nodions 07.05.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam, Chciałbym na działce 250m2 postawić szopę na narzędzia, na granicy działki. Planuje aby miała rozmiar 2,5m na 4m. W tym celu udałem się do gminy. Uzyskałem odpowiedź, że mogę tylko muszę spełnić następujące warunki:1. Jeśli chce postawić szopę na granicy działki, to mam do tego prawo jeśli żaden z boków działki nie przekracza 16m(u mnie spełnione).2. Może mieć to fundament lub może być postawiona na bloczka betonowych.(będzie stało na paru cegłach)3. Ma nie przekraczać 3m wysokości i 25m2 powierzchni(u mnie spełnione)4. Powierzchnia szopy jak i pozostałych utwardzeń na działce ma nie przekraczać 60% powierzchni działki. Aby działka była biologicznie czynna. (spełnione).Dodatkowo w gminie wystarczy to zgłosić i wszystko ok. Niestety kiedy wychodziłem, życzliwa pani stwierdziła, że nie jest tego do końca pewna co mi powiedziała i skierowała mnie do starostwa powiatowego. W starostwie powiatowym usłyszałem następujące wymagania:1. Potrzebny architekt i 4 kopie projektu2. Geodeta3. Ogólnie wszystko co jest potrzebne, aby uzyskać pozwolenie na budowę.4. Cały proces od złożenia zajmie do 60 dni.I aż sobie usiadłem. Teraz chciałbym Was zapytać lub poprosić o poradę. Naprawdę nie wiem co mogę zrobić na własnej działce. Chciałem zwykła szopę nie trwale związaną z gruntem na linii działki, a okazuje się, że jest to droga przez mękę. Na początku miałem taką kupić, w jakimś dużym sklepie taką 2x2 i postawić i po tym co się dowiedziałem, to pewnie i tego nie mógłbym zrobić. Czekam na jakąś podpowiedź z góry dzięki. pozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.05.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Taki obiekt możesz zbudować "na zgłoszenie". Pójdź do Starostwa (gminie nic do tego) weź wniosek, dołącz mapkę z narysowanym budynkiem i oświadczenie, że masz prawo do tej działki i tyle.Składasz, czekasz 30 dni i jak nie ma sprzeciwu możesz budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 20.05.2015 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Też mnie interesuje ten temat. Czyli w starostwie w wydziale budowlanym biorę wniosek, mapka może być ta co mam czy musi być aktualna z wydziału geodezji i czy budynek na mapce mam narysować sama czy musi geodeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.05.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Moim zdaniem na zgłoszenie. Czyli kwitek ze starostwa , potem odręczny rysunek i tyle. Ja tak zgłaszałem studnię. Dorwałem mapę jaka była w pobliżu i sam narysowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 20.05.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 21.05.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Nie tak szybko.Będzie można postawić jeśli zapisy MPZP na to pozwalają.Jeśli nie ma MPZP, trzeba będzie uzyskać WZiZT. Ps. Należy zgłosić zamiar budowy budynku gospodarczego - czyli nazwać zgodnie z art.29 PB.Nazwanie tego "szopą" powoduje, że nie podpada pod przepisy o zabudowie na zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka554 22.07.2020 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Kochani, lepiej samemu zbudować szopę na narzędzia, czy zakupić gotową? Pełno jest tanich ofert, ale zastanawiają mnie jakościowo. Jakieś warte polecenia szopy na narzędzia w małopolsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts