bizon83pl 08.05.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2015 Witam jestem tu nonowy. Nigdy nie miałem styczności z remontami oprócz tego że komuś pomagalem ale mam zero pojęcia co do tego jakie środki na jakie materiały etc :-/ stąd mój temat. Dopadł mnie remont mieszkania. Założenie było proste zerwać tapetę poczyscic, ubytki uzupełnić,ściany zagruntowac i gładź położyć. Jednak po zerwaniu tapet zrobiły się schody.... A mianowicie tapeta zaczęła schodzić płachtami z tynkiem. Więc wziąłem się do roboty tapety ściągnięte gips który był na ścianach warstwa 2-3 mm. sama z tapeta odpadła a resztę wyskrobalem. Tynk który odpadł lub miał głuchy odgłos usunąłem. Efekt jak po wojnie wiele dziur i kraterów. Nadmienie teraz ze jest to pokój o wielkości 3x5 m z balkonem,budownictwo z płyty lata 70-te. Tynk ciężko określić ale piasek-wapno z czego więcej piasku niż reszty. Teraz moje pytania. 1. Jakiego gruntu użyć pod to podloze płyty betonowe i tynk piaskowo wapienny? 2. Jaki tynk zastosować aby dobrze się trzymał i żeby był dobrym wyjściem aby położyć na nim gładź. Proszę o porady dość pilne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 09.05.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Ja bym kupił mp-75L Knauf jego przed gładzią . Grunt np. tytan ( tańsza opcja) tych najtańszych szkoda używać No i potem gładz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon83pl 09.05.2015 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2015 Dziękuję za odpowiedz. No to teraz dylemat czy lepszy jest mp-75L czy ten mp-75 Niby ten lekki ma mniejsza wytrzymałość.... ale czy dla szarego człowieczka robi to różnicę jeśli na to jeszcze gładź idzie? A ktoś może ma jeszcze jakieś doświadczenia i propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 10.05.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Jako zastosowanie do takich celów nie będzie ci to robić różnicy czy MP75L czy Mp75 . dasz go cieniutko tylko w dziurach będzie go więcej . Możesz użyć też Goldbanda z tym że nieco droższy. Możesz też użyć gipsu szpachlowego z tym że jak masz większe ubytki to ci bardziej go powciąga . Ja ci mp 75L proponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bizon83pl 10.05.2015 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź a więc od wtorku pojadę z mp-75L. Jeszcze pytanie jaka minimalna grubość takiego tynku może być? Są jakieś wytyczne? Wiem że co do max. grubości ale do minimalnej? Edytowane 10 Maja 2015 przez bizon83pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 10.05.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 dla minimalnej też niby są ale osobiście robiłem cienko czyli prawie na grubość ziarna jakie w tym tynku występuje . technika jak przy gipsowaniu w dziury sobie wejdzie ( no chyba że masz wielkie to można zacząć od nich) generalnie bardzo wdzięczny materiał . po tym tynku narożniki na szpachlowy i póżniej gładz. Nie obsadzaj tym tynkiem narożników bo nie bardzo się do tego nadaje. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts