Ifarrg 06.05.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Jak w temacie, ale kilka pytań dosyć poważnych mam. Dom 195 m2, 20 cm grafit ściany, 15 cm cs 80 podłoga, 20 cm Eps 40 strop zelbetowy, poddasze nieużytkowe, rekuperator, dobre okna - tak to wygląda u mnie. W planach pompa gruntowa 10 kw inwerterowa i kilka pytań: 1. Instalator zamontował dwie szafki przygotowane pod rozdzielacze na rurach PP stabi glass 32x 4,4, które są podciągnięte do kotłowni. Każda rura zasilająca i powrotna ma długość około 3m. W kotłowni pewnie zostaną spięte jakąś rurą o jeszcze większej średnicy i doprowadzone do pompy. Rozdzielacze będą 12 sekcyjne lub delikatnie mniejsze. Pętle w okolicach 80m. Czy średnica rury 32 x 4,4 jest ok? 2. W załączeniu dwa rysunki , w których wstępnie narysowałem jak ja bym widział wyprowadzenie rurek OP z rozdzielaczy. Na parterze drzwi do pomieszczenia, gdzie jest rozdzielacz są wąskie, więc tym bardziej zależy mi na zrobieniu tego dobrze. Czy możliwe jest zasilanie i powrót pętli OP przez ściany ? Mała dziurka, później zapianowana bądż zarzucona zaprawą (wtedy na rurki otulina). Można ? 3. Pex Al Pex, PE-RT Al PERT, Pert Blue Floor, Alupex... Które tak na prawde najlepiej nadają sie do ogrzewania podłogowego? Edytowane 6 Maja 2015 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 08.05.2015 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Hmm, nikt tak nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 09.05.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 1. średnica 32x4,4 powinna wystarczyć bez problemu. 2. Rury mogą przechodzić przez przegrody budowlane, najlepiej je zabezpieczyć, oczywiście nie powinny przechodzić przez przewody kominowe jak to zaznaczyłeś na rysunku 3. warto zainwestować w rurę dobrej jakości (markowej) - w końcu wykonujesz to raz na całe życie. Osobiście z oferty KAN oferuje zawsze rury PE-RT Blue Floor - jest to typowa rura przeznaczona dla instalacji ogrzewania podłogowego, dobrze się układa - jest elastyczna, wykonana z materiałów najwyższej jakości, produkt w 100% polski. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 12.05.2015 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Rury mogą przechodzić przez przegrody budowlane, najlepiej je zabezpieczyć, oczywiście nie powinny przechodzić przez przewody kominowe jak to zaznaczyłeś na rysunku No to dobrze, bo bez tego była by sieka w drzwiach. A rurki tylko na rysunku przechodza przez komin. W rzeczywistości tam nic nie ma ;P warto zainwestować w rurę dobrej jakości (markowej) - w końcu wykonujesz to raz na całe życie. Osobiście z oferty KAN oferuje zawsze rury PE-RT Blue Floor - jest to typowa rura przeznaczona dla instalacji ogrzewania podłogowego, dobrze się układa - jest elastyczna, wykonana z materiałów najwyższej jakości, produkt w 100% polski. No i ja o nich myślałem i na razie tak się składa, że KAN ma być u mnie Tylko też nastawiałem się na BF fi 18. A że potrzebne będą pętle 10 cm rozstawu, to projektant nie dal BF a 16 cm rury PE-RT (LPE-DOWLEX). No i teraz pytanie do Ciebie - czym te rury się różnią i jaki jest minimalny rozstaw rury BF 18? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 12.05.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 1. średnica 32x4,4 powinna wystarczyć bez problemu. 2. Rury mogą przechodzić przez przegrody budowlane, najlepiej je zabezpieczyć, oczywiście nie powinny przechodzić przez przewody kominowe jak to zaznaczyłeś na rysunku 3. warto zainwestować w rurę dobrej jakości (markowej) - w końcu wykonujesz to raz na całe życie. Osobiście z oferty KAN oferuje zawsze rury PE-RT Blue Floor - jest to typowa rura przeznaczona dla instalacji ogrzewania podłogowego, dobrze się układa - jest elastyczna, wykonana z materiałów najwyższej jakości, produkt w 100% polski. Pozdro. Jaka jest zywotnsc proponowanych przez ciebie rurek i ile gwarancji daje producent????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 13.05.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Generalnie średnica jak i rozstaw zależny jest od niezbędnej mocy jaką mamy uzyskać z instalacji OP. Rura PE-RT (LPE-Dowlex) wykonana jest z polietylenu PE-RT typu II który stosowany jest głównie na instalacje grzejnikowe (wyższe temp. zasilania) - z tego też tytułu jest to rura stosunkowo sztywniejsza niż rury Blue Floor. Rura PE-RT Blue Floor wykonana jest polietylenu PE-RT typu I który i przeznaczona jest tylko i wyłącznie dla instalacji niskotemperaturowych (max. 70st. i 6 bar): podłogowe, ścienne itp. - dzięki temu materiałowi jest to rura bardziej elastyczna i tym samym łatwiejsza dla układania pętli grzewczych. W obu przypadkach, czyli rury Blue Floor jak i zwykłe PE-RT (LPE-DOWLEX) posiadają max. promień gięcia = 5 średnic zew. - rura o średnicy 18x2 może być wygięta w łuk o promieniu 9 cm (czyli mamy min. rozstaw 18 cm). Natomiast zwróć uwagę że w przypadku układania pętli w tzw. ślimaka nie jest to problemem, rury układane są trochę innym sposobem. Generalnie w przypadku zastosowania rur BF możesz uzyskać rozstaw 10 cm, pytanie tylko czy jest to zasadne, co już trochę wątpię. Zaznaczam też że rury Blue Floor występują w dwóch średnicach 16x2 i 18x2. Popatrz tu (strona 5): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/poradnik-ogrzewanie-podlogowe-tablice-obliczeniowe.pdf Wydajności Ogrzewania Podłogowego - wylewka 4,5 cm ponad rurą - Średnica 18×2,0; tzasilania = 35ºC, tep. w pom. = 20st. Cprzy wykładzinie ceramicznej i rozstawie rury 10 cm masz ok. 91 W/m2 mocy grzewczejprzy panelach i tych samych warunkach jak wyżej masz ok. 54 w/m2 Wszystkie rury marki KAN-therm objęte są standardowo 10-letnią gwarancją materiałową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 31.08.2015 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jeszcze jedno krótkie pytanie. Układając samemu ogrzewanie podłogowe pierwszy raz lepiej wybrać rury Blue Pert 16x2 czy pert-al-pert 16x2? Róznice w cenie mam pomijalną, chodzi tylko o układnaie , trwałość i ogólnie chciałbym to, co pewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts