falek56 08.05.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Czy może być za mocny ciąg który powoduje za szybkie spalanie drzewa podłączam koze do komina gdzie są dwa kanały jeden 16x28 drugi 28x28 wybrałem ten większy, tylko się zastanawiam czy ten mniejszy nie był by lepszy ponieważ wcześniej był pod tym kanałem był. Kominek i spalanie było takie ze taczka drzewa na godzinę przed, wiec wnioskuje ze za mocny ciąg był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.05.2015 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Do kozy taczka starczy na 4 palenia, podlacz do mniejszego Czy może być za mocny ciąg który powoduje za szybkie spalanie drzewa podłączam koze do komina gdzie są dwa kanały jeden 16x28 drugi 28x28 wybrałem ten większy, tylko się zastanawiam czy ten mniejszy nie był by lepszy ponieważ wcześniej był pod tym kanałem był. Kominek i spalanie było takie ze taczka drzewa na godzinę przed, wiec wnioskuje ze za mocny ciąg był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 09.05.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Zdecydowanie lepszy jest ten mniejszy 28x16.Zbyt duży kanał nie jest dobry , wylot z kozy to najczęściej fi 150 [ przynajmniej tak jest w Romotop'ach ] a zdarzają się i mniejsze . Czasami wkłady mają bardzo duże spalanie [ piszesz o taczce ......na godzinę... ] wynika to najczęściej z prymitywnej konstrukcji paleniska i braku dobrej regulacji tempa spalania , przy zastosowaniu dobrego wkładu kominkowego bardzo silny ciąg kominowy niema praktycznie znaczenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.05.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 No tak, tylko że przy zastosowani dobrej kozy, ciąg kominowy ma podobne znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falek56 09.05.2015 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 To będzie koza jotul f8 rura 150, już wykulem dziurę w tym większym ale jeśli to ma znaczenie to ja zamuruje dodatkowo mam szyber na wyjściu z kozy na rurze spalinowej którym mógłbym regulować ciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.05.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Jotul to FIRMA. Koza tej firmy nie rozjedzie Ci się po dwóch trzech sezonach ostrego palenia, jak te wszędobylskie, wciskane i zachwalane namiętnie nawet tu na forum. W przypadku kiepskiej kozy, która straci parametry szczelności, komin będzie istotnym elementem procesu przepływu gazów. Jotul obroni się sam... Jak dom w budowie, możesz poćwiczyć na obu kominach i jeszcze nam "sprzedać" swoje obserwacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falek56 09.05.2015 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Wiec Narazie zostawię na dużym zawsze mogę szybrem zmniejszyć ciąg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.05.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Z tym "sibrem" to lepiej uważaj, żebyś sobie nieszczęścia nie spowodował.Jeśli producent nie dał ci "sibra" wmontowanego w piec, to uważasz, ze chciał zaoszczędzić 50 złotych w piecu za kilka tysięcy ?Kup lepiej kwiaty żonie, będzie to zdecydowanie lepsza "inwestycja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falek56 09.05.2015 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 To jak w końcu zrobić bo mam juz mentlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 09.05.2015 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Metr rury kolanko i krotka. Docelowo wmurowana na wejsciu wkladka dwuscienna. Tymczasowo na czas budowy upchnij szczelnie welne. Szyber sobie odpusc, w takim piecu jest zbedny/niebezpieczny To jak w końcu zrobić bo mam juz mentlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falek56 09.05.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 A jeśli nawet będzie non stop otwarty to chyba nie będzie przeszkadzał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 10.05.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Jakie jest sterowanie "fabryczne " ?Szybrem czy doprowadzeniem powietrza do komory spalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
falek56 10.05.2015 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Fabrycznie jest sterowanie powietrzem i tak zostanie szyber zaspawam na stałe żeby był otwarty, ponieważ nie mam rury zastępczej a do sklepu mam 80 km żeby wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts