beatagl 07.05.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 Witam Chcę zamontować dwa halogeny (naświetlacze) z tylnej strony domu by oświetlać część ogrodu. Mam 12cm ocieplenia (styropian) i ścianę z ceramicznego pustaka, problem w tym, że mam złe doświadczenia w wierceniu w tym pustaku. Podczas montażu listw przypodłogowych większość wierceń kończyła się popękaną strukturą (siateczkowatego) pustaka co w efekcie dawało bardzo słabe trzymanie kołka. To były lekkie listwy a co będzie z cięższym halogenem? Może złe kołki zastosowałam do tych listew (takie mi polecił sprzedawca) Jakie mam zastosować kołki, żeby przywiesić te lampy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 07.05.2015 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2015 musisz użyć czegoś takiego: http://www.przetworstwo-tworzyw.pl/allegro/prien/fotki/fido.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 08.05.2015 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 musisz użyć czegoś takiego: http://www.przetworstwo-tworzyw.pl/allegro/prien/fotki/fido.jpg tylki ze ten slimak jest maly, wyrwie ze styro, ja kupilem do naswietlacza 30w czyli spora patelnia, takke z fischera, srednicy z 5cm, 4szt cos okolo 20zl, naswietlacz zamontowalem na 3 takie slimaki i w miare sie trzyma, tylko ze w welnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Super 08.05.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 najlepie uzyj kotwy chemicznej do pustakow , bedzie trzymac jak diabel . Dobierz tylko odpowiednia dlugosc i zamocuj w pustaku a nie w styropianie . Dodatkowo taka kotwa uszczelni odrazu zrobiony otwor w elewacji . Nie ma lepszego i solidniejszego mocowania w pustaku . Bardz wazne jest dobre wyczyszczenie otworu przed aplikacja chemi bo do kurz sie zywica nie przykleji . Ja przez cienka rurke odkurzam otwor i strzykawka z woda mocze dokladnie wnetrze otworu . po 2 min. mozna aplikowac chemie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 08.05.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Kotwa chemiczna do naswietlacza to delikatny przerost formy... Kołki ala jak ten z foto wystarczą, oczywiście dość szerokie - wiem bo sam mam tak naswietlacz nad bramą zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 08.05.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 ten porotherm to same zalety ma jak nic...kołki po 20zł :stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 08.05.2015 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 A to tych kołnierzy od ślimaków nie będzie widać? bo dość spore są. Byłam pewna, że trzeba wiercić do pustaka. Mam naświetlacze 50W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.05.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Kotwa chemiczna super się sprawdzi. I samochód można powiesić ja tym slimakom nie wierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 08.05.2015 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Poczytała o tych kotwach chemicznych i widzę, że to jest super rozwiązanie, przy dodatkowym zastosowaniu tulei siarkowanej (rożne wymiary) lub docinanej na pożądany wymiar można mocować przez styropian w pustaku z przestrzeniami pustymi i trzyma bardzo mocno. Nie jest to może tanie rozwiązanie bo żywica to około 30 zł , tuleja 1m (do docinania) 25zł + pręt i nakrętki w moim przypadku na 4 otwory w zupełności by wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts