AntekBoryna 07.05.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Remontuje stary dom, robię nowy tynk i wymieniam okna. W domu mam grube ściany po 60 cm. Nowe okna chce wylicować z murem (energooszczędność). Zastanawiam się czy likwidować węgary. Jakby ktoś nie widział o co chodzi:Chodzi o to że ściany przy oknach są delikatnie rozchylone, tzn. wymiar mierzony przy wewnętrznej części ściany jest mniejszy niż przy samym oknie. Na początku plan był zlikwidować bo: 1) to stare budownictwo2) teraz nikt tak nie robi a wnętrze ma być raczej nowoczesne. Oprócz jakiegoś elementu ściany z kamienia. Teraz zastanawiam się czy warto je likwidować bo czytałem na jakimś forum... że ktoś jednak to robi w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 jeśli nie będziesz ocieplać zapomnij o zmianie położenia okna w murze, oś szyby musi wypadać w połowie szerokości muru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AntekBoryna 07.05.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 A jaki to ma związek ze styropianem? Obecnie mam jakieś 5 cm styropianu. Będę być może kiedyś docieplał. Chce wylicować z murem a nie ze styropianem. Nie rozumiem jednak związku, uświadom mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 5cm styropianu to żadne ocieplenie jak wysuniesz okna do lica ściany, pomijam już estetykę wnęki okiennej po takim ruchu Gdyby nie było styropianu to przy wysunięciu okna w stronę zewnętrznego lica zmienia się przebieg tzw. punktu rosy i najczęściej pojawia się już we wnętrzu pomieszczenia a później kolejny watek na FM - GRZYB !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AntekBoryna 07.05.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Czyli mogę Twoim zdaniem wysunąć to okno do lica muru czy powinienem je zostawić w środku? Mowa oczywiście o 5 cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 07.05.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Moim zdaniem wybierz się do architekta czy konstruktora i niech on przeanalizuję sytuację u Ciebie, uwzględniając konstrukcję ściany, kubaturę pomieszczeń, rodzaj i wydolność wentylacjiNie odpowiem Ci ani TAK ani NIE Bo jakby coś się działo miałbyś do mnie pretensje, a wróżką nie jestem i nie znam odpowiedzi 100% pewnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AntekBoryna 07.05.2015 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Nie bede mial pretensji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.05.2015 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nie bede mial pretensji Ale żeby mieć dobrze, powinieneś zasięgnąć porady kogoś poważnego (w sensie - z odpowiednimi uparawnieniami). My się mamy znać na oknach a nie konstrukcjach a to co tu czasem powiemy w tyym zakresie to obserwacje działań które zrobili inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AntekBoryna 08.05.2015 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 w wracając do tych nieszczęsnych flisów/węgarek likwidować czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 08.05.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Ale żeby mieć dobrze, powinieneś zasięgnąć porady kogoś poważnego (w sensie - z odpowiednimi uparawnieniami) Które słowo jest niezrozumiałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts