rafalisko30 04.05.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) Posiadam dwie wyceny na okna z firmy Oknoplast. Są to:1.Profil 6 komorowy Prolux, 3 szyby, współczynnik 0,6; współczynnik przenikalności cieplnej całego okna 1,0; 13700zł2.Profil 5 komorowy Koncept, 2 szyby, współczynnik 0,7; współczynnik przenikalności cieplnej całego okna 1,1; 11200zł Czym się kierować przy wyborze jednej z powyższych opcji? Oszczędność 2500zł ma dla mnie spore znaczenie, ale czy w tym przypadku gra warta jest świeczki? Edytowane 4 Maja 2015 przez rafalisko30 poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.05.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Moim zdaniem jest jakiś błąd w obliczeniach U dla całości. Profil najnowszy, z lepszą szybą (Ug 06 do 0,7) powinien być wyraźnie cieplejszy niż stary Koncept). Dziwne że sprzedawca Ci tego nie wyjaśnił? Ale może tu ekspert z Oknoplastu się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalisko30 05.05.2015 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Przepraszam, moja pomyłka. Współczynnik Ug w "Koncepcie" dotyczy zastosowania 3 szyb. Domyślam się, że dla 2 szyb jest gorszy. Koncept 3 szybowy mam wyceniony 700zł taniej od Proluxa i raczej nie biorę go pod uwagę. Ponawiam swoją prośbę o pomoc w wyborze pomiedzy Proluxem 3 szybowym i Konceptem 2 szybowym. Czy dla zaoszczędzenia 2500zł jest sens montażu okien 2 szybowych, nawet jeśli jest to dość popularny Koncept? Czy późniejsze użytkowanie takiego okna w krótkim czasie nie zmarnuje zaoszczędzonych pieniędzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.05.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 O to zapytaj sprzedawców "najlepszej" firmy na świecie. Sorry za złośliwość - ale całkiem niedawno miałem okazję chwilę pogadać z jakimś dilerem i jestem przerażony - mają porobioną marketingową papkę z mózgów (są zaślepieni pięciokrotnie giętym wzmocnieniem i unikalnym dostępnym tylko u nim kształtem okna). I dlatego nie będę ich wyręczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2905 05.05.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 O to zapytaj sprzedawców "najlepszej" firmy na świecie. Sorry za złośliwość - ale całkiem niedawno miałem okazję chwilę pogadać z jakimś dilerem i jestem przerażony - mają porobioną marketingową papkę z mózgów (są zaślepieni pięciokrotnie giętym wzmocnieniem i unikalnym dostępnym tylko u nim kształtem okna). I dlatego nie będę ich wyręczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 05.05.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 A mnie zastanawia jedna rzecz. Skoro przy koncepcie z szyba Ug 0,7 maja Uw=1,1, to ile maja z szyba 1,0 lub 1,1?? Mieszczą sie w Uw 1,3?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 06.05.2015 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 A mnie zastanawia jedna rzecz. Skoro przy koncepcie z szyba Ug 0,7 maja Uw=1,1, to ile maja z szyba 1,0 lub 1,1?? Mieszczą sie w Uw 1,3?? Pytanie także dla jakiego rodzaju/rozmiaru okna podane te Uw? Zapewne dla "referencyjnego" ale czy tylko takie są montowane w domach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 06.05.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 O to zapytaj sprzedawców "najlepszej" firmy na świecie. Sorry za złośliwość - ale całkiem niedawno miałem okazję chwilę pogadać z jakimś dilerem i jestem przerażony - mają porobioną marketingową papkę z mózgów (są zaślepieni pięciokrotnie giętym wzmocnieniem i unikalnym dostępnym tylko u nim kształtem okna). I dlatego nie będę ich wyręczał. Fin, co prawda ja też uważam, że większość sprzedawców Oknoplastu nie posiada odpowiedniej wiedzy technicznej, ale ich przekonanie do sprzedawanego produktu jest dla mnie imponujące, a to raczej zaleta niż wada. Przekonanemu sprzedawcy łatwiej przekonywać innych. Nieprzekonany będzie kluczył i motał. Teraz piłka jest po stronie nabywców, czy potrafią to nie zawsze słuszne przekonanie osłabić albo poddać pod uzasadnioną wątpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 09.05.2015 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Fin, co prawda ja też uważam, że większość sprzedawców Oknoplastu nie posiada odpowiedniej wiedzy technicznej,. Test, a zapytam inaczej. Jaką wiedzę techniczną powinien posiadać "sprzedawca" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.05.