Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien inaczej - czy lepiej ?

Gość grend

Recommended Posts

grend napisał:
to jest prawie to samo bez punktu - wyjąć kliny... - "Ustabilizować ościeżnice przy pomocy klinów", taki zwrot

przeglądam inne instrukcje i szukam wzmianki o pozostawieniu klocków dystansowych....

To nie jest to samo. Zwłaszcza jak zerkniesz do "ulotki", o której mowa.

A "inne" instrukcje to np to: http://www.itb.pl/files/itb/instrukcja_okna_drzwi.pdf

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend

Reasumując może ktoś mi jasno odpowiedzieć czy przy śrubie tez potrzebne są klocki dystansowe. Mam 2 duże okna które będą otwierane i nie jest problem żeby dołożyć klocki dystansowe (może z wystrugania odpowiedniego rozmiaru) Poxnie mam 2 okna małe otwierane ale to tylko przy myciu wiec tutaj sobie odpuszczam tym bardzie że to sa okna małe

Może ktoś wkleić instrucje montażu firmy sprzedającej okna w Polsce gdzie jest wzmianka o klockach dystansowych?

klocki dystansowe - tą funckje mogą pełnić kliny PVC ułożone względem siebie tak że tworzą właśnie klocek, mogą to też być często przeze mnie używane podkładki do szklenia

W fixach pozostawia się tylko klocki podpierające fixa, nie daje się po bokach bo tam nie działają żadne siły poza siłami wywołanymi parciem wiatru na fixa a nie siły od operowania skrzydłem

W przypadku montażu na śruby do montażu ościeżnic wymagane jest tylko pozostawienie podparcia pod oknem, nie stosuje się żadnych klocków dystansowych po bokach ale tylko pod jednym warunkiem, zarówno otwór w ościeżnicy posiadającej wzmocnienie (przy profilach bez wzmocnień GENEO Passiv Ultra Si82+ i podobne klocki powinny pozostać) jak i w murze powinien mieć średnicę 6,5 mm i zastosowane śruby 7,5 mm

W przypadku dybli, kotew i innych "wynalazków) klocki dystansowe MUSZĄ pozostać.

To, że 99% montażystów nie zna się na montażu nie jest tu żadnym argumentem przemawiającym za tym, że nie trzeba klocków stosować.

Jeśli jesteś techniczny, rozrysuj sobie siły jakie działają na na zawiasy przy zamkniętym skrzydle przy braku wślizgów lub przy lekkim jego otwarciu

Może nie będę czekał na odpowiedź :) i powiem tak

przy dolnym zawiasie siła skierowana jest w stronę muru - przed przesunięciem ościeżnicy które z biegiem użytkowania nastąpi zabezpiecza własnie klocek.

Na górze siła skierowana jest odwrotni, od muru dlatego po przeciwległej stronie pozostawia się klocek dystansowy z tego samego powodu jak pisałem

To chyba tyle

Gość grend

Śruby mam 7,5 na otwór 6,5 i jest OK. MSLINE sa wystarczające ?

Nie chodziło mi o to ze klocki to wymysł tylko o opowieści że co miesiąc trzeba bedzie ustawiać okna a po 6 miesiącach okna do wymiany

grend napisał:
Nie chodziło mi o to ze klocki to wymysł tylko o opowieści że co miesiąc trzeba bedzie ustawiać okna a po 6 miesiącach okna do wymiany
Niestety, jak Ty mało wiesz. Może po 6 miesiącach nie do wymiany tylko przeszklenia na nowo ale po pewnym czasie do demontażu i ponownego prawidłowego zamontowania

Ale co tam, Ty wiesz lepiej jak okno pracuje w murze ;) i jakie siły, gdzie i w która stronę działające wiesz najlepiej

grend napisał:
Nie wkleiłem tego rozwiązania dla "punktacji" tylko z pytaniem czy to nie jest najlepszy montaż żeby mieć 3 w jednym z 20 cm styropianem ? Czyli:

1.montaz warstwowy

2 montaż w styropianie

3 montaż rolet integra w 20 cm styropianie

Rzeczywiście mamy do czynienia z nieskończonym montażem warstwowym. Montażem w styropianie. Rolet nie widzę, więc się nie wypowiadam. Czy to jest najlepszy montaż aby mieć 3 w 1? Patrząc na zdjęcia. Nie jest.

Gość grend
  nikt ważny napisał:
Niestety, jak Ty mało wiesz. Może po 6 miesiącach nie do wymiany tylko przeszklenia na nowo ale po pewnym czasie do demontażu i ponownego prawidłowego zamontowania

Ale co tam, Ty wiesz lepiej jak okno pracuje w murze ;) i jakie siły, gdzie i w która stronę działające wiesz najlepiej

czyli 95% okien jest wymienianych co 6 miesięcy

Gość grend

mam teraz pytanie jak wygląda rozwiązanie klocków dystansowych w momencie kiedy okna sa wystawione w elewacje na konsolach ?

niktwazny swoje inwektywy zachowaj dla siebie bo nic przez to nie osiągniesz a wprost przeciwnie - efekt będzie odwrotny

• 2 weeks później...

Witam,

podłączę się pod wątek bo przyznam się że pierwszy raz słyszę o zostawianiu podpórek przy newralgicznych miejscach okien otwieranych. Jestem przekonany że mój sprzedawca/montażysta również nigdy o tym nie słyszał. Ponieważ montaż na dniach to zdążę go uprzedzić. Bo to co mówicie o tych podpórkach wydaje się prawidłowe i logiczne. Ale jak je zamontować gdy okno będzie montowane z użyciem taśmy rozprężnej i kotew a szczelina pomiedzy oknem a murem to 1,5cm, macie może jakieś zdjęcia z realizacji podobnego przypadku? Czy lokalizacja tych podpórek w tym oknie z ruchomym słupkiem jest prawidłowa?

http://files.tinypic.pl/i/00667/hpu9f40cpkid.jpg

Sorry za jakość, ale te czarne klocki dorobione w paincie to właśnie te podpórki - mogę zastosować takie link?

BTW: Grend nie obraź się ale wg mnie (przynajmniej w przypadku moich okien to sie sprawdziło) nie opłaca się montować okien samemu. U mnie różnica pomiędzy vat 8% a 23% to już koszt montażu. Do tego ta dyskusyjna gwarancja, chyba większość producentów uwarunkowuje gwarancję od montażu przez przeszkoloną ekipę.

sebcioc55 napisał:

BTW: Grend nie obraź się ale wg mnie (przynajmniej w przypadku moich okien to sie sprawdziło) nie opłaca się montować okien samemu. U mnie różnica pomiędzy vat 8% a 23% to już koszt montażu. Do tego ta dyskusyjna gwarancja, chyba większość producentów uwarunkowuje gwarancję od montażu przez przeszkoloną ekipę.

Tu nie tyle chodzi o gwarancję zależną od przeszkolenia. Czasem wpływa to na dłuższy okres gwaracji, ale nie zawsze. Bardziej chodzi o to, że zdecydowanie więcej niż 50% reklamacji wynika z montażu. Kolejne 30% to drobiazgi, które doświadczona ekipa wyłapie i poprawi od ręki.

Klocki które pokazałeś są ok, ale brakuje jeszcze klina który je zablokuje w odpowiednim miejscu.

Aha - i punkt wyparcia z lewej strony Twojego szkicu powinien być na górze (ale to przy montażu na kotwy i piankę + inne uszczelnienia).

I jeszcze jedno: jesteś pewny że monaż będzie na taśmę rozprężną i taśme rozprężną?

Montaż na taśmę rozprężną prawdopodobnie o szerokości 77mm, o taka, okno na profilu 82mm. Ta podpórka ma w środku otwór, nie można za pomocą niego zamocować go do ściany lub profilu?

Wychodzi na to że chyba trzeba będzie po prostu wyciąć kawałek tasmy i w jej miejsce dać podpórkę od wewnątrz. Bo rozumiem że pomiędzy profilem - podpórką - murem nic nie może byc?

Ale czy będzie szczelnie? Okna wysunięte 2,5-3cm po za mur, zostaje 52mm, a podpórka ma szerokość 30mm, czyli na jej długości 80mm będzie tylko 22mm taśmy.

BTW: dobrze że się montaż przesunął bo jedyne okno otwierane i bym miał źle zamontowane.

Edytowane przez sebcioc55

najlepiej przy takiej taśmie montować na śruby i realnie do tego jest przeznaczona. Czasem, w wyjątkowych sytuacjach posiłkujemy się kotwami ale trzeba to zrobić umiejętnie by taśma zachowała swoją szczelność.

Klocków dystansowych przy szerokiej taśmie nie uszczelnisz dokładnie a przy kotwach one MUSZĄ być by okno pracowało prawidłowo i nie przestawiło się z czasem użytkowania i obciążeń statycznych jakie wywiera skrzydło na ościeznicę

Dlatego kotwy będą "specjalne", wygięte. Z resztą to już ustalone i tak będzie. Pokażę to później w osobnym wątku. W miejscu dla klocka dystansowego wytnę na niego miejsce w taśmie. Podsumowując, przy montazu na taśmę i kotwy wystarczą te klocki przy dolnych zawiasach? tak jak na rysunku wyżej?

Jeżeli ma być szczelnie i poprawnie to przy taśmie mulitfunkcyjnej stosuje się śruby a nigdy (chyba że...) kotwy. Nie stosuje się wtedy bocznych klocków podporowych. Na dole oczywiście muszą one być i tam nie powinno być taśmy ale po prostu piana + folie.

Gość grend

Sebcio o jakim obrażaniu mamy mówic ??? Gwarancja jest uwarunkowana od sposobu montażu - a okna są zamontowane według instrukcji producenta - można się doczepić do styro ale czy by to wykonała ekipa czy ja to też te styro by było. 23%-8% - ja przez montaż nie wydałem dodatkowo 2000pln a robiłem to jeden dzień w 3 osoby i drugi dzień zabezpieczając taśmę z zewnątrz - myslę że warto. Reszta czasu to przygotowanie otworów....

PS w miejsca gdzie maja być klocki dystansowe to na oknach otwieranych dodałem śruby i zostało mi tylko uszczelnienie podokienne...

bwojtek napisał:
Jeżeli ma być szczelnie i poprawnie to przy taśmie mulitfunkcyjnej stosuje się śruby a nigdy (chyba że...) kotwy. Nie stosuje się wtedy bocznych klocków podporowych. Na dole oczywiście muszą one być i tam nie powinno być taśmy ale po prostu piana + folie.

A co w przypadku montażu okien z ciepłym parapetem i taśmami? I to samo pytanie co z drzwiami balkonowymi, np z ruchomym słupkiem montowanym na taśmy?