Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toaleta w lokalu użytkowym

mentos90

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Mam pytanie odnośnie wymogów prawnych dotyczących toalety dla pracowników w zakładzie pracy. Moja żona otwiera mały punkt przedszkolny, w którym będzie jedynym pracownikiem. W lokalu jest osobna łazienka dla dzieci i toaleta "dla pracowników". Toaleta to jedno pomieszczenie z sedesem i umywalką. Urzędnik z Sanepidu podczas odbioru powiedział, że w toalecie trzeba zamontować co najmniej drzwi rozsuwane, żeby oddzielić sedes od umywalki.

W przepisach BHP jest mowa:

"§ 19. 2. Na każdych trzydziestu mężczyzn lub na każde dwadzieścia kobiet jednocześnie zatrudnionych przy pracach biurowych lub w warunkach zbliżonych do tych prac powinna przypadać co najmniej jedna umywalka, lecz nie mniej niż jedna umywalka przy mniejszej liczbie zatrudnionych. Umywalki powinny być instalowane w pomieszczeniach ustępów lub w ich przedsionkach izolacyjnych."

oraz

"§ 26. 2. Ustęp powinien mieć wejściowe pomieszczenie izolujące wyposażone w umywalki z dopływem ciepłej i zimnej wody w ilości jedna umywalka na trzy miski ustępowe lub pisuary, lecz nie mniej niż jedna umywalka.".

Czy wymóg pomieszczenia izolującego czy przedsionka to tylko kwestia uznania pomieszczenia albo za ustęp albo za umywalnię? Czy można to interpretować na korzyść mojej żony?

Z góry dziękujemy za odpowiedź.