nikt ważny 08.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Dajcie koledze grendowi spokój. Chciał, wymyślił, wykonał - teraz tylko czeka aż ktoś z nas znających się na sztuce montażu powie - kolego zrobiłeś OK, och , ach i szczytowanieKolego Grend - mnie obojętne jak to zamontowałeś, zrobiłeś to na swoje ryzyko i jest OK\Ja mam tylko jedną prośbę - byś za każdym razem jak pojawi się problem z oknami nie zabrakło Ci odwagi by je opisąć, tak jak teraz odważny jesteś podważać nasze zastrzeżeniaTak naprawdę tyle w temacie z mej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 taaa - za 2 miesiące kupie nowe okna albo ....wymienię w ramach gwarancji .... tak jak 95% okien trzeba też wymieniać bo niemają podpór bocznych Jakoś w instrukcjach nie mogłem znaleźć info o podporach bocznych. Widocznie to musi być bardzo ważny element montażu, szczególnie w oknach fix.... To co panowie kończymy wojne Polsko - Polska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.05.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 XPS jest idelanie wypoziomowany - okno opiera się cała powierzchnia listwy podokiennej - nie znajdziesz tam milimetrowej szpary Generalnie mam zdanie takie jak koledzy. Twój dom - Twoje okna. A tak jeszcze zapytam bo jestem ciekawy: jak uszczelniłeś przestrzeń między listwą a styrodurem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) Generalnie mam zdanie takie jak koledzy. Twój dom - Twoje okna. A tak jeszcze zapytam bo jestem ciekawy: jak uszczelniłeś przestrzeń między listwą a styrodurem? zadałem wlasnie to pytanie na tym watku.... albo taśma albo silikon - raczej skłaniam się do tego drugiego Tak z ciekawości przy wymiarowaniu okien które sa na listwie podokiennej badx poszerzeniu przewidujesz np. 1 cm dodatkowego luzu aby okno było na klockach pod okuciami ????? Notabene ten wątek był pod kątem rozwiązania a nie błędów montażowych... Edytowane 8 Maja 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 08.05.2015 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 taaa - za 2 miesiące kupie nowe okna albo ....wymienię w ramach gwarancji .... tak jak 95% okien trzeba też wymieniać bo niemają podpór bocznych Jakoś w instrukcjach nie mogłem znaleźć info o podporach bocznych. Widocznie to musi być bardzo ważny element montażu, szczególnie w oknach fix.... To co panowie kończymy wojne Polsko - Polska ? Trzeba patrzeć, czytać, dokształcać się choćby na podstawie strony z instrukcji ITB jaką zamieścił bwojtek A w ramach gwarancji nikt ci nic nie wymieni ani nawet nie weźmie się za darmową regulacje czy wymianę czegokolwiek bo spier... jest montaż O jakiej wojnie ty gadasz ? Wymiana poglądów między ludźmi siedzącymi w branży dziesięciolecia i bufonem który wszystkie rozumy pozjadał Twój cyrk, Twoje małpy, twoja klatka w której zamieszkasz i Twoje piep.... okna a nam nic od tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Trzeba patrzeć, czytać, dokształcać się choćby na podstawie strony z instrukcji ITB jaką zamieścił bwojtek A w ramach gwarancji nikt ci nic nie wymieni ani nawet nie weźmie się za darmową regulacje czy wymianę czegokolwiek bo spier... jest montaż O jakiej wojnie ty gadasz ? Wymiana poglądów między ludźmi siedzącymi w branży dziesięciolecia i bufonem który wszystkie rozumy pozjadał Twój cyrk, Twoje małpy, twoja klatka w której zamieszkasz i Twoje piep.... okna a nam nic od tego Jest cos takiego jak karta gwarancyjna gdzie jest opisany montaż jak ma być wykonany - i to jest podstawa do gwarancji. Odnosnie tych bocznych klocków - w 95% montazystow tego nie daje i możesz dalej opowiadac swoje historie..... http://www.ms.pl/poradnik/kolejnosc_montazu Też pod okno z listwą podokienną albo poszerzeniem dajesz podkładki ??? Czy może tez pod to wymiarujesz okna ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2015 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Jeszcze taki szczegół - jeżeli masz montaż na sruby to one stabilizują okna w miejscu przewiertu to też sa potrzebne te klocki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 09.05.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Jest cos takiego jak karta gwarancyjna gdzie jest opisany montaż jak ma być wykonany - i to jest podstawa do gwarancji. Odnosnie tych bocznych klocków - w 95% montazystow tego nie daje i możesz dalej opowiadac swoje historie..... http://www.ms.pl/poradnik/kolejnosc_montazu Też pod okno z listwą podokienną albo poszerzeniem dajesz podkładki ??? Czy może tez pod to wymiarujesz okna ??? Kolego Grend, przeczytaj uważnie link, który zamieściłeś. Szczególnie punkt 7. Wtedy porozmawiamy dalej. A odnośnie tego, czy taki montaż jest w stanie zastąpić coś w rodzaju "MOWO", to możesz koledze T12345T zlecić wykonanie obliczeń. Za odpowiednią sumę będziesz miał czarno na białym napisane, ile i jakie błędy popełniłeś przy tym montażu. A odnośnie gwarancji, to w skrócie ci powiem, że "TY' jej już nie masz. I nawet ustawa o sprzedaży konsumenckiej ci nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.05.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 zadałem wlasnie to pytanie na tym watku.... albo taśma albo silikon - raczej skłaniam się do tego drugiego Tak z ciekawości przy wymiarowaniu okien które sa na listwie podokiennej badx poszerzeniu przewidujesz np. 1 cm dodatkowego luzu aby okno było na klockach pod okuciami ????? Notabene ten wątek był pod kątem rozwiązania a nie błędów montażowych... Tak. Dołem zawsze przewiduję średnio 0,5cm luzy na wypoziomowanie okien (tego konkretnego+dopasowanie linii do pozostałych.. Przy okazji mam luz by zapianować miejsce pod listwą. Ciepłe parapety do których podobne jest Twoja koncepcja zakładają użycie w środku taśmy rozprężnej+2x pas kleju. Pod listwą, a nie na jej krawędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) Kolego Grend, przeczytaj uważnie link, który zamieściłeś. Szczególnie punkt 7. Wtedy porozmawiamy dalej. A odnośnie tego, czy taki montaż jest w stanie zastąpić coś w rodzaju "MOWO", to możesz koledze T12345T zlecić wykonanie obliczeń. Za odpowiednią sumę będziesz miał czarno na białym napisane, ile i jakie błędy popełniłeś przy tym montażu. A odnośnie gwarancji, to w skrócie ci powiem, że "TY' jej już nie masz. I nawet ustawa o sprzedaży konsumenckiej ci nie pomoże. to sobie przeczytaj punkt 11 i 12. Nie porównuję tego montażu do MOWO jakbyś dobrze poczytał wątek - standardowo by było okno z montażem warstwowym bez wklejonych XPS z roletą integra i 20 cm styro Edytowane 9 Maja 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 (edytowane) Tak. Dołem zawsze przewiduję średnio 0,5cm luzy na wypoziomowanie okien (tego konkretnego+dopasowanie linii do pozostałych.. Przy okazji mam luz by zapianować miejsce pod listwą. Ciepłe parapety do których podobne jest Twoja koncepcja zakładają użycie w środku taśmy rozprężnej+2x pas kleju. Pod listwą, a nie na jej krawędzi. czyli faktycznie tutaj można było inaczej zrobić - czyli lepiej silikon alb klej niż taśmę ? a co odnośnie śrub - stabilizują czy nie okna w miejscu przewiertu ? Edytowane 9 Maja 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKos 09.05.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 to sobie przeczytaj punkt 11 i 12. Punkt 11 i 12 mówi o klinach/klockach dystansowych. To tak dla informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.05.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Kolego grend. Masz papierową instrukcję montażu swoich okien? No to daj skan/zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 wkleję później bo teraz nie mam aparatu - aczkolwiek rozni się trochę od tego ogolnego bo nie ma punktu o wyjeciu klinów. Jednak rozróżnia się klocki dystansowe a kliny ? Teraz może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie czy śruby stabilizują okna i mogą zastąpić kliny - okna DUŻE czyli takie takie które będą otwierane - wyjście na taras na piętrze i na taras na parterze mam zrobiony mixem - czyli najpierw ustawiałem poziom na blachach a później dodawałem śruby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Punkt 11 i 12 mówi o klinach/klockach dystansowych. To tak dla informacji. czytam po raz kolejny instrukcje i nie widze stwierdzenia klocki dystansowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Jeszcze jedna sprawa - 2 okna - duże fixy wstawiali mi montezy z MS - też nie używali klockow dystansowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.05.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 fixy To jest słowo klucz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.05.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 wkleję później bo teraz nie mam aparatu - aczkolwiek rozni się trochę od tego ogolnego bo nie ma punktu o wyjeciu klinów. Zaryzykuję stwierdzenie, że znajduje się tak zapis o treści: "Ustabilizować ościeżnicę przy pomocy klocków nośnych i dystansowych (patrz załączona ulotka).". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Zaryzykuję stwierdzenie, że znajduje się tak zapis o treści: "Ustabilizować ościeżnicę przy pomocy klocków nośnych i dystansowych (patrz załączona ulotka).". to jest prawie to samo bez punktu - wyjąć kliny... - "Ustabilizować ościeżnice przy pomocy klinów", taki zwrot przeglądam inne instrukcje i szukam wzmianki o pozostawieniu klocków dystansowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.05.2015 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 To jest słowo klucz. no faktycznie fixy nie przenosza obciażeń otwieranych okien.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts