Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za mocny ciąg

falek56

Recommended Posts

Czy może być za mocny ciąg który powoduje za szybkie spalanie drzewa podłączam koze do komina gdzie są dwa kanały jeden 16x28 drugi 28x28 wybrałem ten większy, tylko się zastanawiam czy ten mniejszy nie był by lepszy ponieważ wcześniej był pod tym kanałem był. Kominek i spalanie było takie ze taczka drzewa na godzinę przed, wiec wnioskuje ze za mocny ciąg był

Do kozy taczka starczy na 4 palenia, podlacz do mniejszego

Czy może być za mocny ciąg który powoduje za szybkie spalanie drzewa podłączam koze do komina gdzie są dwa kanały jeden 16x28 drugi 28x28 wybrałem ten większy, tylko się zastanawiam czy ten mniejszy nie był by lepszy ponieważ wcześniej był pod tym kanałem był. Kominek i spalanie było takie ze taczka drzewa na godzinę przed, wiec wnioskuje ze za mocny ciąg był

Zdecydowanie lepszy jest ten mniejszy 28x16.

Zbyt duży kanał nie jest dobry , wylot z kozy to najczęściej fi 150 [ przynajmniej tak jest w Romotop'ach ] a zdarzają się i mniejsze .

Czasami wkłady mają bardzo duże spalanie [ piszesz o taczce ......na godzinę... ] wynika to najczęściej z prymitywnej konstrukcji paleniska i braku dobrej regulacji tempa spalania , przy zastosowaniu dobrego wkładu kominkowego bardzo silny ciąg kominowy niema praktycznie znaczenia .

Jotul to FIRMA. Koza tej firmy nie rozjedzie Ci się po dwóch trzech sezonach ostrego palenia, jak te wszędobylskie, wciskane i zachwalane namiętnie nawet tu na forum. W przypadku kiepskiej kozy, która straci parametry szczelności, komin będzie istotnym elementem procesu przepływu gazów. Jotul obroni się sam...

Jak dom w budowie, możesz poćwiczyć na obu kominach i jeszcze nam "sprzedać" swoje obserwacje...;)