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Jaką wiedzę techniczną powinien posiadać "sprzedawca" ?? Niezbędną do pełnej, rzetelnej prezentacji produktu i jego zastosowania w odniesieniu do wymagań krajowych i obiektowych oraz oczekiwań nabywcy, a także porównania konstrukcji własnej do konkurencyjnych. Wolną od uogólnień, przeinaczeń i niedopowiedzeń. Podsumowując, powinien posiadać wiedzę podstawową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 09.05.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Niezbędną do pełnej, rzetelnej prezentacji produktu i jego zastosowania w odniesieniu do wymagań krajowych i obiektowych oraz oczekiwań nabywcy, a także porównania konstrukcji własnej do konkurencyjnych. Wolną od uogólnień, przeinaczeń i niedopowiedzeń. Podsumowując, powinien posiadać wiedzę podstawową. Ładnie napisane Czyli w skrócie powinien przejść szkolenia od produkcji poprzez montaż aż do sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.05.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Czyli w skrócie powinien przejść szkolenia od produkcji poprzez montaż aż do sprzedaży Z tą produkcją, to może przesada, ale na pewno powinien poznać z bliska wszystkie procesy produkcyjne i ich wpływ na wartość produktu.I nie chodzi tu o godzinną wizytę na hali:-). Reszta zagadnień jest obowiązkowa i nie wystarczy jedno szkolenie. Budowanie i podnoszenie kompetencji to proces ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 10.05.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Reszta zagadnień jest obowiązkowa i nie wystarczy jedno szkolenie. Budowanie i podnoszenie kompetencji to proces ciągły. Czyli raczej masz na myśli doradcę techniczno-handlowego a nie tylko sprzedawcę A uczyć się trzeba cały czas. To się jak najbardziej zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Czyli raczej masz na myśli doradcę techniczno-handlowego a nie tylko sprzedawcę A to dziwny podział ról. Jak to rozumieć? Sprzedawca w branży okiennej wykonuje inne czynności niż doradca techniczno-handlowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 10.05.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 A to dziwny podział ról. Jak to rozumieć? Sprzedawca w branży okiennej wykonuje inne czynności niż doradca techniczno-handlowy? Mam wrażenie, że byśmy chcieli doradców techniczno-handlowych. a wbrew pozorom w naszej - i nie tylko naszej - branży jest bardzo dużo sprzedawców. Czyli umieją sprzedać, ale nie do końca wiedzą co sprzedają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Czyli umieją sprzedać, ale nie do końca wiedzą co sprzedają Jarku na nieszczęście Twoje i innych producentów "umieją sprzedać" często ogranicza się do proponowania najniższej ceny. Czy to jest umiejętność sprzedaży? Sztuką jest sprzedać okno w cenie odpowiadającej jego wartości a tę trzeba umieć określić i... opowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 10.05.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Jarku na nieszczęście Twoje i innych producentów "umieją sprzedać" często ogranicza się do proponowania najniższej ceny. Czy to jest umiejętność sprzedaży? Sztuką jest sprzedać okno w cenie odpowiadającej jego wartości a tę trzeba umieć określić i... opowiedzieć. Nie powiedziałbym, że to na moje "nieszczęście". Moi klienci (dilerzy) coraz częściej wymieniają okna, które nie wytrzymują nawet 5 lat. A co za tym idzie, to wpływa pozytywnie na moją produkcję. Przykre to, ale taka jest prawda. Poza tym cena nie zawsze odzwierciedla jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Poza tym cena nie zawsze odzwierciedla jakość. Cena jeśli już coś odzwierciedla, to raczej wartość produktu niż jego jakość, gdyż ta związana jest z oczekiwaniami nabywcy. Dla nabywcy każde okno spełniające jego oczekiwania będzie oknem o dobrej (wysokiej) jakości. Jeżeli oczekiwania nabywcy co do produktu są nikłe, to w praktyce nawet najpodlejszy produkt będzie przez niego postrzegany jako towar o odpowiadającej mu jakości, czytaj "wysokiej jakości". Stąd potem biorą się te bzdury o szukaniu najkorzystniejszego balansu ceny do jakości i zakup jakichś wyhodowanych okien:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 10.05.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 dobre kolego T12345T i jakże prawdziwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 dobre kolego T12345T i jakże prawdziwe Ja bym się nie cieszył. Oczekiwania nabywców co do okien są i długo będą niewygórowane, bo punkty sprzedaży obsiedli "sprzedawcy" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts