jaaa 06.05.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) Mieszkam w bloku, trochę denerwuje mnie hałas dolatujący z innych mieszkań. Chciałbym sobie zrobić jeden cichy pokój. Zależy mi na tym aby nie dolatywał dźwięk z innych mieszkań, jak i na tym aby dźwięki z mojego pokoju były tłumione(lubię słuchać głośno muzykę). Na podłodze są panele podłogowe a pod nimi gąbka pod panele. Podłoga by została bez zmian, Na ścianach myślę zrobić konstrukcję z profili aluminiowych, na ścianie położyć wełnę Rockwool a na wierzch płyty G-K. Na suficie myślę przykleić panele akustyczne PS5, lub zrobić sufit podwieszany i dać wełnę. Czy wełna nie będzie pleśniała? raz spotkałem się z błędnym położeniem wełny i po paru latach tam była pleśń/wilgoć/ Czy takie rozwiązanie ma jakiś sens? Z czego dokładnie wybudowany jest blok to nie wiem, ale mieszkańcy mówią, że ściany nośne i stropy to żelbet, a ściany działowe są z cegły. Proszę o poradę. Edytowane 6 Maja 2015 przez jaaa dodanie szczegółów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 07.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Wykonanie przedścianki na ruszcie metalowym z okładziną płyt g-k z wypełnieniem wełną ROCKSONIC SUPER powinno znacznie poprawić izolacyjność akustyczną ścian. Przykładowy montaż można obejrzeć w krótkim filmie na YouTube pod adresem.Skalna wełna mineralna nie chłonie wilgoci z powietrza, jest hydrofobowa (trudnozwilżalna) dzięki dodatkom impregnującym. Bada się dla niej nasiąkliwość wodą co potwierdzają symbole w kodzie wyrobu WS i WL(P). Płyty ze skalnej wełny nie są podatne na korozję biologiczną, czyli nie stwarzają korzystnego środowiska dla rozwoju glonów i grzybów pleśniowych. Jeżeli strop z sufitem na którym leży wełna jest pomiędzy pomieszczeniami o tej samej wilgotności i temperaturze nie potrzeba folii paroizolacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 07.05.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Podłoga bez zmian? Mieszkasz na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof1966 07.05.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Jeżeli nic nie ma docierać do pokoju i nic się nie wydostawać to sama wełna nie wystarczy. problemem będą niskie częstotliwości. A podłoga też byłaby do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adurska 12.05.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 ja mam podobny problem z hałasem ale zastanawiam się nad ułożeniem korka ściennego aby wygłuszyć pokój, stosuje ktoś takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemolo 17.06.2016 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 ja mam podobny problem z hałasem ale zastanawiam się nad ułożeniem korka ściennego aby wygłuszyć pokój, stosuje ktoś takie rozwiązanie? Podłączę się do wątku - a co powiecie na izolatory - np. AKU-PR 140/30 (3cm grubości)? https://www.wyciszamy.net/wyciszanie--sciany-?gclid=Cj0KEQjwv467BRCbkMvs5O3kioUBEiQAGDZHL4-_tX3N49u9AKfhdgj2MPMRsA8XZYtJ--VVxXKNV18aAqmY8P8HAQ Można je kleić na ścianę i potem nawet płyt K-G nie trzeba dawać tylko siatką z klejem wykończyć. Ktoś testował? Też szukam sposobu na wyciszenie kilku ceglanych ścian współdzielonych z sąsiadami w bliźniaku (niestety bliźniak z czasów komuny, a wtedy nikt nie myślał o izolacji i zrobili ścianki chyba z pojedynczej cegły tylko bez dylatacji, itp.). Chciałbym przy okazji jak najmniej pomniejszyć pokój - więc opcja ok. 3-5cm + klej wydaje mi się ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian Przybylski 30.09.2016 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2016 Ustawianie przedścianki i sufitu podwieszanego to dobry pomysł. Sama wełna jednak nie wystarczy, szczególnie przy słuchaniu muzyki, gdzie - jak ktoś słusznie zauważył - wchodzą w grę niskie częstotliwości. Pomysł z izolatorami AKU-PR 140/30 jest częściowo dobry. Tzn. kierunek zastosowania specjalistycznych produktów jest ok, natomiast akurat ten materiał nie jest zbyt masywny (140 kg/m3, dla porównania gips ma ~570 kg/m3). Do tego potrzeba ciężkich materiałów. Proponuję zastosować maty z granulatu gumowego o gęstości 730 kg/m3. Można je dostać np. tutaj: http://allegro.pl/izolacja-akustyczna-74-zl-mkw-1-5-cm-730kg-m3-i6536089906.html Jest tam też filmik z instalacji. Można zobaczyć proces montażu. PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 14.10.2016 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2016 Czy mas sens wygłuszanie pokoju mieszkania w bloku? Tak naprawdę samemu trzeba sobie na to odpowiedzieć, bo w końcu od tego zależy nas własny komfort mieszkania, w wielu przypadkach, zwłaszcza jeżeli mamy mocno hałasujących sąsiadów, jest to jednak dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts