wojciechneo 08.05.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Witam, Zakupiłem wczoraj żyrandol na dwa klosze, niestety przy podłączaniu wyszło na jaw, że nie da się ustawić pojedynczego włączania kloszów. Mam dwa bliźniacze przewody, w obydwóch znajduje się jeden kabel z jednego klosza i jeden kabel z drugiego, spięte na końcu metalową spinką. Czy istnieje możliwość aby przeciąć te dwa przewody, rozdzielić kable i podłączyć do kostki tak jak się chce z zachowaniem bezpieczeństwa? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 08.05.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Istnieje. Zdjęcie by ułatwiło.Wewnątrz żyrandola:jedna żyła (zwyczajowo niebieska) jest wspólnadruga żyła (czarna/brązowa/szara) jest indywidualna dla każdej żarówki. Z Twojego opisu wynika, że wystarczy rozpiąć jedną spinkę. No i pamiętaj o podłączeniu PE, jeżeli jest taka możliwość. Odrębną sprawą jest kwestia Twojej instalacji, co masz na suficie (2 żyły, 3 żyły z PE, 3 żyły bez PE, 4 żyły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechneo 08.05.2015 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Właśnie przyszedłem z pracy i okazało się, że jeden z moich domowników zrobił właśnie tak jak napisałeś czyli rozpiął jedną spinkę i podłączył do kostki. Nie było tematu. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts