romcost 05.05.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Witam serdecznie,Jestem od niedawna posiadaczem domu piętrowego, podpiwniczonego z 1976 roku. Dom ma płaski stropodach (cieknący) i wymaga dużego remontu. m.in. okazało się, że piec C.O. nadaje się jedynie na złom. Planuję zakup nowego pieca węglowego (nie mam jeszcze gazu w budynku) ale zastanawiam się nad jego mocą. Z informacji jakie znalazłem w internecie, to dla tego roku budowy przyjmuje się zapotrzebowanie na energię w wysokości 250W/m2, czyli w moim przypadku 120*250W = 30kW (!!!). Jednak w domu tym będę wymieniał okna na plastiki i planuję docieplenie stropu 15 cm styroduru (w miejsce żużla czy jeszcze innego świństwa). Jak obliczyć w tej sytuacji zapotrzebowanie na energię i jaki kocioł węglowy kupić ? (W późniejszych latach planuję też ocieplenie budynku, ale to za kilka lat). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/200653-ocena-zapotrzebowanie-na-energi%C4%99-budynku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts