Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam studzienkę wodociągową - czy potrzebuję dalszych formalności?

samotnik

Recommended Posts

Mam na działce studzienkę wodociągową, a w niej licznik i kranik, mam umowę z przedsiębiorstwem wodociągowym i korzystam sobie z tej wody do celów ogrodniczych. Działka jeszcze pusta, wkrótce zaczynam budowę domu i zachodzę w głowę, czy muszę jeszcze robić jakiś kolejny projekt (i co za tym idzie - znowu mapa, projektant, zgłoszenie, pieczątki itp) żeby od studzienki pociągnąć wodę do domu? Wszystko odbywa się wyłącznie na mojej działce.

Nie wiem, czy to ma znaczenie - w projekcie domu mam na planie zagospodarowania terenu naniesiony przebieg peszla między studzienką a domem.

Kanalizacji nie ma, więc teoretycznie, jeśli nie ma obowiązku prawnego projektu/zgłoszenia w takiej sytuacji, to z przedsiębiorstwem zostałoby mi tylko zgłoszenie, że zamieszkałem w domu (zmienią taryfę na tańszą).

Kierownik budowy nie ma wyraźnego zdania, twierdzi, że lepiej zgłosić. Wg mnie definicja przyłącza mówi o odcinku między siecią a moją instalacją. No to właśnie już mam, a reszta za studzienką jest wg mnie moją instalacją...

Oczywiście, że Twoja - dlatego napisałem o pytaniu projektanta/instalatora - musi w projekcie instalacji w domu ująć odcinek po za domem - pytanie jak to zakwalifikuje. No i kwestia mapek po-wykonawczych - geodeta nanosi faktyczny przebieg rur w ziemi.

To może Ci się kiedyś przydać - np będą budować gazociąg/kanalizację i zechcesz się podłączyć - wykonawca uzgadnia projekt (ZUD), pracuje na aktualizowanych mapkach geodezyjnych i widzi Twoją wodę. Nawet, jeśli kopara coś uszkodzi, to wykonawca naprawia. Jeśli wodociągu na mapce brak - naprawi na Twój koszt :)

Edytowane przez przemo1

• 1 month później...