nikt ważny 23.05.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 (edytowane) St@nlej - system montażu na taśmy rozprężne multifunkcyjnej jest z założenia przewidziany do mechanicznego montażu za pośrednictwem śrub do ościeżnic. Tylko w sytuacjach wyjątkowych można mocowac na kotwy i nie jako podstawowe zamocowanie (np, styropianowe nadproże i brak możliwości zamocowania na śruby).By był szczelny trzeba miejsce współpracy kotwy z taśmą rozprężną dodatkowo uszczelnić by parametry tego miejsca były identyczne jak w innym miejscu Edytowane 24 Maja 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 23.05.2015 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Czyli rozumiem, że stosując śruby zamiast kotew kliny po bokach nie są potrzebne? No i jak uszczelnić spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 24.05.2015 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Czyli rozumiem, że stosując śruby zamiast kotew kliny po bokach nie są potrzebne? No i jak uszczelnić spód? Tak -klocki nie są potrzebne Dół, folie jak w przypadku montażu I3 bądź, przy małej szczelinie - piana i po obcięciu klej no. SP025 Illbrucka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 24.05.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Tak -klocki nie są potrzebne Dół, folie jak w przypadku montażu I3 bądź, przy małej szczelinie - piana i po obcięciu klej no. SP025 Illbrucka Znam takich co tasme I3 "potrafią" (oczywiscie błednie) zastosować także pod spodem okna. Na zdjęciu 1 przesuwka PSK, pod nią pustak ceramiczny, zapewne brak jakiegokolwiek mocowania dołu Zdjęcie 2 okna tradycyjne, bez podparcia pod slupkami oraz bardzo czesto takze bez podparcia bocznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 12.02.2017 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Eh, jakaś masakra ten temat czyli wychodzi na to, że grend ma źle zamkntowane okna? Wydawało by się, że na pewno ma ciepłe no ale miałem fizykę w szkole i potrafię sobie chociażby wyobrazić wektosy sił działające na ramę okna. Mam natomiast pytanie, czy da się połączyć montaż okien w systemie MOWO oraz rolety schowane w 20 cm ocieplenia? Oczywiście nadproża i tak profilaktycznie będę cofał by chociażby je dodatkowo ocieplić. Jak wygląda sprawa klinów/dystansów/itp przy systemie mowo? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2017 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Przy MOWO nie cofasz nadprozaPrzy wystawieniu jakie daje MOWO minimalna grubosc ocieplenia jest suma:Wysuniecie 90mmSkrzynka 205mmCzyli.....300mm tj. 30 cm ocieplenia minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.02.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Przy MOWO nie cofasz nadproza Przy wystawieniu jakie daje MOWO minimalna grubosc ocieplenia jest suma: Wysuniecie 90mm Skrzynka 205mm Czyli.....300mm tj. 30 cm ocieplenia minimum Chyba sie z Tobą nie zgodzę: Poza tym montaż okna na fabrycznym parapecie z xps jest ok a ten co ma grend (też z xps) jest już be? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 No tak ja Ciągle zapominam że istnieje coś takiego jak roleta nadstawna w tym wypadku Faktycznie masz rację tylko że ja tego rozwiązania przestałem nazywać roletą tylko kłopotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2017 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A co do parapetu nie mam zastrzeżeń Nie musi być taki jaki dodaje mowa może być normalny ciepły parapet Tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 13.02.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) No dobra, że o teraz wracając do konkretnego przypadku:- inwestor chciałby zrealizować energooszczędny montaż okien- zainstalować rolety ze skrzynkami zakrytymi( pod elewacją/ w styropianie) przy czym nie chciałby mieć poźniej problemów z tym związanych-chciałby zastosować ok 20 cm ocieplenia (22 cm też może być ale nie 30) Jest na to rozwiązanie? Do niedawna myślałem, że szarpnę się na MOWO + rolety ale oczywiście nie zdawałem sobie wtedy sprawy z problemu połączenia tych rozwiązań. Czy w powyższej sytuacji rozwiązaniem nie jest np precyzyjne wykończenie otworu okiennego, wyłożenie go xps'em (jeśli trzeba może byc nawet 700) o grubości 3-5cm oraz montaż okna w świetle muru? Do tego standardowa roleta z lekkim cofnięciem nadproża w Celu docieplenia. PozdrawiamKarol Edytowane 13 Lutego 2017 przez karster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.02.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Jest to bardzo dobry pomysł kilka razy to wykonywałem Tylko żeby było dobrze to nie na kotwy tylko na śruby do ościeżnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts