Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki posiadam kocioł górngo czy dolnego spalania?

fiukis

Recommended Posts

Witam posiadam kocioł grzewczy o mocy 18KW, niestety ilośc spalanego opału w okresie grzewczym wydaje mi się bardzo duża (palone głównie drzewem) i taki kocioł był zamawiany (pod drzewo) , moje pytanie brzmi czy mogę rozpalać w takim kotle od góry.Czy przy paleniu drzewem jest sens rozpalania od góry, bo jeśli opał cały się wypali to kolejne podkładanie musi nastąpić a wtedy to już nie jest spalanie górne Na ostatnich trzecich drzwiczkach znajduje się dopływ wtórnego powietrza, piec nie posiada żadnego nadmuchu , dodatkowo często jest tak że piec jest oklejony i brudny (wygląda jakby smołą był wysmarowany od środka) , dotychczas było palone od dołu

Proszę o pomoc

DSC_0201.jpgDSC_0202.jpgDSC_0203.jpg

Przepraszam a te zdjęcia to z jakiego filmu???. Matko Spielberg horror.Palisz drzewem z lasu np sosną???Czy drewnem siakimś tam???. Taka mała różnica.Kumin czysty???. Skoro piszesz ,że opału czyli drzewa :)idzie ci bardzo dużo to cug jest.;).Zapewne za chwilę usłyszysz odpowiedź konkretna ale zanim ..dziwi mnie ,że nikogo nie wezwiesz by temu się przyjrzał.

Komin był czyszczony około 2 miesiące temu, ale powiedz jest możliwość aby palić górnym spalaniem ?

edit:

A czy jak będę sprawdzał szczelność kotła (wrzucając gazetę do środka kotła) to czopuch od komina ma być otwarty czy zamknięty ?

Edytowane przez fiukis