Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszanie pokoju w bloku, czy to ma sens.

jaaa

Recommended Posts

Mieszkam w bloku, trochę denerwuje mnie hałas dolatujący z innych mieszkań. Chciałbym sobie zrobić jeden cichy pokój. Zależy mi na tym aby nie dolatywał dźwięk z innych mieszkań, jak i na tym aby dźwięki z mojego pokoju były tłumione(lubię słuchać głośno muzykę). Na podłodze są panele podłogowe a pod nimi gąbka pod panele. Podłoga by została bez zmian, Na ścianach myślę zrobić konstrukcję z profili aluminiowych, na ścianie położyć wełnę Rockwool a na wierzch płyty G-K. Na suficie myślę przykleić panele akustyczne PS5, lub zrobić sufit podwieszany i dać wełnę. Czy wełna nie będzie pleśniała? raz spotkałem się z błędnym położeniem wełny i po paru latach tam była pleśń/wilgoć/ Czy takie rozwiązanie ma jakiś sens? Z czego dokładnie wybudowany jest blok to nie wiem, ale mieszkańcy mówią, że ściany nośne i stropy to żelbet, a ściany działowe są z cegły. Proszę o poradę. Edytowane przez jaaa
dodanie szczegółów

Wykonanie przedścianki na ruszcie metalowym z okładziną płyt g-k z wypełnieniem wełną ROCKSONIC SUPER powinno znacznie poprawić izolacyjność akustyczną ścian. Przykładowy montaż można obejrzeć w krótkim filmie na YouTube pod adresem.

Skalna wełna mineralna nie chłonie wilgoci z powietrza, jest hydrofobowa (trudnozwilżalna) dzięki dodatkom impregnującym. Bada się dla niej nasiąkliwość wodą co potwierdzają symbole w kodzie wyrobu WS i WL(P). Płyty ze skalnej wełny nie są podatne na korozję biologiczną, czyli nie stwarzają korzystnego środowiska dla rozwoju glonów i grzybów pleśniowych. Jeżeli strop z sufitem na którym leży wełna jest pomiędzy pomieszczeniami o tej samej wilgotności i temperaturze nie potrzeba folii paroizolacyjnej.

• 1 year później...
ja mam podobny problem z hałasem ale zastanawiam się nad ułożeniem korka ściennego aby wygłuszyć pokój, stosuje ktoś takie rozwiązanie?

Podłączę się do wątku - a co powiecie na izolatory - np. AKU-PR 140/30 (3cm grubości)?

https://www.wyciszamy.net/wyciszanie--sciany-?gclid=Cj0KEQjwv467BRCbkMvs5O3kioUBEiQAGDZHL4-_tX3N49u9AKfhdgj2MPMRsA8XZYtJ--VVxXKNV18aAqmY8P8HAQ

Można je kleić na ścianę i potem nawet płyt K-G nie trzeba dawać tylko siatką z klejem wykończyć. Ktoś testował?

Też szukam sposobu na wyciszenie kilku ceglanych ścian współdzielonych z sąsiadami w bliźniaku (niestety bliźniak z czasów komuny, a wtedy nikt nie myślał o izolacji i zrobili ścianki chyba z pojedynczej cegły tylko bez dylatacji, itp.).

Chciałbym przy okazji jak najmniej pomniejszyć pokój - więc opcja ok. 3-5cm + klej wydaje mi się ciekawa.

• 3 months później...

Ustawianie przedścianki i sufitu podwieszanego to dobry pomysł. Sama wełna jednak nie wystarczy, szczególnie przy słuchaniu muzyki, gdzie - jak ktoś słusznie zauważył - wchodzą w grę niskie częstotliwości. Pomysł z izolatorami AKU-PR 140/30 jest częściowo dobry. Tzn. kierunek zastosowania specjalistycznych produktów jest ok, natomiast akurat ten materiał nie jest zbyt masywny (140 kg/m3, dla porównania gips ma ~570 kg/m3). Do tego potrzeba ciężkich materiałów. Proponuję zastosować maty z granulatu gumowego o gęstości 730 kg/m3. Można je dostać np. tutaj:

http://allegro.pl/izolacja-akustyczna-74-zl-mkw-1-5-cm-730kg-m3-i6536089906.html

Jest tam też filmik z instalacji. Można zobaczyć proces montażu.

Pozdrawiam

Sebastian

• 2 weeks później...