Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Huśtawka w ogrodzie

rol1529

Recommended Posts

Przymierzam się do zrobienia prostego placyku zabaw dla dziecka. Jakaś huśtawka, zjeżdżalnia. Coś jak gotowe zestawy z Castoramy, tylko porządnej jakości ;). Najprawdopodobniej z kantówek 9x9. Domyślam się że taką huśtawkę należałoby zamocować do zabetonowanej kotwy. Na jaką głebokość należałoby lać beton?

/k

Gość Konto usunięte_12*

Chyba nie interesują cię porady fragmentaryczne(?)

Jeśli zależy ci na zdrowiu (i życiu!! :mad:) własnego dziecka, to lepiej "przedobrzyć", niż potem gorzko żałować.

Nawet do takiej banalnej roboty, jak zwykła huśtawka trzeba mieć "conieco" pojęcia o majsterkowaniu i podstawach statyki.

Może najpierw przyjrzyj się konstrukcjom "marketowym", a potem przekroje drewna przemnóż przez 2 i zastosuj solidniejsze okucia, śruby/wkręty

i cięgna, a dopiero wtedy pytaj o umocowanie słupów w gruncie ;)

Gość Konto usunięte_12*

Jeśli już o to chodzi, to wychowałem nie tylko własne dzieci, ale mam już

i wnuki :)

A przecież nie o tym tu mowa, tylko o tym, że nie każdy może być technicznym "bochaterem" we własnym domu, bo brak doświadczenia

(w przypadku pewnych odpowiedzialnych prac) może grozić życiu i zdrowiu domowników (w tym przypadku naszych "skarbów" - dzieci).

Przymierzam się do zrobienia prostego placyku zabaw dla dziecka. Jakaś huśtawka, zjeżdżalnia. Coś jak gotowe zestawy z Castoramy, tylko porządnej jakości ;). Najprawdopodobniej z kantówek 9x9. Domyślam się że taką huśtawkę należałoby zamocować do zabetonowanej kotwy. Na jaką głebokość należałoby lać beton?

/k

Jak zabetonujesz na 50 cm to będzie git malina

Jeśli już o to chodzi, to wychowałem nie tylko własne dzieci, ale mam już

i wnuki :).

Liczba dzieci wychowanych nie jest żadnym wykładnikiem :)

Edytowane przez beatagl