu. Taką kupił inwestor. Za Chiny nie chciało wyjść dobrze - 3 razy malowane. W końcu pomalowaliśmy to Eko Śnieżką i wyszło dobrze. I nie była to wina wykonania. Sami robiliśmy gładzie, sami gruntowaliśmy- 15 lat doświadczenia w tym temacie. Po prostu farba do kitu. I poruszając tą kwestię -nie wypowiem się na temat jakości farb i producentów, każdy robi na tym czym lubi, ale jedna zasada: nie kupujcie w promocji tanich farb znanych producentów w marketach!

dokładnie wszystko kwestia farby. teraz mam do pomaloawnia 750m scian i sufitów. kilku fachmanow polecalo wymieszac taniego polinaka z gruntem i najpierw tym, ale cos mi tu nie grało bo to ani grunt ani farba, takie niewiadomo co. kupiłem grunt dekoralu, nie wiem jak sie nazywa, taki co do 5L gruntu dolewa sie 20L wody. tym wg zalecen sprzedawcy pomalowałem najpierw same gładziowe połaczenia gk, a pozniej przeleciałem całość. na próbe kupiłem dwie farby, scala i dekoral polinak ale ten drozszy nie marketowy. wczesniej zawsze malowałem farba para ale troche nie ta cena jak na koniec budowy i tyle m do malowania. wnioski po scali i dekoralu, na razie tylko sufity maluje. scala pomalowałem dwa razy i widac takie róznice (paski) ze nie wiem czy za trzecim by pokryło. dekoralem po dwoch razach mogłoby zostać, ale zeby było igła trzeba 3 raz pociagnać. taki sam wałek, takie samo podłoze, taki sam grunt, pomieszczenia do porównania obok siebie od tej samej strony swiata, oddzielone tylko nadprożem, takze nie ma mowy o innym padaniu swiatla, czy cos takiego. i jeszcze jeden szczegół, scala jest taka troszke kremowa, przy porównaniu do dekoralu wodac róznice bo dekoral jest snieznobiały. cena farby tez podobna, po rabatach 112zł za 10L scali o 108zł za 10L dekoralu.

dodatkowy plus ze jak zdecydowałem sie cały dom pomalowac dekoralem to dostałęm wiekszy rabat i za 15L dekoralu płacilem 125zl.

• 1 month później...

Szanowny Panie,

do pomalowania sufitu polecam wykorzystanie farby Śnieżka Super Matt: http://www.sniezka.pl/produkty/farby-wewnetrzne/biale-farby/opis/sniezka-super-matt. Farba tworzy śnieżnobiałe, głęboko matowe powłoki, dzięki czemu optycznie maskuje niedoskonałości podłoża czy drobne błędy malarskie. Jest wydajna i nie chlapie podczas malowania. Przy dekoracji sufitów należy pamiętać o właściwym kierunku nanoszenia farby, czyli od okna w głąb pomieszczenia. Kluczowe jest równie zagruntowanie podłoża przed aplikacją farby – polecam tu zastosowanie Gruntu Polimerowego Uniwersalnego ACRYL-PUTZ® GU 40: http://www.acrylputz.pl/produkty/grunty/opis/acrylputz-gu40-grunt-uniwersalny

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Witam,

[ATTACH=CONFIG]315705[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]315706[/ATTACH]

Pozdrawiam,

1. Zły wałek/uchwyt. I żadna technika nie pomoże, a szczególnie farba.

Edytowane przez FlashBack

• 2 years później...
Mam taki sam problem , czy cos w koncu pomogło ??? Sufit salon połączony z kuchnia , grunt , trzy warstwy dekorala lateksowego - pasy , pory itp znów grunt tym razem ceresit cn94 i znów farba : 2 x beckers desinger white ... dalej to samo , zaznaczam , ze w innych pomieszczeniach przy tych samych walkach i tej samej technice jest idealnie ... pomocy

• 3 weeks później...
Mam taki sam problem , czy cos w koncu pomogło ??? Sufit salon połączony z kuchnia , grunt , trzy warstwy dekorala lateksowego - pasy , pory itp znów grunt tym razem ceresit cn94 i znów farba : 2 x beckers desinger white ... dalej to samo , zaznaczam , ze w innych pomieszczeniach przy tych samych walkach i tej samej technice jest idealnie ... pomocy

Szanowni Państwo,

przy malowaniu sufitu przydatne mogą być wskazówki zamieszczone na stronie: https://www.sniezka.pl/porady-techniczne Jeśli ponowne malowanie, użycie innej farby, zastosowanie odmiennej techniki malarskiej i odpowiednich narzędzi nie przynosi oczekiwanych efektów, rozwiązaniem może być wspomniane wcześniej położenie nowej warstwy gładzi na suficie. Rekomenduję użycie gotowej gładzi szpachlowej ACRYL-PUTZ® FS20 FINISZ – należy ją nakładać zgodnie z zaleceniami producenta.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka