Danny1308 07.05.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 (edytowane) Witam Wszystkich, jestem nowy na forum i mam prośbę o pomoc w doborze kotła z podajnikiem na ekogroszek i miał do mojego domu. Chodzi mi głownie o dobranie mocy, ale również i markę. Dom został kupiony przez teściów w grudniu 2001roku ( rozpoczęcie budowy 1997 rok). podaję link http://cieplowlasciwie.pl/wynik/pya i uzupełniam dane: pow. użytkowa po podłodze cześci ogrzewanej około 170mkw, w tym garaż 32mkw, pow. całkowita po podłodze ok. 224mkw, ( w papierach 230mkw, kubatura 640) , nieogrzewane jest poddasze ok. 38mkw, kotłownia 5,42 mkw i pom. na opał z korytarzem ok. 11mkw oraz pomieszczenie gospodarcze na piętrze ok.6,5mkw. Mury zewnętrzne pustak żużlowy 12cm, środek styropian (podobno) 8cm, pustak żużlowy 24cm + tynk typu "baranek".Brak ocieplenia zewnętrznego, dach cztero-spadowy plus dwie "facjatki". Dach zmieniony w zeszłym roku z eternitu na blachodachówkę modułową ( deski,membrana,blacha), nie wiem jak podłoga w piwnicy, ale podłogi na parterze i piętrze oraz strop ocieplone w środku styropianem ok. 3cm. okna w większości plastiki (10 okien ) plus drzwi balkonowe, szyby zespolone wstawione 8 lat temu, piwnica 3 stare drewniane okna. Drzwi wejściowe drewniane stare.Garaż Brama uchylna stalowa ocieplona z drzwiami. Obecnie palone jest w kotle wodno miałowym KWMS 38KW III klasy 4mkw, poj. 170l, od Walendowskich z Pleszewa, od 2002 roku. Piec jest zdecydowanie za duży, gdyż przy paleniu lepszym miałem temperatura nie do opanowania, w domu sauna. Z tego powodu kupuje zawsze średnio kaloryczny miał. W normalne zimy spalam do 5- 5,5 t miału plus kilka metrów drzewa. Piec grzeje również wodę w 100 litrowym poziomym bojlerze (dwie wężownice, żółta pianka) z elektrometu. Instalacja z rur miedzianych ( przy grzejnikach fi15). Niestety mam pomieszane grzejniki żeliwne ze stalowymi, podaję dokładnie wg poziomów:Piwnica - garaż pow. ok.32mkw grzej. żeliwny 400x800 (10 żeber) X2, korytarz ok.7mkw grzej. żel. 400x800, łazienka ok.6,2mkw grzej. żel. 400x800 x2.Parter - korytarz ok. 7,45mkw grzej. żeliwny 600x800 (10 żeber), łazienka 3,36mkw, podłogówka, grzejnik drabinkowy 530x860. Kuchnia 8,16mkw grzejnik stalowy C22 600x600, pok.1 6,78mkw grzej. żel. 600x800 (8 żeb.), pok.2 19,44mkw grzej. stalowy C22 600x1600 ( w tym pokoju drzwi balkonowe), pok.3 11,54 mkw grzej. żel. 600x1200 (12 żeb.)Piętro - korytarz 7,80 mkw grzej. stal. C22 600x800 na odcinku korytarza 1,6mx1m podłogówka, łazienka 4,41mkw podłogówka, grzej. stal. C22 400x500, pok.1 23,20mkw grzej. stal. C22 600x800 x2, pok.2 11,47 mkw grzej. żel. 600x1000 ( 10 żeb.), pok.3 12,4mkw grzj. żel. 600x1000. Grzejniki mają również różne zawory i na razie dobrałem głowice termostatyczne tylko do żeliwnych.Trochę się rozpisałem:)Ponieważ stary kocioł już jest na wykończeniu to chcę go wymienić w najbliższym czasie żeby w zimę w razie awarii nie brać na szybkiego tego co będzie.Teraz moje oczekiwania względem kotła: Oczywiście z podajnikiem, z dodatkowym rusztem żeliwnym bo mam dostęp do drewna z palet itp., żebym mógł w nim wypalić resztę miału, który mi pozostał, a w razie czego i później w przypadku braku ekogroszku. Najlepiej jak by go można było zamówić z bocznym wylotem spalin ze względu na rozmiary i układ mojej kotłowni ( wylot z lewej, podajnik z prawej). Sterownik z opcją automatyki, ale również z możliwością dobowych lub okresowych nastaw. Super by było jak by można było podłączyć do niego bezprzewodowo panel pokojowy.Ogólnie zastanawiam się nad kilkoma producentami :Sekom, Ogniwo, Heitz, Elektromet, Defro - może coś doradzicie?Poza tym chciałbym wymienić bojler na 140l, będzie to neptun kombi z Galmetu lub Venus Plus z Elektrometu.Proszę bardzo o wasze opinie i sugestie. Edytowane 7 Maja 2015 przez Danny1308 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danny1308 07.05.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Chciałem jeszcze dodać, że jeżeli chodzi o kotły Ogniwo i Sekom to proszę o namiary do sprzedawców w okolicach Torunia. Fajnie by też było jak bym mógł je zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danny1308 10.05.2015 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Po przeczytaniu kilku wątków na tym forum zawęziłem wybór kotła do Sztokera, Skampa i Ogniwa. Może teraz ktoś mi doradzi jaką dobrać moc i który jego zdaniem kocioł bedzie najbardziej odpowiedni do mojego domu.. Proszę również o kontakt na priva osoby, które mają w sprzedaży wspomniane kotły w okolicach Torunia.Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.05.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 wejdź sobie na http://www.cieplowlasciwie.plto prosty kalkulator, policz i wklej wynik reszta info na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.05.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Dodam jeszcze do naszej rozmowy PW iz Masz strasznie mieszana instalacje i obowiazkowo musisz zainstalowac zawor 3D lub 4D( mniej sterowalny) bo piszesz ze nie na wszystkich grzejnikach masz termostaty.A i co do kotla ktory zaproponowalem ci na pw to mozesz miec w nim ruszt awaryjny wodny rurowy( lepiej sie sgprawdza niz zeliwny moim zdaniem)Po za tym palnik spala ekogroszek, pellet, owies, mial, ppestki , trociny ,jak rowniez mieszanki tych paliw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 14.05.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Mariusz pewnie piszesz o Tilgnerze ? choć producent i kocioł bardzo porządny to jednak ja gdzieś nie chciałbym wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Św.Mikołaj 14.05.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Mariusz pewnie piszesz o Tilgnerze ? choć producent i kocioł bardzo porządny to jednak ja gdzieś nie chciałbym wodnego. A widzisz wiesiu wyprowadze cie z bledu. Na pw podalem koledze 3 pozadne kotly. S-p,R-EU oraz T. Oczywiscie odradzilem do tego typu domu, oraz mieszanej instalacji zeliwo+ podlogowka+ grzejniki stalowe wspaniale perpetum mobile w 'postaci kotla..............( chyba wiesz jaki mam na mysli) A zapomnialem. Koledze jeszcze dodac ze defro ma nadal problem z wymiennikiem ktory to jest najslabszym ogniwem w tych kotlach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts