Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Węgarki w oknach - likwidować czy nie

Recommended Posts

Remontuje stary dom, robię nowy tynk i wymieniam okna. W domu mam grube ściany po 60 cm. Nowe okna chce wylicować z murem (energooszczędność). Zastanawiam się czy likwidować węgary.

Jakby ktoś nie widział o co chodzi:

Chodzi o to że ściany przy oknach są delikatnie rozchylone, tzn. wymiar mierzony przy wewnętrznej części ściany jest mniejszy niż przy samym oknie.

Na początku plan był zlikwidować bo:

1) to stare budownictwo

2) teraz nikt tak nie robi

a wnętrze ma być raczej nowoczesne. Oprócz jakiegoś elementu ściany z kamienia.

Teraz zastanawiam się czy warto je likwidować bo czytałem na jakimś forum... że ktoś jednak to robi w nowym domu.

5cm styropianu to żadne ocieplenie jak wysuniesz okna do lica ściany, pomijam już estetykę wnęki okiennej po takim ruchu

Gdyby nie było styropianu to przy wysunięciu okna w stronę zewnętrznego lica zmienia się przebieg tzw. punktu rosy i najczęściej pojawia się już we wnętrzu pomieszczenia a później kolejny watek na FM - GRZYB !!!!

Moim zdaniem wybierz się do architekta czy konstruktora i niech on przeanalizuję sytuację u Ciebie, uwzględniając konstrukcję ściany, kubaturę pomieszczeń, rodzaj i wydolność wentylacji

Nie odpowiem Ci ani TAK ani NIE

Bo jakby coś się działo miałbyś do mnie pretensje, a wróżką nie jestem i nie znam odpowiedzi 100% pewnej

Nie bede mial pretensji :)

Ale żeby mieć dobrze, powinieneś zasięgnąć porady kogoś poważnego (w sensie - z odpowiednimi uparawnieniami). My się mamy znać na oknach a nie konstrukcjach a to co tu czasem powiemy w tyym zakresie to obserwacje działań które zrobili inni.