samotnik 06.05.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Mam na działce studzienkę wodociągową, a w niej licznik i kranik, mam umowę z przedsiębiorstwem wodociągowym i korzystam sobie z tej wody do celów ogrodniczych. Działka jeszcze pusta, wkrótce zaczynam budowę domu i zachodzę w głowę, czy muszę jeszcze robić jakiś kolejny projekt (i co za tym idzie - znowu mapa, projektant, zgłoszenie, pieczątki itp) żeby od studzienki pociągnąć wodę do domu? Wszystko odbywa się wyłącznie na mojej działce. Nie wiem, czy to ma znaczenie - w projekcie domu mam na planie zagospodarowania terenu naniesiony przebieg peszla między studzienką a domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.05.2015 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Dopytaj projektanta - umowa z "Wodociągami" to jedno (co z kanalizacją, jeśli jest? Oddzielna umowa, aneks?), natomiast mapki powykonawcze z przebiegiem instalacji to osobny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 06.05.2015 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Kanalizacji nie ma, więc teoretycznie, jeśli nie ma obowiązku prawnego projektu/zgłoszenia w takiej sytuacji, to z przedsiębiorstwem zostałoby mi tylko zgłoszenie, że zamieszkałem w domu (zmienią taryfę na tańszą). Kierownik budowy nie ma wyraźnego zdania, twierdzi, że lepiej zgłosić. Wg mnie definicja przyłącza mówi o odcinku między siecią a moją instalacją. No to właśnie już mam, a reszta za studzienką jest wg mnie moją instalacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.05.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Oczywiście, że Twoja - dlatego napisałem o pytaniu projektanta/instalatora - musi w projekcie instalacji w domu ująć odcinek po za domem - pytanie jak to zakwalifikuje. No i kwestia mapek po-wykonawczych - geodeta nanosi faktyczny przebieg rur w ziemi. To może Ci się kiedyś przydać - np będą budować gazociąg/kanalizację i zechcesz się podłączyć - wykonawca uzgadnia projekt (ZUD), pracuje na aktualizowanych mapkach geodezyjnych i widzi Twoją wodę. Nawet, jeśli kopara coś uszkodzi, to wykonawca naprawia. Jeśli wodociągu na mapce brak - naprawi na Twój koszt Edytowane 6 Maja 2015 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 22.06.2015 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Wodę możesz doprowadzić do domu sam , ale i tak geodeta będzie musiał nanieść na mapkę przebieg podłączenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts