piotr0488 08.05.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Witam, niedługo zaczynam budowę domu i budynku gospodarczego, chcę puścić w ziemi rurę z ciepłą wodą do budynku gospodarczego tak by w zimę niezamarzła. Odległość od budynków 14 m, jakiej rury najlepiej użyć, jak ja ocieplić i oczywiście w rozsądnej kwocie. Znalazłem rurę preizolowaną 32x2.9 ale cena za mb ok 112 zł, jakie rozwiązanie zastosowaliście u siebie i jak to się sprawdza.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 08.05.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Nie będzie to konkretna odpowiedź, jakiej rury użyć, raczej o planowaną eksploatację. Zamierzasz w budynku gospodarczym mieć duże zużycie tej ciepłej wody? Bo od tego zależy dobór rur. Jeśli sporadyczna, to jakiej izolacji byś nie dał (za rozsądne pieniądze) i tak będziesz musiał spuścić wodę, która ostygła stojąc w rurze i jeszcze poczekać, aż napływająca ciepła ogrzeje rurę na tyle, by się nie wychładzała od niej. W rozwiązaniach, z którymi się spotkałem, w budynku gospodarczym (warsztatowym) był zainstalowany podgrzewacz przepływowy, który latem dogrzewał, a zimą grzał wodę w umywalce w warsztacie. Odległość podobna, jak u Ciebie. Eksploatacja, to kilkanaście razy na dobę umycie rąk w warsztacie, więc raczej drobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 15.05.2015 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Witam, niedługo zaczynam budowę domu i budynku gospodarczego, chcę puścić w ziemi rurę z ciepłą wodą do budynku gospodarczego tak by w zimę niezamarzła. Odległość od budynków 14 m, jakiej rury najlepiej użyć, jak ja ocieplić i oczywiście w rozsądnej kwocie. Znalazłem rurę preizolowaną 32x2.9 ale cena za mb ok 112 zł, jakie rozwiązanie zastosowaliście u siebie i jak to się sprawdza.. ? Pomysł o małym boilrze w budynku gospodarczym, taniej jest pociągnać tylko zimną wodę i na miejscu grzać. Zależy od zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts