Ssss 05.05.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Witam. Mam pytanko o przepływy i dobór pompy. Kupuje mieszkanie bez dostępu do gazu ziemnego i myślę o kominku z płaszczem wodnym z małym buforem 750l z wężownicą do cwu.Źródło mam już obmyślone, ale teraz potrzebuję pomocy w doborze pompy do instalacji grzejnikowej. Chciałem zrobić to "minimalistycznie" założyć jak najmniejszą pompkę ze względu na zużycie prądu i myślałem o pompce dedykowanej do CWU - LFP ERGA. Tylko pytanie czy wydoli. Bufor miałbym w centralnej części mieszkania a do każdego grzejnika poleciałbym z rozdzielacza (z przepływomierzami?).Instalacje ciągnąłbym z pexa- do najdalszego grzejnika jest 8m. Tylko jakie opory stawiają grzejniki i rury, rozdzielacz, ile to wychodzi w metrach słupa wody. Pompka ma jedyne 09m3/h przy 1,1H. Teraz pytanie jaki musi być przepływ przez grzejnik i jaki będzie stawiał opór, myślałem o grzejnikach dolnozasilanych ale mniejsze opory mogłyby mieć chyba boczne z zaworami termostatycznymi "do ogrzewania grawitacyjnego".Gdzieś wyczytałem że prędkość przepływu powinna się wachać w granicach 0,1-0,2ms to wychodzi ok 60l na godzinę ale nie wiem czy to prawda.Czy jest ktoś w stanie obliczyć taką instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 05.05.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 A to nie można kupić zwykłej energooszczędnej pompy obiegowej CO i najniższego "biegu" ustawić? Jeśli nie wydoli z ogrzewaniem, po prostu zwiększysz wydajność. Skąd pomysł na urządzanie kotłowni w środku domu? Ile metrów ma to mieszkanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.05.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 zwykła pompa bierze od kilku watów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 06.05.2015 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Mieszkanie ok 75m, ogrzewanie to kominek z płaszczem+ ew. grzałka na drugą taryfę w buforze. Kotłownia jest tam gdzie jest na to miejsce.A pytanie o użycie takiej właśnie pompy kieruje też ze względu na to, że natykam się często na to że trzeba zmieścić pompę w szafce podtynkowej, w której miejsca za dużo nie ma, plus niska cena i niskie zużycie prądu - do 9w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.05.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 alpha 2 l 25-40 mogę Ci sprzedać za 375zł, bierze od 5W, więc cena i zużycie to nie argumentporównując z cyrkulacyjna up15-14b to jest z pol centymetra dłuższaniestety na długość 130mm są drozsze o 100potrzebny przepływ liczy sie chyba ze wzoru 0,86*moc/różnice temp. miedzy zasilaniem i powrotemnp.10kW70-55=150,86*10/15=0,57 ale należy to odnieść do oporów instalacji i sprawdzić na wykresie pompy, gdzies czytałem ze dla małych instalacji opory można przyjąć...na starych grawitacyjnych około metra a nawet mniej przy nwszych pompowych około 2m nawet 3, najlepiej policzyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 06.05.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Mieszkanie ok 75m, ogrzewanie to kominek z płaszczem+ ew. grzałka na drugą taryfę w buforze. Kotłownia jest tam gdzie jest na to miejsce. A pytanie o użycie takiej właśnie pompy kieruje też ze względu na to, że natykam się często na to że trzeba zmieścić pompę w szafce podtynkowej, w której miejsca za dużo nie ma, plus niska cena i niskie zużycie prądu - do 9w. Może warto najpierw chociaż zgrubnie oszacować zapotrzebowanie na ciepło tego mieszkania? Dla mnie "mieszkanie" oznacza część budynku wielorodzinnego, bloku itp. Czy strop jest przystosowany do obciążenia praktycznie punktowo około 1 toną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 07.05.2015 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) alpha 2 l 25-40 mogę Ci sprzedać za 375zł, bierze od 5W, więc cena i zużycie to nie argument porównując z cyrkulacyjna up15-14b to jest z pol centymetra dłuższa niestety na długość 130mm są drozsze o 100 potrzebny przepływ liczy sie chyba ze wzoru 0,86*moc/różnice temp. miedzy zasilaniem i powrotem np. 10kW 70-55=15 0,86*10/15=0,57 ale należy to odnieść do oporów instalacji i sprawdzić na wykresie pompy, gdzies czytałem ze dla małych instalacji opory można przyjąć... na starych grawitacyjnych około metra a nawet mniej przy nwszych pompowych około 2m nawet 3, najlepiej policzyc Dzięki, mam gdzie kupić, chociaż cena naprawdę dobra. Kwestia tego, kto mi to policzy (kiedyś się tego uczyłem, ale jak tej wiedzy nie używałem to jakoś zanikła, a zeszytów brak:/) QIM Strop wytrzyma. Zapotrzebowanie ok. 5kw, bardzo ciepłe mieszkanie w starej kamienicy. Edytowane 7 Maja 2015 przez Ssss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.05.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 czyli musi przepompować jakieś 300 itrów na godz. przy różnicy temp. 15 stopniczyli maksymalny opór instalacji 0,9mkwestia dobrania średnic żeby nie było dużego oporuhttp://www.is.pw.edu.pl/~michal_strzeszewski/ioiw/hydraulikaie masz grzejników i jaka maksymalna moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 07.05.2015 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Myślałem żeby pójść z rodzielacza zminimalizowałoby to opory. Łącznie 6:2x 22-60x401x 22-60x921x 22-60x1001x 22-60x1321x 600x1800 (łazienkowy) Dzięki za lekturę, mam nadzieję, że będę miał chwilę żeby się w niej zagłębić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.05.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Może to trochę poza tematem, ale jestem ciekaw, jakie są motywy wyboru takiego (wcale nie taniego) źródła ciepła dla takiego obiektu.Wiesz może, ile metrów przestrzennych drewna potrzeba Ci będzie na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ssss 07.05.2015 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Motyw - jarać lubię!!! kominka używam więc wiem co się z tym wiążę. Mam odłożone ponad 20m3 drewna co roku uzupełniam po 10. Teraz drewno trochę podrożało i buk mnie będzie kosztował z 1200zł. Przywiezienie, pociachanie i porąbanie tych 10m wcale tak dużo czasu nie zajmuje- tylko trzeba to lubić i nie robić wszystkiego na raz. A jak będę stary i nie będę miał siły to założe kocioł elelktryczny i będę grzał w 2 taryfie. Odczuwam jakbyś chciał mi udowodnić że twoja racja jest najtwojsza, a to tylko temat o przepływie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 07.05.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Jeszcze jej nie poznałeś, a już myślisz, że jest najmojsza? A tak poważnie, to byłem ciekaw, czy brałeś wcześniej wspomniane kwestie pod uwagę przy wyborze sposobu ogrzewania. Już wiem, że tak. A w kwestii przepływu i pompy już się wypowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts