fiukis 06.05.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Witam posiadam kocioł grzewczy o mocy 18KW, niestety ilośc spalanego opału w okresie grzewczym wydaje mi się bardzo duża (palone głównie drzewem) i taki kocioł był zamawiany (pod drzewo) , moje pytanie brzmi czy mogę rozpalać w takim kotle od góry.Czy przy paleniu drzewem jest sens rozpalania od góry, bo jeśli opał cały się wypali to kolejne podkładanie musi nastąpić a wtedy to już nie jest spalanie górne Na ostatnich trzecich drzwiczkach znajduje się dopływ wtórnego powietrza, piec nie posiada żadnego nadmuchu , dodatkowo często jest tak że piec jest oklejony i brudny (wygląda jakby smołą był wysmarowany od środka) , dotychczas było palone od dołu Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.05.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Przepraszam a te zdjęcia to z jakiego filmu???. Matko Spielberg horror.Palisz drzewem z lasu np sosną???Czy drewnem siakimś tam???. Taka mała różnica.Kumin czysty???. Skoro piszesz ,że opału czyli drzewa :)idzie ci bardzo dużo to cug jest..Zapewne za chwilę usłyszysz odpowiedź konkretna ale zanim ..dziwi mnie ,że nikogo nie wezwiesz by temu się przyjrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiukis 06.05.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Sosną rzadko, zazwyczaj bóg, dąb, brzoza , Ciąg jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 06.05.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Wydaje mi się ,że ty w tym kotle nie palisz ale pieczesz.Ścianki bym przeczyścił.Wezwał kominiarza.Kotlarza -fachowca.Jak branża FM mówi sprawdziłbym dokładnie ciąg.Wentylację.Wybacz jak ja się cieszę ,że nie mam takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiukis 06.05.2015 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Komin był czyszczony około 2 miesiące temu, ale powiedz jest możliwość aby palić górnym spalaniem ? edit: A czy jak będę sprawdzał szczelność kotła (wrzucając gazetę do środka kotła) to czopuch od komina ma być otwarty czy zamknięty ? Edytowane 12 Maja 2015 przez fiukis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts