jarekFTW 10.05.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Witam, próbuję znaleźć rozwiązanie grzewcze dla mojego domu. Obliczyłem OZC wg. strony internetowej.Czy wyniki są miarodajne? Link z wynikiem:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/q27 Co waszym zdaniem wypada nakorzystniej? W co się pakować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Witam, próbuję znaleźć rozwiązanie grzewcze dla mojego domu. Obliczyłem OZC wg. strony internetowej. Czy wyniki są miarodajne? Link z wynikiem: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/q27 Co waszym zdaniem wypada nakorzystniej? W co się pakować? No jak widzisz,kotła na ekogroszek i na pellet o takiej mocy znamionowej nie znajdziesz,także kominy i kotłownia są Ci nie potrzebne. A żebyś sam zadecydował to cena jednostki energii czyli kWh jest taka: -z ekogroszka 0,16zł -z prądu 0,29zł -z pelletu 0,20zl -z gruntowej pompy ciepła 0,08-0,10zł -z powietrznej pompy ciepła 0,10-0,12zł -z gazu ziemnego 0,22-0,25zł A swoją drogą,15cm wełny w dach to bardzo,bardzo malo,a i zastanów się nad WM zamiast dziurawic nowe,trzyszybowe okna w dodatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Rzeczywiście masz rację, kupno pieca na węgiel przy tak małej potrzebnej energii na dom wydaje się trochę bezsensowna...Pozostaje pompa ciepła, której się trochę boję oraz gaz, który kładą w drodze.Co do WM, to czy jest niezbędna? Ah i przepraszam, co do wełny nie 15, a 30. Mój błąd, źle spojrzałem w projekt.. Edytowane 10 Maja 2015 przez jarekFTW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Rzeczywiście masz rację, kupno pieca na węgiel przy tak małej potrzebnej energii na dom wydaje się trochę bezsensowna... Pozostaje pompa ciepła, której się trochę boję oraz gaz, który kładą w drodze. Co do WM, to czy jest niezbędna? Dlatego powtarzam i będę powtarzał,że ekosyf nie nadaje się do nowych domów. A ze swojego doświadczenia powiem,że ja mam gaz przy działce i zrezygnowałem z niego tzn z przyłacza na dzialkę na poczet ogrzewania prądem bo eksploatacyjnie nie dużo by się różniło a inwestycyjnie prąd zdecydowanie był tańszy niż gaz. Co do pompy,skoro lodówki do chłodzenia nie boisz się używać a która jest też swego rodzaju pompą ciepła to nie powinieneś się również bać używać pompy ciepła do grzania i do chłodzenia domu również. Masz na forum mnóstwo inwestorów,którzy od lat używają pomp do grzania i jakoś nie przechodzą na ekosyf a jest wręcz odwrotnie W nowym szczelnym domu WM nawet bez odzysku jest więcej niż wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juzef 10.05.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Te wyniki nie mają równie dobrej dokładności co OZC wykonane przez fachowca, ale są wyliczane wedle tych samych norm, więc jest tym dokładniej im rzetelniej podasz parametry budynku. 6kW dla ogrzania domu z 20cm styropianu na ścianie i trójszybowymi oknami to jak najbardziej wartość w normie. Może być kilkaset watów w tę czy we wtę (+ CWU nie jest w to wliczone). My nie wiemy, co wypada najkorzystniej, bo to w dużej mierze zależy od Twoich upodobań i możliwości. Gdybyś je tutaj przedstawił, to możemy coś pomyśleć. Czy masz sieć gazową pod domem? Wolisz trochę popracować i mniej zapłacić czy zapomnieć o ogrzewaniu a płacić rachunki bez gadania? Czy masz już kotłownię i komin? PS. Dla jasności, ja jestem majster od cieplowlasciwie.pl. Aktualnie zresztą konstruuję tam mechanizm, który by ułatwiał podejmowanie takich decyzji. Natomiast mój przedmówca jest znanym apostołem pomp ciepła. Zaraz zjawią się tu na pewno apostołowie innych form ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Posiadam kotłownię ok 9 mkw. Jeden komin, oczywiście w kotłowni. Z drugiego zrezygnowałem. Nie chcę kominka w salonie. Jeżeli chodzi o gaz, jest on akurat montowany w drodze, więc to kwestia kilku miesięcy, zanim dostaniemy do niego dostęp.Moje upodobania są takie, że nie mam nic przeciwko temu, by trochę porobić i płacić mniejsze rachunki. Nie jestem mieszczuchem. PS. Czy mogę zamontować WM gdy mam już SSO? Czy to już za późno? Ile kosztuje taka instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) Posiadam kotłownię ok 9 mkw. Jeden komin, oczywiście w kotłowni. Z drugiego zrezygnowałem. Nie chcę kominka w salonie. To mogło się obyć wogóle bez kominów w domu a pralnia z suszarnią byłaby jak znalazl dla żony Jeżeli chodzi o gaz, jest on akurat montowany w drodze, więc to kwestia kilku miesięcy, zanim dostaniemy do niego dostęp. Moje upodobania są takie, że nie mam nic przeciwko temu, by trochę porobić i płacić mniejsze rachunki. Nie jestem mieszczuchem. Sądzę,że zużycie energii będzie niższe niż wyliczone ale te 11tys.kWh przy ekogroszku daje 1800zł a przy gazie 2400zł a przy prądzie 3100zł 600zl różnicy i mieć syf w dom i być palaczem w nowym domu ? PS. Czy mogę zamontować WM gdy mam już SSO? Czy to już za późno? Ile kosztuje taka instalacja? Nie wiem na jakim jesteś etapie ale u mnie rozłożenie kanałów do WM to było poświęcenie jednej soboty i ok.1000zł,do samej WM wystarczy kupić dwa wentyle,do WM z odzyskiem rekuperator,przy czym odzysk ciepła jest dobry przy systemie z drogą ceną jednostki energii czyli gaz i prąd,przy pompie ciepła ekosyfie nie jest zbytnio opłacalna rekuperacja. Edytowane 10 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Rozłożenie kanałów, a cała instalacja droga jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Rozłożenie kanałów, a cała instalacja droga jest? Cała instalacja to kanały i wentylator lub rekuperator,anemostaty,obejmy,taśma klejąca ot i cała instalacja. U mnie WM z rekuperatorem wyniosła 5,5tys.zł,z wentylami czyli bez odzysku pewnie wyniosla by ok.2tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 OK, czyli nie tak źle. Tylko pytanie - jak to się robi technologicznie, tj jak murarze muszą w to ingerowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) OK, czyli nie tak źle. Tylko pytanie - jak to się robi technologicznie, tj jak murarze muszą w to ingerowac? A to już zależy od ciebie jaką sobie trasę prowadzenia kanałów wymyslisz. Na forum masz kilka tematów o wentylacji poczytaj. Na pewno będziesz musiał zrobić przebicie w stropie do każdego pomieszczenia. Stąd zawsze uczulam ze o budowie i systemie grzewczym myśli się przed budową a nie po gdzie się zostaje z ręką w nocniku bo te przepusty można już było zrobić na etapie lania stropu. Tak byś miał już pełnoprawna wentylację z rekuperatorem w cenie komina bez komina i bezobsługowe i czyste ogrzewanie Z rachunkami przy gazie jak przy ekosyfie obecnie. Edytowane 10 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Przed wyborem projektu nie było mowy o gazie w ulicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Przed wyborem projektu nie było mowy o gazie w ulicy... A jaki problem to był ? Tym bardziej powinieneś się cieszyć,bo gaz ziemny uważam za drogi i nie warty rozważania jako system grzewczy. Co stało na przeszkodzie zmniejszyć zapotrzebowanie domu z 11000kWh na np.6000kWh i grzać prądem i mieć rachunki ok.2000zł ? Komin w takim wypadku też byłby zbędny czyli miałbyś kasę z niego na zmniejszenie zapotrzebowania a 9m2 kotlowni przeznaczonej na kocioł na ekosyf przeznaczyć na pomieszczenie użytkowe. I dlatego o tym myśli się przed budową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mam pytanie - dlaczego w WM trzeba kuć strop? Dzwoniłem do Majstra i mówi, że możemy zrobić miejsce na WM ale wiąże się to z podwyższeniem posadzki na piętrze, czyli zmkniejszeniem ściany kolankowej o 2-3 cm. Czy ma słuszność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mam pytanie - dlaczego w WM trzeba kuć strop? Dzwoniłem do Majstra i mówi, że możemy zrobić miejsce na WM ale wiąże się to z podwyższeniem posadzki na piętrze, czyli zmkniejszeniem ściany kolankowej o 2-3 cm. Czy ma słuszność? Musisz kuc chyba ze w każdym pomieszczeniu masz zrobiona kratke. W pomieszczeniach 'czystych" musi być nawiew A w "brudnych" wywiew.Jeśli na stropie nie masz jeszcze izolacji i wylewki to twoj fachman się myli. Kanały można poprowadzić w izolacji stropu I masz jeszcze przecież grubość wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 10.05.2015 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Mam pytanie - dlaczego w WM trzeba kuć strop? Dzwoniłem do Majstra i mówi, że możemy zrobić miejsce na WM ale wiąże się to z podwyższeniem posadzki na piętrze, czyli zmkniejszeniem ściany kolankowej o 2-3 cm. Czy ma słuszność? Przy tak mało podanych informacji to tylko Arturo 72 jest w stanie "nie doradzić" Mam pozostawione 4 cm na styro i 6 cm na wylewkę, instalację WM zrobili mi normalni fachowcy i nic nie kuli w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.05.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Te wyniki nie mają równie dobrej dokładności co OZC wykonane przez fachowca, ale są wyliczane wedle tych samych norm, więc jest tym dokładniej im rzetelniej podasz parametry budynku. 6kW dla ogrzania domu z 20cm styropianu na ścianie i trójszybowymi oknami to jak najbardziej wartość w normie. Może być kilkaset watów w tę czy we wtę (+ CWU nie jest w to wliczone). Te kilkaset watów +/- to jest ok 10% dokładnosci dla 6 kW, takiej dokładnosci (projektowego obciążenia cieplnego, bład zapotrzebowania na ciepło to inna inszosc) nie zapewni profesjonalne ozc a tym bardziej ciepłowłasciwe. Nie znam algorytnu obliczeń w cieplewłasciwym ale podział strat rózni sie diametralnie od strat obliczonych w ozc. Jaki to ma wpływ na bład w liczeniu zapotrzebowania na ciepło trudno okreslic, ale na pewno to nie sprzyja dokładnosci wyników uzyskach za popmocą tego kalkulatora. Ogólnie na podstawie danych porównawczych mogę załozyc ze ciepłowłasciwe.pl zawyza wartosc projektowego obciązenia cieplnego w wiekszym stopniu niz ozc, co w połaczeniu z tendencja zawyzania mocy urządzen grzewczych w stosunku do wartosci obliczonych powoduje ze to zawyzenie jest dzieki takim szacunkom jeszcze większe. Skutki takiego zawezenia są rózne w zaleznosci od urzadzenia grzewczego, ale zawsze wiąze sie z wiekszą ceną, w przypadku urządzen z modulowaną mocą ze zwiekszniem mocy minimalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 10.05.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Dlatego powtarzam i będę powtarzał,że ekosyf nie nadaje się do nowych domów. A ze swojego doświadczenia powiem,że ja mam gaz przy działce i zrezygnowałem z niego tzn z przyłacza na dzialkę na poczet ogrzewania prądem bo eksploatacyjnie nie dużo by się różniło a inwestycyjnie prąd zdecydowanie był tańszy niż gaz. To jeszcze pochwal się ile do tej inwestycji dostałeś dotacji z kopalni na PC, niech jarek realnie sam oceni co dla niego dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 (edytowane) To jeszcze pochwal się ile do tej inwestycji dostałeś dotacji z kopalni na PC, niech jarek realnie sam oceni co dla niego dobre. Ok,posłużę się cytatem z mojego pierwszego postu z dziennika: Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny: http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf +wodna podłogówka. +bojler do cwu: http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/ lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu: http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html Całość w/w systemu grzewczego to ok.3tys.zł i dlatego zrezygnowałem z przyłącza gazowego na rzecz w/w systemu,bo gaz byłby znacznie droższy a przyłacze pradu przecież kazdy ma,oczywiście nie budowałem komina w takim wypadku w kotłowni a samą kotłownię zlikwidowałem na rzecz pralnio-suszarni. A z kopalni dostalem odszkodowanie za zabezpieczenia na szkody górnicze a nie na PC. Mam pozostawione 4 cm na styro i 6 cm na wylewkę, instalację WM zrobili mi normalni fachowcy i nic nie kuli w stropie. Widocznie przepusty przez strop na anemostaty robiłeś na etapie lania stropu,inaczej świeże powietrze do sypialni,pokoi salonu na dole dostarczane jest przez wifi i podobnie wywiewane z łazienek na dole. Innej opcji nie ma. Edytowane 10 Maja 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekFTW 10.05.2015 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Ahhh Artur, to już rozumiem, dlaczego wybrałeś PC. Też bym wybrał mając dofinansowanie w takiej wysokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts