QIM 07.05.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Jak już ktoś wcześniej pisał: montaż pompy to nie jest magia. jedynym problemem jest nie tylko dobranie pompy, DZ ale też ogrzewania w domu . Prawidłwe dobranie tych elementów jest kluczem do niskich kosztów eksploatacji. "Skręcenie" wszystkiego to już "kosmetyka" Z obliczaniem DZ jest tak, że zakłada się 3x powierzchnie domu przy rozpatrywaniu jego montażu (czy nie braknie nam działki)ale wcale tak nie musi być. Kolektor czy poziomy czy pionowy dobiera się do mocy chłodniczej pompy a nie do powierzchni domu, czy mocy pompy. Nie każda pompa nazywana 11kW będzie miała taką samą moc chłodniczą. Ponadto w zależności od gruntu (szczególnie przy poziomym DZ) można wyciągnąć od 10W do 40 W z mb a przy odwietrach od 25-80 W z mb, zatem rozbieżności mogą być spore. Nadmierne przewymiarowanie DZ dla mnie nie ma sensu, chyba, że ktoś tak lubi W jaki sposób ocenisz, ile "da się wyciągnąć" z gruntu? Jak stwierdzić, który kolektor będzie lepszy w danym zastosowaniu? Wreszcie chodzi tu głównie o to, żeby ciąć koszty. W jaki sposób zatem to pogodzić? Edytowane 7 Maja 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 07.05.2015 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 W jaki sposób ocenisz, ile "da się wyciągnąć" z gruntu? Jak stwierdzić, który kolektor będzie lepszy w danym zastosowaniu? Wreszcie chodzi tu głównie o to, żeby ciąć koszty. W jaki sposób zatem to pogodzić? badanie geotechniczne? Można samemu zrobić kilka wykopów "badawczych" w kilku miejscach gdzie planuje się DZ poziome ja osobiście wiedziałem że będzie glina - czyli idealny teren pod DZ poziome - po wykopach po fundamentach - to raz, dwa - prawie wszystkie okoliczne działki oprócz mojej zostały wyeksploatowane z gliny - w pobliżu była kiedyś cegielnia, więc spodziewałem gliny tak czy siak wiedząc jaki grunt zalega, można obliczyć ile trzeba kolektora zrobić http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2011/01/W%C5%82asno%C5%9Bci-termiczne-grunt%C3%B3w.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 07.05.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Jestem zwolennikiem kolektorów pionowych. Poziome są tańsze i do samodzielnego wykonania. Pompy powietrzne są coraz wydajniejsze a i zima nas ostatnio oszczędza. Przy odwiertach sprawdzamy litologię na mapach geologicznych. Przy poziomym jest znacznie łatwiej bo jak wykopiesz to zobaczysz Z różnych rodzajów gruntu uzyskasz różną moc. Można tabele znaleźć w necie. My korzystamy z wytycznych PORT PC ale to będą najprawdopodobniej te same informacje co można wygooglować. Najstabilniejszy jest pionowy ale dobrze dobrany, wykonany i eksploatowany poziomy też zda egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmason 08.06.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Ja ugryzłem temat w taki sposób, że udało mi się kupić używaną pompę ciepła, poprezentacyjną z Niemiec. Pompa to Viessmann Vitocal 300g i kosztowała 8500zł +koszt transportu własnym samochodem, (jakieś 300zł+100zł dla brata za pomoc:). Pompa jest z 2012 roku, miała troche przebiegu, ale stwierdziłem, że jeżeli cokolwiek w niej nawali, to znajdę używane części zamienne do tego banalnie prostego urządzenia oraz chłodnika który będzie w stanie zadbać o obieg gazowy sprężarki. Dolne źródło to 750 m rury PE 32 w postaci 5 spiral. koszt DZ wraz z koparką i 400l glikolu propylenowego około 6000zł. A więc koszt pompy ciepła 9500zł+6000zł, wszystkie obliczenia odnośnie doboru pompek obiegowych, wymiennika poziomego itd. wykonałem sam bazując na materiałach viessmann oraz producentów pomp znalezionych w internecie itd. Moc pompy ciepła to 8,3kW mocy grzewczej, dobrana na 100% szczytowego zapotrzebowania domu, OZC i symulację zrobił znajomy projektant, za cenę 400zł. Po wszystkich obliczeniach i doborach, znalazłem hydraulika który poskładał wszystkie rurki według mojego projektu, podłączył pompę ciepła, zbiornik buforowy 1000l i na CWU 300l z podwójna wężownicą oraz napełnił układ dolnego źródła. Koszt jego pracy to było jakies 2500zł + 2500zł za armaturę. Pompa działa, roczne koszty ogrzewania domu 160m2 (standard energooszczędny) + CWU + wentylacji z odzyskiem to +/- 1400-1500zł. Dodatkowy plus sterownika pompy Viessmann jest taki, że posiada interfejs LONWorks, dzięki czemu mogę zintegrować moją pompę z systemem automatyki budynkowej, nowe pompy ciepła mniej renomowanych producentów, które są droższe niż moja używana, nie maja takich możliwości. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez piotrmason Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts