Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka kolankowa a wygląd dachu i domu??

Recommended Posts

Sądzisz że ktoś na podstawie tego rysunku powie że dom jest ładny bądź nie?

Nie jestem ekspertem dlatego ciężko mi jest cokolwiek o ściance kolankowej powiedzieć. Nie chodzi mi czy dom będzie ładny czy też nie, chodzi mi jedynie czy ścianka nie jest za wysoka i przez to nie powstanie efekt grzybka...

Wygląd domu to rzecz gustu, jednym podobają się grzybki innym pieczarki.

Co do ścianki kolankowej, to im wyzsza tym bardziej praktyczne ( ustawne ) będzie wnętrze z tego powodu większość budujących podnosi sciankę kolankową a nie ją obniza

Najlepiej rób tak jak jest w projekcie a będzie dobrze.

Aby wyglądało lepiej, muszą być wyciągnięte krokwie, tzn. dłuższe, a co za tym idzie również będzie większa powierzchnia dachu, czyli koszty.....Ale na pewno będzie wizualnie lepiej wyglądał...niekiedy wystarczą krokwie dłuższe o ok. 50cm....porozmawiaj z projektantem na 100% Tobie to zmieni.

też nie jestem ekspertem,ale nie wygląda to żle.masz połacie dachu na różnych wysokościach i można powiedzieć ,że efekt o którym mówisz się "traci"

w moim projekcie też podniosłem poddasze poprzez dostawienie ściany kolankowej i zmiany kąta dachu na 40 stopni.

wcale żle to nie wygląda ,a jak przedłużysz te krokwie to efekt będzie na pewno lepszy

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Myślę, że są uzasadnione obawy o wygląd domu przy podnoszeniu ścianek kolankowych. Czasem taki zabieg potrafi bardzo popsuć wygląd domu i góra sprawia wrażenie jakby była za duża, dodatkowo jeśli będzie próba nadrobienia tego przedłużając krokwie to dojdzie nam jeszcze efekt typu "za duży dach" czyli bardzo duże okapy a jeszcze trzecia kwestia to albo zwiększamy wysokość całego domu albo spłaszczamy dach bo to oczywiście też się z tym wiąże. Najlepiej myśleć o tym przed zakupieniem projektu i liczyć się po prostu z niedogodnościami poddasza a nie później psuć estetykę już gotowego czego efektem są urocze osiedla projektowane przez "kowalskich".

A nie uwazacie Panstwo, ze lepiej juz minimalnie popsuc wyglad bryly domu z zewnatrz, aby uzyskac duzo praktyczniejsze poddasze? O ile w ogole podniesienie scianki kolankowej o okolo 30-40cm az tak bardzo psuje ten wyglad. Wedlug mnie nie za bardzo, a na poddaszu robi się od razu wiecej miejsca do fajnego wykorzystania.

Myślę, że są uzasadnione obawy o wygląd domu przy podnoszeniu ścianek kolankowych. Czasem taki zabieg potrafi bardzo popsuć wygląd domu i góra sprawia wrażenie jakby była za duża, dodatkowo jeśli będzie próba nadrobienia tego przedłużając krokwie to dojdzie nam jeszcze efekt typu "za duży dach" czyli bardzo duże okapy a jeszcze trzecia kwestia to albo zwiększamy wysokość całego domu albo spłaszczamy dach bo to oczywiście też się z tym wiąże. Najlepiej myśleć o tym przed zakupieniem projektu i liczyć się po prostu z niedogodnościami poddasza a nie później psuć estetykę już gotowego czego efektem są urocze osiedla projektowane przez "kowalskich".

Popieram w 100% !!!

Podoba mi się jeden popularny, bardzo prosty dom z poddaszem użytkowym, dachem dwuspadowym i ścianką kolankową 0,7m. Jak oglądam jego realizacje w necie, to mi się nóż w kieszeni otwiera - koszmarki :sick: Prawie wszystkie te domki mają podniesioną ściankę o jeden a nawet o kilka pustaków. Jak jeszcze inwestorzy dobudują nad wejściem daszek, to mamy koszmar do kwadratu. Powinno to być zabronione.

A do autorki - ten dom wygląda bardzo ładnie, ze względu na wykusze i urozmaiconą bryłę oraz okna na pietrze.

A nie uwazacie Panstwo, ze lepiej juz minimalnie popsuc wyglad bryly domu z zewnatrz, aby uzyskac duzo praktyczniejsze poddasze? O ile w ogole podniesienie scianki kolankowej o okolo 30-40cm az tak bardzo psuje ten wyglad. Wedlug mnie nie za bardzo, a na poddaszu robi się od razu wiecej miejsca do fajnego wykorzystania.

Dlaczego ci architekci nagminnie projektują takie niskie ścianki kolankowe, czyżby robili to na złość mieszkańcom, dla ich niewygody ?

Przede wszystkim są to domy parterowe, poddasze jest jakby dodatkową przestrzenią do wykorzystania i w swojej naturze ma ograniczoną przestrzeń użytkową, kiedyś naprawdę niewielką dlatego też na poddaszu umieszcza się łazienkę, sypialnie i ewentualnie garderobę bo w tego typu pomieszczeniach skosy nie przeszkadzają (przeważnie odpada tylko jedna ściana pod którą może być np łóżko). Moim zdaniem jeśli komuś to przeszkadza powinien wybrać sobie inny projekt, mniej kombinowania w trakcie budowy jak i przy późniejszym korzystaniu, nie wspomnę już o kwestiach wizualnych. Skrótowo - to tak jakby kupić samochód coupe i wyklepywać na sedana bo jest praktyczniejszy i bardziej ustawny. Edytowane przez PaulAdmin

Jeśli ktoś z Inwestorów jest zainteresowany zakupem projektu z poddaszem użytkowym, to na przykładzie mojego doświadczenia z poddaszem w domu rodzinnym, a teraz w mieszkaniu podpowiem, żeby pomieszczenie było praktyczne ściana kolankowa musi mieć co najmniej 100-120 cm. Sam obecnie szukam projektu i to kryterium jest istotne.

Przede wszystkim są to domy parterowe, poddasze jest jakby dodatkową przestrzenią do wykorzystania i w swojej naturze ma ograniczoną przestrzeń użytkową, kiedyś naprawdę niewielką dlatego też na poddaszu umieszcza się łazienkę, sypialnie i ewentualnie garderobę bo w tego typu pomieszczeniach skosy nie przeszkadzają (przeważnie odpada tylko jedna ściana pod którą może być np łóżko). Moim zdaniem jeśli komuś to przeszkadza powinien wybrać sobie inny projekt, mniej kombinowania w trakcie budowy jak i przy późniejszym korzystaniu, nie wspomnę już o kwestiach wizualnych. Skrótowo - to tak jakby kupić samochód coupe i wyklepywać na sedana bo jest praktyczniejszy i bardziej ustawny.

Zgadzam się w 100%. Widziałem ostatnio dwa domy zbudowane wg teoretycznie tego samego projektu: jeden z podniesioną o dwa pustaki ścianką kolankową, drugi nie. Ten pierwszy gdyby stał gdzie indziej nie wyglądałby źle ale gdy widzi się obok dom w oryginale to zauważa się zagubione proporcje.

Ja sam pozostałem przy ściankach takich jak w projekcie ( na co uczulał mnie architekt ) i jest ok czy to wizualnie czy to użytkowo.