Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Służebność drogi

masterb

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

mam takie pytanie o służebność drogi...Chcę kupić działkę i podczas kompletowania dokumentów okazało się, że droga, przy której jest działka, jest w 1/3 drogą prywatną, a pozostała część droga gminną. MOja działka jeszcze nie ma wyodrębnionej księgi wieczystej.

W kancelarii notarialnej zapytano mnie, czy ma być wpisana w moja KW ta służebnośc, czy nie. Pani w kancelarii powiedziała, że jak jest służebność drogi to mogą być problemy z dostaniem kredytu na budowe...Natomiast właściciel działki mowi, że bez problemu może zawnioskować o wpisanie w moją KW tej służebności i dodatkowo chce zrobić wszystko, żeby te drogę przekazać/sprzedać gminie, ale gmina podobno nie ma środków, żeby ją wykupić...

I moje pytanie, czy wnioskować o wpisanie w moją KW ta służebność?? Czy nie, skoro właściciele pracują już nad tym, żeby droga była gminna...?

Przy okazji jeszcze jedno pytanie..:) Mam również zaświadczenie z gminy, że moja działka leży na "terenie zabudowy mieszkaniowej". Czy to wystarczy, żeby mieć pewność, że działka jest budowlana? I w przyszłosci będę mógł na niej budowac? Obecny wlaściciel nie wystepował o WZ...Natomiast moja działka graniczy z działką, gdzie już stoi dom. Dodatkowo w tym pasie, co mam działke jeszcze jest kilkanaście innych domów...W sumie są 3 działki niezabudowane, w tym ta jedna moja...

Czy dużo ryzykuję kupując działke bez WZ...a tylko z zaswiadczeniem o zabudowie mieszkaniowej?

Pierwszy raz kupuję działke i trochę mam pytań...:))

Edytowane przez masterb

Nie ma konieczności wpisywania służebności drogi w KW. Aby otrzymać kredyt konieczne będzie jednak udokumentowanie dostępu do drogi publicznej.

Problemu z WZ mieć nie powinieneś:)

Rozumiem, że potwierdzeniem dostępu do drogi będzie np. wpis w akcie notarialnym, że jest dostęp do drogi publicznej na zasadzie służebności przez drogę prywatną...?

jezeli ta droga jest niezbedna byś mógł dojechać do swojej nieruchomości to oczywiście,że należy ją wpisać. Panie Łukaszu, proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Niewpisanie drogi do KW skutkuje tym,że działka nie ma dojazdu i nikt nie wyda WZ do czasu uregulowania . Lecz jeżeli droga prowadzi do innych działek, nie wpisuj jej absolutnie. Wiem bo miałam taką drogę w KW i wykreślenie jej trwało 15 lat, przy zgodzie innych zainteresowanych w tym gminy.

gawronka to w końcu wpisywać czy nie wpisywać? W jednym zdaniu napisałaś, że wpisać - w drugim, że absolutnie nie.

W marcu zamykałem temat, gdzie dojazd do działki był przez drogę wewnętrzną, która nie ma założonej KW, a więc służebności do KW wpisać się nie dało.

wpisanie zależy od tego czy masterb korzysta z tej drogi czy nie. jeżeli jest ona mu potrzebna żeby dojechał na swoją działkę to oczywiście ,że wpisać. jeżeli ktoś inny z niej korzysta to nie wpisywać. ja temat swojej drogi służebnej, głupio wpisanej do KW (z ktorje ktoś inny korzystał) , zamknęłam w lutym . A zamknięcie jej trwało 15 lat , i tylko temu tyle,że wszystkie strony się na to zgodziły . Poza tym,żeby wykreślić drogę u notariusza zapłaciłam 1200zł. Gdyby chociaż jedna osoba się nie zgodziła byłby problem.

wpisanie zależy od tego czy masterb korzysta z tej drogi czy nie. jeżeli jest ona mu potrzebna żeby dojechał na swoją działkę to oczywiście ,że wpisać. jeżeli ktoś inny z niej korzysta to nie wpisywać. ja temat swojej drogi służebnej, głupio wpisanej do KW (z ktorje ktoś inny korzystał) , zamknęłam w lutym . A zamknięcie jej trwało 15 lat , i tylko temu tyle,że wszystkie strony się na to zgodziły . Poza tym,żeby wykreślić drogę u notariusza zapłaciłam 1200zł. Gdyby chociaż jedna osoba się nie zgodziła byłby problem.

OK...to szczerze mowiac moj przypadek jest bardziej zagmatwany...tzn. działka lezy przy drodze publicznej, ale ta droga z jednej strony jest ślepa (nie ma wyjazdu), a z drugiej strony jest w drogą prywatna, ktora łączy się z inna drogą publiczna. I zeby wyjechac z mojej działki musze przejechac przez te drogę prywatna..innymi słowy - droga jest podzielona na cześc publiczna (przy niej jest moja dzialka) i na część prywatna i żeby wyjechać na drogę asfaltową to muszę przejechać przez droge prywat na. .rozumiem, że musze mieć służebnośc przejazdu zapewnioena w akcie notarialnym i w KW mojej działki??

Natomiast druga kwestia jest taka..moja działka nie ma jeszcze wlasnej Ksiegi wieczystej. Ksiega będzie wydzielona z macierzystej KW. Natomiast w tej macierzystej ksiedze w dziale III są obciązenia dotyczace słuzebnosci przejazdu....Podobno jest tak, ze te obciązenia przechodzą z Księgi Macierzystej na wyodrebnione KW nowych działek...wiec na moja tez...nawet jeśli nie dotyczą mojej działki tylko innych z macierzystej księgi wieczystej.

Czy to jest problem jakiś?? Czy w przyszłosci moge mieć jakes problemy przy np. sprzedazy...? Czy moge tego jakos uniknąć, zeby nie wpisano mi obciązen w III rozdziale KW..???

OK...to szczerze mowiac moj przypadek jest bardziej zagmatwany...tzn. działka lezy przy drodze publicznej, ale ta droga z jednej strony jest ślepa (nie ma wyjazdu), a z drugiej strony jest w drogą prywatna, ktora łączy się z inna drogą publiczna. I zeby wyjechac z mojej działki musze przejechac przez te drogę prywatna..innymi słowy - droga jest podzielona na cześc publiczna (przy niej jest moja dzialka) i na część prywatna i żeby wyjechać na drogę asfaltową to muszę przejechać przez droge prywat na. .rozumiem, że musze mieć służebnośc przejazdu zapewnioena w akcie notarialnym i w KW mojej działki??

Natomiast druga kwestia jest taka..moja działka nie ma jeszcze wlasnej Ksiegi wieczystej. Ksiega będzie wydzielona z macierzystej KW. Natomiast w tej macierzystej ksiedze w dziale III są obciązenia dotyczace słuzebnosci przejazdu....Podobno jest tak, ze te obciązenia przechodzą z Księgi Macierzystej na wyodrebnione KW nowych działek...wiec na moja tez...nawet jeśli nie dotyczą mojej działki tylko innych z macierzystej księgi wieczystej.

Czy to jest problem jakiś?? Czy w przyszłosci moge mieć jakes problemy przy np. sprzedazy...? Czy moge tego jakos uniknąć, zeby nie wpisano mi obciązen w III rozdziale KW..???

No to teraz wszystko stało się jaśniejsze. Pytanie zasadnicze brzmi, czy kupuje/dostaje Pan również udział w drodze?

No to teraz wszystko stało się jaśniejsze. Pytanie zasadnicze brzmi, czy kupuje/dostaje Pan również udział w drodze?

Mam mieć wpisana w akcie notarialnym służebność przejazdu ta prywatna droga

Czy to wystarczy?

A co z obciążeniami z KW macierzystej? Czy

można tego jakos uniknąć w mojej KW?

Mam mieć wpisana w akcie notarialnym służebność przejazdu ta prywatna droga

Czy to wystarczy?

A co z obciążeniami z KW macierzystej? Czy

można tego jakos uniknąć w mojej KW?

Ale teraz przyznam nie rozumiem, jakie obciążenie mają Panu wpisać w KW? W akcie bedzie zapisane,że ma pan prawo dojazdu drogą służebną i tyle. obciążenie byłoby wtedy gdyby w Pańskiej KW zapisano,że KTOŚ może jeżdzić po pańskim kawałku ziemi (jak miałam ja :mad: )Przecież nie kupuje/nie dostaje Pan udziału w drodze . Chyba ,że działka która zostanie wydzielona i którą Pan kupuje będzie częscią drogi to pewnie wpiszą służebność , na co ja po gehennie 15-letniej w życiu bym się teraz nie zgodziła. Krótko mówi,co innego jak ty jeździsz a co innego jak ktoś tobie jeździ :cool:

Ale teraz przyznam nie rozumiem, jakie obciążenie mają Panu wpisać w KW? W akcie bedzie zapisane,że ma pan prawo dojazdu drogą służebną i tyle. obciążenie byłoby wtedy gdyby w Pańskiej KW zapisano,że KTOŚ może jeżdzić po pańskim kawałku ziemi (jak miałam ja :mad: )Przecież nie kupuje/nie dostaje Pan udziału w drodze . Chyba ,że działka która zostanie wydzielona i którą Pan kupuje będzie częscią drogi to pewnie wpiszą służebność , na co ja po gehennie 15-letniej w życiu bym się teraz nie zgodziła. Krótko mówi,co innego jak ty jeździsz a co innego jak ktoś tobie jeździ :cool:

To jeszcze raz...:) Macierzysta ksiega wieczysta, w której jeszcze widniej moja działka wraz z inne działkami sprzedawcy ma wpisane w rodziale III służebności jednej z działek na potrzeby przejscia i przejazdu tzn. jedna z działek sprzedawcy jest drogą i po do niej jest zapisane w KW sluzebność.

Pani z Kancelarii Notarialnej, w której bede podpisywać akt, zasugerowała, że to obciązenie z macierzystej KW może być jakoby z automatu przepisane do nowo wyodrębnionej mojej KW na moja działke....pomimo, że te obciązenia tzn. słuzebność nie dotyczy mojej działki, tylko inne działki, która jest tą drogą, o którą rozchodzi się służebność...

Powiedziala również, ze niektóre banki mogą w takim przypadku odmówić kredytu...

O to mi chodzi, jak zrobić, żeby uniknąć jakiegokolwiek wpisu w mojej KW w rodziale III....???

1. W akcie notarialnym proponuję zawrzeć zapis, że służebności te nie dotyczą działki, którą Pan kupuje.

Zgadzam się w całej rozciągłości :) Jeżeli wydzielona działka(którą Pan kupuje) będzie miała inny nr geodezyjny niż droga , o żadnym wpisaniu służebności być nie może . Obciążenie KW pozostaje na działce która jest drogą i tam powinno być zapisane,że Pan może tą drogą jeździć.

Zgadzam się w całej rozciągłości :) Jeżeli wydzielona działka(którą Pan kupuje) będzie miała inny nr geodezyjny niż droga , o żadnym wpisaniu służebności być nie może . Obciążenie KW pozostaje na działce która jest drogą i tam powinno być zapisane,że Pan może tą drogą jeździć.

SUper...ze sprawa się wyjasnila...:)

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi...jestem juz spokojniejszy przed kupnem..

Skoro leży przy drodze publicznej to w czym problem ?

Czy aby sam nie wymyślasz nieistniejących problemów ?

Bo ta publiczna droga wewnętrzna nie jest skomunikowana z publiczną drogą "komunikacyjną".

Wielkość tej drogi publicznej wewnętrznej, wyklucza wykorzystanie jej jako pasa startowego dla samolotu i przeleceniu nad drogą niepubliczną, zaś zakręt na drodze publicznej "komunikacyjne", wyklucza bezpieczne lądowanie samolotu.:wiggle:

Ps. To że nazwano ta drogę "publiczną" , zapewne tylko z faktu, że jej właścicielem jest gmina, wcale nie oznacza, że jest drogą publiczną w rozumieniu wymogu dostępu do drogi publicznej, oraz definicji drogi publicznej zgodnie z Ustawą o drogach publicznych.

Edytowane przez sSiwy12

Skoro leży przy drodze publicznej to w czym problem ?

Czy aby sam nie wymyślasz nieistniejących problemów ?

Nie, nie wymyślam...:)

Droga po prostu jest w 1/3 prywatna, a w 2/3 gminna...z tym, że ta gminna droga prowadzi w pole...i zeby dostać się do kolejnej publicznej drogi musze przejechac, przez droge prywatna...cala historia.. :)

Wszystko sie wyjasnilo - musze w akcie miec zawarta sluzebnosć przejscia i przejazdu, jak równiez przeprowadzenia infrastruktyury technicznej...

Bo ta publiczna droga wewnętrzna nie jest skomunikowana z publiczną drogą "komunikacyjną".

Wielkość tej drogi publicznej wewnętrznej, wyklucza wykorzystanie jej jako pasa startowego dla samolotu i przeleceniu nad drogą niepubliczną, zaś zakręt na drodze publicznej "komunikacyjne", wyklucza bezpieczne lądowanie samolotu.:wiggle:

dokładnie tak.. :))) WIdze, ze mial Pan juz taka sytuacje... :)))