janko-ok 04.05.2015 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Cześć, pierwszy post i już z pytaniem w kwestii docieplenia budynku. Najpierw krótko opiszę sytuację. Domek parter + poddasze z możliwością adaptacji. Parter w całości w konstrukcji murowanej (gazobeton), natomiast ściany szczytowe poddasza w konstrukcji lekkiej (szkielet drewniany i płyta OSB). I tu pojawia się problem, chciałem całość ocieplić 15 cm styropianu grafitowego, tyle, że wyczytałem, że styropian do OSB to tak nie koniecznie. Pytanie pierwsze: 1. Czy mogę przykleić styropian do OSB na normalny klej (w celu wyrównania) i poprzykręcać długimi wkrętami z talerzykiem od kołków. Było by to bez żadnego stelaża na OSB, bez ryfli. I drugie: 2. Czy ewentualnie gdyby nie można było zastosować styropianu mogę te ściany szczytowe docieplić wełną mineralna. I wtedy parter byłby oklejony styropianem a szczyty wełną. Czy te technologie można łączyć? I jak to miałoby wyglądać? Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 05.05.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 A czy wykończenie elewacji na ścianie szczytowej i parterze będzie jednakowe ? Jeżeli ma to być tynk cienkowarstwowy to rysa może powstać nie ze względu na różne ocieplenie (wełna/styropian) ale na różną pracę konstrukcji szkieletu drewnianego szczytu a murowanego ciężkiego parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janko-ok 05.05.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 na razie nie planuję nakładania tynku na elewację, chciałbym zatrzeć dwa razy klejem (z siatką oczywiście) i zagruntować. Może jakaś farba - na pewno na razie bez tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts