Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może mi ktoś, prosze, poradzić? Będziemy układali plac plac przed halą magazynowa. Płytami jomb. Pytanie: która strona płyty powinna byc na wierzchu? Ta, na której otwory są wieksze, czy ta, gdzie są małe? Wydaje mi sie, że u innych widze to raz tak, raz tak. Płyty układane będą na podsypce ze żwiru. Jężdzic będzie po nich kilka maszyn gąsiennicowych (spycharka, koparki) i kilka kołowych.
https://forum.murator.pl/topic/200700-p%C5%82yty-jombo-kt%C3%B3ra-stron%C4%85-na-wierzch-uk%C5%82ada%C4%87/

Witam.

Szerszą stroną do góry.

Jestes pewien? Mam dwie rozne opinie budowlancow. Jedna, jak mowisz, szersza strona do gory, bo wtedy masa na dole wieksza i wieksza wytrzymalosc. A druga, ze jak damy szersza strona do gory, to plyty beda sie slizgaly/rozlazily po placu a nie staly w miejscu jak nalezy...

Tak jestem pewien.

"Szerszym - wiekszym wymiarem " otworow do gory.

Pewnego czasu gdy pracowalem w duzym zakladzie prefabrykacji plyt betonowych, produkowalismy te plyty w setkach tysiecy. "Robocza! strona tych plyt jest strona, gdzie jest szerszy otwor. Zbrojenie tych plyt i tak jest w samym jej srodku (przynajmniej powinno byc)

Pozdrawiam.